Journey in Color: Moroccan Motifs

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

Moroccan Motifs kaft

Van  Chronicle Books ontvingen we een reviewexemplaar van Moroccan Motifs waarvoor wij ze hartelijk danken.

Informatie die te vinden is op internet (vrij vertaald): Dit kleurboek voor volwassenen bevat geometrische ontwerpen geïnspireerd op de Marokkaanse markten, stoffen en meer. De afbeeldingen worden gedrukt in zwart-wit en er zijn ook platen, gedrukt met turquoise inkt, toegevoegd om een creatieve uitspatting te maken. 40 Platen geprint op 140 grams enkelzijdig gedrukt papier.

Het boek is onderdeel van de serie “Journey in Color” waarin stijlen uit verschillende landen centraal staan. Zo verscheen al eerder “French Baroque”.

De illustratrice, Molly Hatch, is bekend om haar patronen die ze ontwerpt voor met name keramiek maar ook kleurboeken. Haar stijl kenmerkt zich door natuurlijke vormen in niet al te strakke lijnen die zich uitstekend lenen voor kleurplaten. In elke plaat zijn voorbedrukte zachtblauwe lijnen toegevoegd. Kijk maar eens naar deze platen in het boek:

Het boek is enkelzijdig in oblongformaat gedrukt, d.w.z. de breedte is langer dan de hoogte. Ik vind het een prettig formaat om mee te werken. En wat het boek nog fijner maakt is de bindwijze; die kan niet beter voor een kleurboek. De bladzijden kunnen volledig plat opengeslagen worden. Niets zit je dus in de weg tijdens het kleuren.

Ik heb drie platen in dit boek gekleurd, met drie verschillende materialen, waarvan de eerste Tombow Dual Brush stiften waren. Deze gingen heel soepel op dit papier, de inkt bleef prachtig liggen, droogde snel en de kleuren bleven mooi helder. Van doordrukken was geen sprake.

Moroccan Motifs stift

Voor de  tweede plaat heb ik Bruynzeel Design Colour kleurpotloden gebruikt. Helaas moest ik constateren dat ondanks dat het papier zo mooi aanvoelt, dit toch niet echt geweldig ging. Regelmatig ging het potlood piepend over het papier en het pigment werd niet echt gemakkelijk opgenomen. Natuurlijk kan dat ook aan de gebruikte potloden liggen. Daarom heb ik er een Caran d’Ache Pablo potlood bij gepakt dat een op olie gebaseerd kleurpotlood is, in tegenstelling tot de op was gebaseerde Bruynzeels. Echter met hetzelfde resultaat. Alleen blenden hielp om een mooi egaal resultaat te krijgen. Maar ook het blenderpotlood van Koh-I-Noor dat ik gebruikte deed zijn werk maar moeizaam, vandaar dat ik het uiteindelijk geblend heb met terpentine, dat wel goed ging, zodat er toch nog een acceptabel resultaat ontstond.

Moroccan Motifs kleurpotlood

Tenslotte heb ik nog een plaat met Bruynzeel Design pastelpotloden ingekleurd. Dat ging gelukkig weer heel goed. Het pigment pakte goed en uitwrijven met een doezelaar ging ook prima. De tekeningen van Molly Hatch die niet al te netjes en strak zijn en met dikke lijnen passen goed bij het karakter van pastel dat ook iets vager, wat kleurverschil en rommeliger kan ogen. Al met al was ik met deze plaat erg tevreden.

Moroccan Motifs pastelpotlood

Concluderend kan ik zeggen dat dit een heel aantrekkelijk vormgegeven boek is met mooie illustraties, in een prettig formaat en perfect ingebonden. Een mooi boek voor stiften en zeer zeker voor pastel. Met kleurpotloden is ook goed te werken in dit boek, als je bereid bent om iets meer moeite dan wellicht gebruikelijk voor te doen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Journey in color: Moroccan Motifs
Illustrator: Molly Hatch
Uitgever: Chronicle books
Aantal pagina’s: 96
Afmetingen: 229 x 279 x 13mm
ISBN: 9781452151502
Prijs: € 14,04 (Bol) / € 12,87 (Bookdepository)

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol en bij Bookdepository.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *