Cretacolor Passionbox

This is the Dutch review, do you want to read the English review. Press here.

Foto1X

Deze prachtige Cretacolor Passionbox ontvingen wij van de firma Brevillier. Hartelijk dank hiervoor.

Informatie die te vinden is op internet: Deze omvangrijke tekenset CRETACOLOR® Passion Box bevat een mooi assortiment fijnste tekenmateriaal zoals potloden, krijt en houtskool met passend toebehoren. Word geleverd in een prachtige houten doos.
De potloden en stiften in de CRETACOLOR® Passion Box lenen zich uitstekend voor het maken van een gedetailleerde tekening of als aanvulling voor de fijne structuren in een tekening op houtskool en krijt.
Deze 25-delige teken- en schets set bevat als inhoud:

  • rissKoolstift zacht+miedium
  • zwartkrijt medium
  • sepiastift licht+donker
  • rode stehen stift vet+droog
  • witkrijt medium
  • stiften – reisskool medium, witkrijt medium, zwartkrijt medium
  • pastels 7 mm x 7 mm – permanent wit, oker donker, rode stehen licht, Vandyck bruin, omber, ivoor zwart
  • grafietstafjes breed7 mm x 14 mm – schetskool, rode stehen kool droogsepiastift donker droog, nerostift extra zachtpPapier wisser 7 mm
  • kneedgum
  • potloodslijper

Uitstekend geschikte teken- en schets set om als cadeau te geven.

Dit is echt een cadeautje! Alleen door naar de verpakking te kijken raak je als creatieveling al in extase. Wat een prachtige verpakking. Voorzichtig haalde ik de luxe houten metallic grijze box uit de kartonnen verpakking en hij is zo mooi dat je eigenlijk gewoon wil wachten om hem open te maken.

Foto2x

Eenmaal geopend zie ik een wit vloeipapier. Heerlijk om dat weg te halen en te zien wat er onder verstopt zit. Daarna staar ik naar de inhoud. Prachtig in hun vakjes liggen op mij de volgende tekenmaterialen te wachten: 9 pastel/krijt/kool-potloden in verschillende kleuren en varianten, twee koolkrijtstaafjes in zwart en wit, een rond zwart houtskoolstaafje, een doezelaar, 4 brede grafietstaafjes, 6 staafjes pastelkrijt (beiden in sepia-bruintinten en zwart, het pastelkrijt ook in wit), een vers blokje kneedgum en een puntenslijper. De set is 25-delig. Tevens zit er een uitvouwfoldertje bij met de producten van Brevillier’s Cretacolor.

Ik moet eerlijk zeggen dat pastelkrijt, pastelpotloden en houtskool niet echt mijn ding zijn. Ik maak altijd vlekken met deze materialen en ze zijn meer geschikt om natuurgetrouwe realistische afbeeldingen te maken zoals mensen, dieren en stillevens. Zelf teken ik in een totaal andere stijl (meestal met fineliners, stift en soms potlood). Het is dus een hele uitdaging voor mij om hier mee te gaan werken. In een ver verleden heb ik wel eens tekencursussen gehad waarbij we met dergelijke materialen moesten werken, dus ik weet gelukkig wel een beetje hoe het werkt.

Als eerste heb ik de potloden uitgeprobeerd. Hiervoor heb ik een kleurplaat uit een tattoo-kleurboek van Action gekozen. Deze heb ik volledig gedoezeld. Je zet met alle potloden maar een klein randje aan en dan doezel je dit uit naar het midden. Bij sommige potloden ging dit makkelijker dan met de andere. Het verschil zit hem in de medium- en de soft varianten en in de verschillende soorten potloden. Het fijnste potlood wat er bij zit vind ik de Sanguine Oil/Rötel Fett. Een vet olieachtig potlood in een roodbruine tint. Als ze hier een hele lijn kleurpotloden van uit zouden brengen dan sta ik vooraan in de rij! Dit potlood werkt echt heel mooi egaal en super makkelijk. Ook vlekt het niet. De doezelaar is ook prima, hoewel die een vervelend piepend geluid maakte over mijn papier. Dat zou aan het papier kunnen liggen of aan de doezelaar, of misschien aan het krijtachtige materiaal, dat is mij onduidelijk. Met gewone grafietpotloden en andere doezelaars heb ik dit nooit ervaren. Wat me wel opvalt is dat er geen schuurplankje of blokje in de box zit. Dat vind ik persoonlijk een gemis, want als je niet gewend bent om met een doezelaar te werken en je hebt dit dus niet in huis, dan zit na 1x doezelen je doezelaar vol houtskool en zul je het zwart blijven uitsmeren over de bruine delen of andersom. Gelukkig was ik wél in het bezit van een schuurplankje, dus ik kon de doezelaar steeds schoonmaken/bijschuren na gebruik.

Foto5x

Hierna ben ik met het pastelkrijt aan het werk gegaan. Ik heb bewust gekozen voor zwart papier om te kijken hoe de kleuren hierop houden. Dat werkt prima. Het vogeltje heb ik eerst globaal geschetst met het ronde dunne witte krijtstaafje. Dit is een vettig soort krijt en werkt erg prettig. Daarna ben ik de vogel gaan inkleuren met de sepia- en bruintinten. Hier en daar met de vinger wat uitgewreven en als laatste met zwart en wit wat accenten gezet. Ik heb hierbij alle 6 de kleuren gebruikt. Ik vond dit persoonlijk best lastig omdat ik niet gewend ben om met dit materiaal te werken. Tip: Een pak vochtige (baby)doekjes naast je werkplaats is geen overbodige luxe 😉 Hiermee kun je makkelijk steeds je handen schoonmaken zodat je geen vlekken maakt. Ik ben niet echt tevreden over mijn vogeltje, maar dat staat los van het materiaal. Het pastelkrijt werkt goed en de kleuren zijn mooi.

Foto6x

Vervolgens ben ik de grafietstaafjes gaan proberen. Hiervoor heb ik gekozen voor een fantasietekening in de stijl van de moderne kunst. Het effect is erg leuk. Dat had ik zelf niet verwacht. Normaal associeer ik dergelijke tekenmaterialen met stillevens, mensen en dieren of met landschappen en niet met iets moderns. Aangezien ik normaal zelf wel moderne fantasie tekeningen maak, maar met een fineliner, leek het me leuk om dit eens te proberen met krijt- en houtskoolachtig materiaal. De brede grafietstaafjes zijn wat vettig, wat ik persoonlijk fijner vind dan pastelkrijt. Één van de staafjes is van een vetter materiaal. Dat is de zwarte NERO 1, deze tekent bijna als een gewoon grafietpotlood. Al werkend met de staafjes merkte ik dat je door het staafje tijdens het tekenen te draaien, je makkelijk van een brede zachte lijn naar een harde scherpe lijn kunt schakelen. Dit is in mijn voorbeeld goed te zien.

Foto7x

Als laatste heb ik het ronde zwarte dunne houtskoolkrijtje gebruikt. Dit vind ik fijner werken dan de gewone houtskool die in de box zit, omdat de zwarte en witte staafjes gecoat zijn en hierdoor niet afgeven aan je vingers, wat je met normaal houtskool dus wél hebt. Hiermee heb ik een uil nagetekend van een voorbeeldtekening die ik op internet heb gevonden. Het krijtje werkt zeer fijn en ik ben dan ook erg tevreden met het resultaat. Ik heb hier gewerkt op een wat grovere papiersoort met meer structuur.

Foto8x

De puntenslijper doet zijn werk zoals het hoort. De kneedgum is zeer prettig om de vlekken rondom je tekening of kleurwerk weg te gummen. Ook kun je hiermee goed lichte vlakken aanbrengen in je tekening om spiegeling te creëren.

Pluspunten: Prachtige verpakking, luxe materiaal, veel verschillende materialen van goede kwaliteit. Het is een mooie variatie van tekenmateriaal bij elkaar in een mooie box. Van ruw, soft tot medium, je hebt van alles wat.
Minpunten: Ik mis een opsomming van de exacte materialen die in de box zitten. Dat is erg jammer. Ik heb moeten googlen om er achter te komen wat nu wát precies is, omdat ik die informatie nodig had voor deze review. Ook op internet heb ik niet exact kunnen vinden wat precies wat is. Een kaartje of foldertje met daarop per materiaal (foto) de naam en kenmerken van dat materiaal zou daarom een welkome aanvulling zijn in deze box. Als tweede vind ik het een gemis dat er voor de doezelaar geen schuurplankje of schuurblokje in de box zit. Als je niet gewend bent om met een doezelaar te werken en je doet dit voor het eerst, dan heb je zoiets niet in huis en zul je het apart moeten aanschaffen. Zeker als je met pastelkrijt en houtskool werkt is het schoonschuren van je doezelaar iets wat je geregeld zult moeten doen.

Conclusie: Een schitterende luxe box met veel verschillende materialen. Absoluut prachtig om cadeau te geven! De materialen zijn van goede kwaliteit en zeker de manier waarop alles verpakt is maakt het extra bijzonder. Als je wil beginnen met tekenen met houtskool, pastelpotlood, pastelkrijt en aanverwanten dan is deze Passion Box zeer geschikt. Omdat er van alles wel iets in zit, kun je materiaal kiezen van zeer soft en grof tot aan medium of juist heel vet om mee te werken. Een aanwinst voor iedere kunstenaar of liefhebber!

Deze passion box van Brevillier is o.a. verkrijgbaar bij Gerstaecker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *