Color Me Calm

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

Color me calm kaft

Van uitgeverij Quartoknows ontvingen we een recensie-exemplaar van “Color Me Calm”, een aantrekkelijk uitziend boek met als ondertitel op de kaft “a zen coloring book”, wat al iets zegt over de intentie van dit boek.

De volgende informatie over dit boek is te vinden op het internet:  Onze levens worden elke dag drukker en terwijl technologie escaleert gebeurt ditzelfde met onze toegang op afstand tot het werk, onze verplichtingen en onze stress. Continue stimulatie en verwachtingen laten ons uitgeput achter en niet meer in contact met het hier en nu. “Nu” is verworden tot iets dat online plaatsvindt en niet in de ruimte en tijd die we fysiek bewonen. Color Me Calm is een gidsend kleurboek, ontworpen voor gejaagde volwassenen. Kunst-therapeute Lacy Mucklow and illustratrice Angela Porter presenteren 100 kleurplaten die allen gemaakt zijn om je te helpen kleuren en te ontspannen. Georganiseerd rond zeven therapeutische thema’s waaronder mandala’s, water, bos en bomen, geometrische patronen, flora en fauna, natuurlijke patronen en spiritualiteit, verkent dit boek de voordelen van het kleuren en biedt volwassenen een mogelijkheid om hun angsten te kanaliseren in bevredigende creatieve prestaties. Onderdeel van de best seller “Color Me” serie vormt dit deel de perfecte manier om een stap weg te zetten van de alledaagse stress. Kleur en ontspan!

(n.b.: het genoemde zevende hoofdstuk “spiritualiteit” is in werkelijkheid niet in het boek opgenomen)

Het boek is stevig ingebonden en valt goed open. Alle bladzijden zijn voorzien van een gekleurde rand met daarin getekende bloemen, voor ieder hoofdstuk een andere kleur. Ik vind dit erg mooi.

Lacy Mucklow, een therapeute die met kunst als therapievorm werkt, heeft voor dit boek de inleiding geschreven waarin ze uitlegt hoe kleuren ontspannend werkt en hoe verschillende kleuren voor bepaalde gemoedsstemmingen en emoties kunnen staan. Het boek bestaat uit zes hoofdstukken waarvoor ze ook steeds een inleidende tekst geschreven heeft. Elk van die hoofdstukken heeft een thema. Steeds staan er een serie kleurplaten met dat thema in, voorafgaand door een paar ingekleurde voorbeelden.

Alle platen zijn erg mooi getekend door Angela Porter die met duidelijke, klare lijnen tekent, gevarieerd en zeer geschikt voor inkleuren.

Ik heb een plaat in ieder hoofdstuk uitgezocht om in te kleuren. Daarbij heb ik steeds een andere materiaalsoort gebruikt.

Hoofdstuk 1: Mandala’s

Deze eerste heb ik met Koh-I-Noor Mondeluz aquarelpotloden ingekleurd. Het papier verdraagt het water goed, het bolt wel op maar het is natuurlijk ook geen speciaal aquarelpapier en echt hinderlijk vind ik het niet. Het droogt snel maar langzaam genoeg om tijd te hebben om het pigment uit te strijken of te mengen. Al met al niet echt fantastisch maar goed genoeg.

Color me calm aquarelpotlood

Hoofdstuk 2: Water

De tweede plaat heb ik met pastelpotloden van Koh-I-Noor Gioconda pastelpotloden ingekleurd. Heel veel plezier heb ik aan deze plaat beleefd. Het papier pakt het pastel goed en laat het mooi liggen, verdraagt uitwrijven prima en vegen zijn uitstekend met een kneedgum weg te werken. Natuurlijk, zoals altijd bij pastelkrijt, moest de plaat met fixeer bespoten worden, maar daarna kan het boek ook dichtgeslagen worden dat het pastel nog afgeeft.

Color me calm pastelpotlood

Hoofdstuk 3: Bos en bomen

Deze plaat heb ik met Derwent Coloursoft kleurpotloden ingekleurd. Het papier is fantastisch voor kleurpotloden, zonder enige moeite kon ik de kleuren egaal aanbrengen en mengen. Ik heb voor de grote vlakken terpentine gebruikt om te blenden en dit ging uitstekend. Het papier vervormt totaal niet als dat opgedroogd is. En van wasbloei bij deze op was gebaseerde potloden is niet tot nauwelijks waarneembaar.

Color me calm kleurpotlood 1

Hoofdstuk 4: Geometrische patronen

Voor de volgende plaat heb ik nogmaals kleurpotloden gebruikt, dit keer Caran d’Ache Pablo kleurpotloden, op olie gebaseerde potloden. Ook deze gingen fantastisch. Mooi glad en zacht kleurden ze op dit papier. Ik heb enkele stukken geblend met een Derwent blenderpotlood. Dit verdroeg het papier ook prima.

Color me calm kleurpotlood 2

Hoofdstuk 5: Flora en fauna

Voor deze plaat heb ik mijn Tombow Dual Brush stiften gebruikt. Ik heb het papier behoorlijk op de proef gesteld door meerdere lagen aan te brengen en kleuren te mengen. Dit beschadigt het papier meestal snel bij het gebruik van op water gebaseerde stiften. Zo niet in dit geval. Het papier begint bij de derde laag pas zeer licht te rullen, maar nog niet storend, en dit trekt al snel bij. De inkt drukt heel licht door op een paar plaatsen maar dat mag verwacht worden bij zoveel lagen leggen. Kleur je met maar één of twee lagen dan drukt er nergens inkt door.

Color me calm stift

Hoofdstuk 6: Natuurlijke patronen

Als laatste heb ik gekleurd met Spectrum Noir markers. En hier was het kleuren werkelijk fantastisch. Het papier lijkt gemaakt voor alcohol markers. Nergens is ook maar enige sprake van doorbloeden door de lijnen, blenden van kleuren gaat probleemloos, het papier verdraagt laag op laag en de tekeningen zelf zijn door hun compositie allemaal zeer geschikt voor markers.

Color me calm marker

Concluderend kan ik alleen maar vol lof over dit boek zijn. Er staan veel (100) platen in, zeer gevarieerd in hun onderwerpen en aantrekkelijk getekend. Het boek is mooi vormgegeven en stevig gebonden en het papier is uitstekend voor alle materialen die ik gebruikte. Ik denk dat dit boek veel kleurders zal aanspreken. Het zal dan ook een mooie aanvulling in ieders collectie kleurboeken zijn.

Gegevens van dit boek:
Titel: Color Me Calm
Illustrator: Angela Porter
Auteur: Lacy Mucklow
Uitgever: Race Point Publishing/Quartoknows
Afmetingen: 216 x 242 x 18mm
ISBN: 9781937994778
Prijs: € 14,10 (Bol) / € 12,14 (Bookdepository)

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol en Bookdepository.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *