Happy Art

Foto1

Van uitgeverij Akasha ontvingen wij het boek Happy Art, hartelijk dank hiervoor.

Informatie die te vinden is op het internet: Happy Art: teken jezelf gelukkig! Het tekenen van deze decoratieve, inspirerende en van ornamenten afgeleide motieven is erg leuk om te doen en er ontstaan bijna als vanzelf mooie resultaten. Dit boek helpt je hier verbluffend eenvoudig bij, allereerst door de stijl van de motieven, die gemakkelijk van bestaande patronen kunnen worden afgeleid. Bovendien kun je stap voor stap het voorbeeld volgen. Alles wat je tekentechnisch verder helpt, staat per onderwerp beschreven. En omdat het niet om realistisch tekenen gaat, kan het resultaat nooit fout zijn.
Door zo moeiteloos iets moois te creëren kom je in een aandachtige flow, waarin innerlijke rust ontstaat. Met invloeden uit verschillende stijlrichtingen, bijvoorbeeld: jugendstil, arabesken, mandala en zentangle.

Het boek Happy Art is geen kleurboek, maar een boek met allerlei leuke ideeën en tips om, in verschillende stijlen, motieven te tekenen. Stap voor stap, creatieve motieven tekenen is dan ook de juiste omschrijving die op de omslag staat.

Als iemand die al haar hele leven tekent was ik zeer benieuwd naar dit boek. Ik sta altijd open voor nieuwe ideeën en technieken dus ik kon niet wachten om met dit boek aan de slag te gaan.

Allereerst heb ik het boek doorgebladerd en wat me opviel is dat het een heel fijn vormgegeven boek is. Het is  gedrukt op mooi glanzend papier en waar vormgeving een grote rol heeft gespeeld. Het is vormgegeven in mooie lay-outs en vrolijke kleuren. Dat is voor mij een pluspunt, want hierdoor raak ik meteen creatief geprikkeld.

Het boek is opgedeeld in een inleiding, een stukje over materialen en vijf hoofdstukken: Romantisch, Grafisch, Kleurenspel, Fleurig en Harmonie.
Na het boek doorgebladerd te hebben zat ik eigenlijk meteen vol inspiratie. Toen ik het boek door had gelezen viel mij wel op dat er soms wat ‘makkelijk’ gesproken wordt over tekenen. Ik ben van mening dat als je geen tekenervaring hebt dit wat te hoog gegrepen is. De uitleg is zeker wel goed, maar het ‘stap-voor-stap’ is vrij summier. Voor iemand die nog niet kan tekenen en dit wil leren, vind ik het persoonlijk geen geschikt boek, maar ik weet ook niet of het boek zo bedoeld is. Voor mensen die wel tekenervaring hebben en die nieuwe methodes en technieken willen proberen of even zonder inspiratie zitten is dit wél een erg leuk boek!

Na het doorlezen ben ik begonnen met een voorbeeld uit het hoofdstuk Grafisch, want dat is wat mij persoonlijk het meeste aanspreekt. Ik heb gekozen voor het voorbeeld met de hondjes genaamd ‘Wirwar’ (Engels: Tangle).

Je werkt hier met een sjabloon en je kunt zelf een compositie bepalen. Erg leuk! Ik heb de hond nagetekend en het sjabloon uitgeknipt. Het beste is om dit op wat dikker karton te doen. Zelf had ik tekenpapier gebruikt en dat is eigenlijk net te dun om het mooi om te trekken met potlood. Vervolgens leg je je sjabloon op het papier neer op verschillende wijze. Je kunt hem omdraaien zodat de honden beide kanten opkijken en je kunt ze laten overlappen of over de rand van het papier laten vallen. Op het voorbeeld vallen ze over een voorgetekend kader, zelf heb ik ervoor gekozen ze van het vel papier af te laten vallen. Nadat je het sjabloon hebt overgetrokken met een fineliner is het de bedoeling dat je de achtergrond ‘losjes’ inkleurt met verschillende kleuren tangles. Ik heb dit ook heel bewust heel losjes gedaan zodat de strakke vormgeving van de hond er straks meer uitknalt.

Foto3

Op de volgende bladzijde staan wat verschillende motieven uitgelegd waarmee je een mooi 3D effect krijgt, zoals: Golfplaat, zachte golven of visgraatmotief. Dit is duidelijk uitgelegd en erg leuk om te proberen.

Foto4

Zelf heb ik er nog wat motiefjes bij verzonnen. Als laatste zet je de schaduwlijnen rond de honden zodat ze boven het papier lijken te zweven. Ik ben dan ook zeer tevreden over het uiteindelijke resultaat!

Foto5

Als tweede heb ik een voorbeeld uitgekozen uit het hoofdstuk Romantisch genaamd ‘Mijmering’ Hierin wordt uitgelegd hoe je een grote volle maan kunt tekenen zonder hem werkelijk te tekenen. Dat intrigeerde mij en wilde ik graag eens proberen. Ook de uitleg hoe je de vleugels van vlinders mooi kunt laten welven wilde ik wel eens proberen, mijn tekeningen blijven namelijk vaak ‘plat’ in plaats van driedimensionaal. Overigens wil ik hierbij nog vermelden dat ik best op zag tegen het werken met een handleiding. Ik teken erg veel, maar altijd vanuit mijn hoofd en nooit via een handleiding of een voorbeeld. Hier moest ik ook eerst met potlood schetsen, ook iets wat ik niet gewend ben om te doen. Uiteindelijk vond ik het erg leuk om te doen en zo leer je, ondanks dat je al jaren tekent, steeds weer nieuwe dingen bij!

Foto6

Ik ben dus begonnen met het zetten van de cirkel voor de volle maan. Hiervoor heb ik een passer gebruikt (naderhand gum je de potloodlijn van de cirkel weer uit). Daarna ben ik voorzichtig begonnen met schetsen en heb ik de schets die in het boek staat nagetekend. Het is erg fijn dat de schets los is afgebeeld, zodat je deze goed kunt overnemen. De uitleg is verder erg duidelijk en leuk geschreven. Met deze uitleg is het mij gelukt om onderstaande tekening te maken, waar ik erg tevreden over ben. Het is niet een stijl die ik normaal teken, dus ik moet zeggen dat ik mijzelf dus verbaasd heb over het resultaat!

Foto7

Pluspunten: Erg leuk vormgegeven, speels uiterlijk en makkelijke omschrijving. Leuke originele stijlen en motieven.
Minpunten: Te summier voor iemand die wil leren tekenen en er worden soms teveel stappen overgeslagen in de uitleg. Je moet echt wel wat ervaring hebben en van technieken op de hoogte zijn om hiermee aan de slag te kunnen.

Conclusie: Dit is een erg leuk vormgegeven boek met voor elk wat wils. Het is inspirerend en leert je nieuwe motieven en technieken met toch simpele basismaterialen. Meer dan een potlood, kleurpotloden, een fineliner en stiften heb je niet nodig. Dat vind ik een enorm pluspunt vergeleken met andere tekenboeken waarin verschillende technieken worden besproken. Vaak is de uitleg dan wat moeilijker geschreven, zijn de boeken saai vormgegeven en weinig inspirerend en heb je allerlei materialen nodig die je niet in huis hebt. Aangezien teken- en schildersmaterialen toch vrij kostbaar zijn en je niet meteen iets aanschaft om een bepaalde techniek te proberen is dit is een ideaal boek! Ik kan het zeker aanraden als je van vormgeving en motieven tekenen houdt en als je eens wat nieuws wil proberen. Als je wil leren hoe je moet tekenen, dan zou ik eerst met een ander boek of een cursus beginnen alvorens je je aan deze mooie voorbeelden waagt. Al met al kan ik zeggen dat dit een boek is waar je erg vrolijk van wordt!

Gegevens van dit boek:
Titel: Happy Art
Auteur: Hanne Türk & Anna Pieper
Uitgever: Akasha Uitgeverij
Aantal pagina’s: 70
Afmetingen: 6 x 297 x 210 mm
ISBN: 9789460151644
Prijs:€ 17,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol & Akasha.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *