Het vijfde enige echte mandalakleurboek

SAM_0107

Van BBNC uitgevers ontvingen wij het vijfde enige echte mandalakleurboek om een recensie over te schrijven. Hier willen we BBNC natuurlijk hartelijk voor bedanken. Nu hadden een aantal van de teamleden dit boek ook reeds gereserveerd en dus ook meteen in huis toen het boek uitkwam. Dus leek het ons leuk om onze bevindingen als team te vermelden in deze recensie.

Informatie die te vinden is op internet: Mandala’s zijn het favoriete onderwerp voor volwassenen om in te kleuren. De prachtige beelden hebben een haast meditatief effect en zorgen ervoor dat je je dagelijkse beslommeringen even achter je kunt laten en je creativiteit de vrije loop kunt laten.
De vorm en symmetrie van de mandala’s zorgen ervoor dat je aandacht naar het middelpunt van de mandala wordt getrokken zodat er geen ruimte overblijft voor stress en zorgen. ‘Het vijfde enige echte mandalakleurboek’ bevat 70 nieuwe en unieke mandala’s op 200 grams papier, wat het boek geschikt maakt voor een verscheidenheid aan kleurmaterialen.

De mandalaboeken van BBNC vallen altijd erg in de smaak, dus toen we hoorden dat er een nieuw boek van uit zou komen waren we hier dan ook erg blij mee. Op het vierde boek waren de reacties erg wisselend, niet iedereen vond de mandala’s die hier in stonden even mooi, dus we waren wel benieuwd hoe de mandala’s zouden zijn in het vijfde mandalakleurboek. En de mandala’s vinden we weer erg mooi.
We zullen eerst wat voorbeelden laten zien.

Echter tijdens het doorbladeren van het boek vallen al meteen een aantal drukfoutjes op in het boek. Wat natuurlijk erg jammer is, want hierdoor worden bepaalde platen al minder uitnodigend om te kleuren. Ik zal enkele voorbeelden van de foutjes laten zien.

Als eerste heeft een van de teamleden een mandala gekleurd met potlood. Hierbij is gekozen voor de Steadtler ergosoft en de Caran dache pablo potloden. Zoals verwacht gaat potlood in dit deel ook weer erg goed. Mooi dik papier waar het pigment zich goed aan vasthoudt. Er is op veel plekken in laagjes gekleurd om de kleuren te mengen. Dit gaat goed en levert geen probleem op.

Potlood

Hierna is er een plaat gekleurd met stift. Hierbij is gekozen voor de Sakura Koi coloring brush pens en 2 ZIG Clean color real brush pens. De stiften kleurden ook erg goed op dit papier, echter tot onze verbazing drukten de stiften door op dit papier. Dit zijn we dus helemaal niet gewend uit de Mandalaboeken. We waren in eerste instantie ook een plaat begonnen te kleuren met een Tombow ABT Dual brush pen, echter daarbij leek het net of er een laagje van het papier oploste en een grijs laagje aan de kleur toevoegde. Dat werd dus echt niet mooi en hebben we snel een andere plaat uitgezocht met andere stiften waar we wel heel tevreden over zijn, ondanks dat de stiften door drukten.

SAM_0106

Hierna een plaat gekleurd met pastelpotloden. Hierbij is gekozen voor de Stabilo Carbothello en Koh-I-Noor Gioconda pastelpotloden. Het papier van dit boek leent zich uitstekend voor pastel. Gezien het grote formaat van de afbeelding en de bijna paginavullende cirkel was het nogal een uitdaging om met pastel te werken omdat het, voordat het gefixeerd is met fixatiespray, vlekt bij aanraking. Daarom eerst de bovenste helft van de mandala helemaal ingekleurd, en daarna pas de onderkant.

Het viel ons alleszins mee, en dat komt niet alleen door het bovenstaand beschreven kleuren in twee stappen, maar ook doordat het pastel zo goed hecht aan dit papier waardoor er weinig gruis blijft liggen dat vlekken kan veroorzaken. De paar vlekjes die toch nog ontstaan waren konden gemakkelijk verwijderd worden met een kneedgum. Het papier is daarnaast stevig zodat het uitwrijven van de pastel met een doezelaar probleemloos gaat. Nadat de plaat na inkleuren met Edding fixatiespray behandeld was kon het boek probleemloos gesloten worden zonder dat het pastel nog afgaf. Al met al vonden wij het erg leuk om met dit materiaal in dit boek te werken!

Mandala pastel
Daarna heeft een van de teamleden een plaat gekleurd met aquarelpotloden. Omdat we van de vorige mandalaboeken weten dat het papier erg goed tegen water kan, hadden we besloten om een plaat met de Faber Castell Albrecht Durer te maken. Dit is een aquarelpotlood.

Maar wat is dat slecht gegaan zeg! Het is in dit boek net of het zo hard het pigment oppakt dat het het niet meer loslaat! Je zou bijna kunnen zeggen dat het zich vast vreet in het papier. Met geen mogelijkheid was de blauwe kleur los te krijgen. En als je meer water ging gebruiken, was het net of de eerste laag papier los liet.

Om uit te sluiten of het aan de potloden lag hebben we voor de zekerheid een andere soort aquarel potloden gepakt, de Staedtler Karat. Dit ging iets beter maar nog steeds niet het gewenste resultaat. Voor ons duidelijk een ander soort papier dan de andere 4 boeken en dat vinden we heel jammer.

Aquarelpotloden was dus helaas geen succes in dit boek. Waarbij dus weer duidelijk werd dat er duidelijk ander papier gebruikt is, dan in de andere boeken.

Dus we waren erg benieuwd of alcoholmarkers wel goed zouden gaan in dit boek. In de andere mandalakleurboeken had je bij kleuren met alcoholmarkers geen last van bloeden, natuurlijk wel van doordrukken, want dat doen alcoholmarkers altijd. 2 teamleden hebben gekleurd met de Chameleon Color Tones pens. Deze kleurden erg fijn op het papier. Ook in dit boek heb je geen last van bloeden van de markers. En kleuren de markers erg fijn op dit papier. Voor de zekerheid zou ik er wel een leeg vel papier achter leggen, om doordrukken naar de volgende plaat te voorkomen. Kleuren met de Chameleon markers gaat net als in de andere mandalaboeken vertrouwd goed.

Conclusie: De platen in dit vijfde boek zijn erg gevarieerd en vallen bij ons persoonlijk goed in de smaak, echter is het jammer dat ze de kwaliteit van het papier aangepast hebben. De papierkwaliteit van de voorgaande boeken was zo goed, dat we persoonlijk niet begrijpen dat ze deze aangepast hebben. Aquarelpotloden zijn in dit boek niet te gebruiken, doordat het pigment niet oplost. Stift drukt helaas bij dit papier door, waardoor je de plaat op de achterkant ook kwijt bent. Gewone potloden en pastelpotloden gaan wel erg goed in dit boek, net als alcoholmarkers, al ben je bij de alcoholmarkers natuurlijk ook de plaat op de achterkant kwijt. Echter bij de markers is dat een keus die je vooraf maakt.
Daarnaast is het jammer dat er verschillende platen zijn die slecht afgedrukt zijn en dus minder uitnodigen om gekleurd te worden. Hopelijk wordt dit in een nieuwe druk aangepast.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het vijfde enige echte mandalakleurboek
Uitgever: BBNC Uitgevers
Afmetingen: 12 x 301 x 301 mm
ISBN: 9789045319384
Prijs: € 12,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *