Just Add Colors: Wildflowers

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

Wildflowers kaft

Van QuartoKnows  ontvingen we het prachtige “Wildflowers” door illustrator Lisa Congdon, een gloednieuwe toevoeging aan hun “Just Add Color” serie. We bedanken QuartoKnows hartelijk voor dit reviewexemplaar.

Op internet is het volgende over dit boek te vinden: Wie houdt er nu niet van kleuren? Als volwassene die binnen de lijnen blijven kan hoef je alleen nog maar te bedenken welke kleur je gaat gebruiken! Uitgeverij Rockport presenteert een serie kleurboeken voor volwassenen die van kunst en design houden. Just Add Color: wilde bloemen bevat 30 originele ontwerpen van kunstenares en illustratrice Lisa Congcon. Van Rode Zonnehoed tot Vingerhoedskruid en Zinnia’s tref je 64 geperforeerde pagina’s met prachtige wilde bloemen aan om in te kleuren en in te lijsten. Je zult geïnspireerd raken door de weelderige kunst in dit boek en het gebruik van kleur is eindeloos. Ontspan, heb plezier en voeg gewoon kleur toe.

Dit aantrekkelijk vormgegeven boek biedt 30 platen met tekeningen van wilde bloemen, in een licht abstracte tekenwijze waar ikzelf erg van houd. Lisa Congdon is niet de eerste de beste maar een kunstenaar die voor verschillende grote opdrachtgevers werkt, waaronder het Museum of Modern Art in New York en verschillende uitgevers. Dit is een boek om vrolijk van te worden en het moment van uitgave, aan het begin van de lente is perfect gekozen.

In het begin van het boek staan vier door Congdon zelf ingekleurde voorbeelden afgebeeld, voor de rest laat ze het aan de verbeelding van de kleurder over hoe ze platen willen inkleuren. Verder is het stevig gebonden en kan goed vlak gelegd worden. De platen zijn er ook uit te halen. Daartoe zijn ze van een perforatierand voorzien. Het boek is eenzijdig gedrukt dus je hoeft je geen zorgen te maken over doordrukken (wat trouwens alleen bij op alcohol gebaseerde markers gebeurde).

Ik heb het boek grondig getest op het gebruik van allerlei materialen: kleurpotloden, stiften, markers, aquarelpotloden en pastel. Op bijna alle fronten en materialen voldoet dit boek waardoor ik er met enorm veel plezier in gewerkt heb.

De eerste plaat heb ik met kleurpotloden ingekleurd. Beter dan dit kan het papier niet zijn voor potloden. Amerikaanse uitgevers zijn daarin toch echt vaak beter dan Europese is mijn indruk. Zo ook hier. Ik heb Derwent Coloursoft potloden gebruikt en had geen blenderpotlood of terpentine nodig om kleuren in elkaar te laten overlopen en een mooi egaal resultaat te krijgen. Een gum verdraagt het papier ook prima zonder beschadigd te raken. De achtergrond heb ik met een Spectrum Noir marker gedaan.

Wildflowers potlood

De tweede plaat is met Tombow Dual Brush stiften ingekleurd. Ook hier voldeed het papier prima. Ik kon meerdere lagen stift leggen zonder dat het papier beschadigd raakte. Ook hier is de achtergrond met een marker gedaan omdat op water gebaseerde stiften onvermijdelijk op zo’n groot oppervlak een streperig geheel produceren.

Wildflowers stift

De volgende plaat heb ik helemaal met Spectrum Noir markers gedaan. Daar stond me toch een onaangename verrassing te wachten. De inkt liep onmiddellijk over de lijnen:

Wildflowers marker extra

Dat had ik niet verwacht omdat ik al twee achtergronden met markers gedaan had, zonder dat dat gebeurde. Wat blijkt? De was van de potloden en de inkt van de Tombows hielden de inkt van de markers tegen in de twee eerste platen. De enige oplossing voor het afmaken van deze derde plaat met de Spectrum Noir markers lag in het overtrekken van alle buitenlijnen van de bloemen en bladeren met een potlood. Dat hield het ergste doorlopen tegen. Maar dat mag natuurlijk niet de bedoeling zijn van een kleurplaat en het maakte het inkleuren van deze plaat met markers tot een lastige en langdurig klus.

Wildflowers marker

De vierde plaat heb ik met Koh-I-Noor Mondeluz aquarelpotloden ingekleurd. Dat ging prima. Het papier bolt licht op door het water maar dat is nergens hinderlijk. Drogen gaat snel, maar met toch genoeg tijd om kleuren te kunnen mengen en laten uitlopen.

Wildflowers aquarelpotlood

De laatste plaat heb ik met Koh-I-Noor Gioconda soft pastelpotloden gedaan. Net als bij potloden vind ik het papier hier perfect. Wat een plezier was het om dit te doen. Het pastel pakte mooi en bleef goed liggen voordat ik het fixeerde met fixatief van Edding.

Wildflowers pastelpotlood

Concluderend kan ik alleen maar lof toezwaaien aan deze uitgever voor de excellente papierkeuze. Alleen voor alcohol gebaseerde markers raad ik het boek niet aan. Maar alle andere materialen, zowel droge als natte, die ik gebruikte verdroeg het papier uitstekend.
En ook natuurlijk alle lof voor Lisa Congdon, wier vrolijk stemmende tekeningen dit boek zo fantastisch maken!

Gegevens van het boek:
Titel: Just Add Color: Wildflower
Illustrator:Lisa Congdon
Uitgeverij:Rockport Publishers/QuartoKnows
Aantal pagina’s: 72
Afmetingen: 6 x 215 x 255 mm
ISBN: 9781631591334
Prijs: € 14,99 (Bol) € 6,65 (Bookdepository)

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol en Bookdepository.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *