Natuur kleurboek voor volwassenen

Natuur Kleurboek kaft

Van uitgeverij Deltas ontvingen we hun recente uitgave “Natuur kleurboek voor volwassenen” waarvoor we Deltas van harte bedanken.

Op internet is het volgende over dit boek te vinden:
Met dit kleurboek kom je helemaal tot rust… Kies kleurpotloden, viltstiften, pastels of verf en volg de kleuraanwijzingen. Laat je meevoeren naar wonderlijke en rustgevende natuurlandschappen. Maak je hoofd leeg en geniet van een moment voor jezelf, terwijl je de mooiste kunstwerkjes tevoorschijn tovert.

Kleuren op nummer of kleurcode is een aparte groep binnen de kleurboeken en spreekt kleurders aan door het ontspannende aspect van het inkleuren van de vakjes en de spanning van het ontvouwen van een voorstelling die zo onder je handen ontstaat.

Dit boek is gebaseerd op kleurcodes, waarbij in ieder vakje een klein stipje met de benodigde kleur is geplaatst. De bedoeling is die kleur zo goed als mogelijk te benaderen bij het uitzoeken van het potlood of ander materiaal om mee in te kleuren. Bij ieder merk zal dat natuurlijk ietwat verschillend uitpakken. In de kaft van het boek en achterin zijn in het klein voorbeelden van ingekleurde platen te zien, hoewel daarbij opgemerkt moet worden dat dit erg mooie digitale bewerkingen zijn. Exact hetzelfde resultaat zelf te halen is haast onmogelijk. Maar dat mag het plezier aan het inkleuren niet in de weg staan.

Natuur Kleurboek extra

De platen zijn uit het boek te nemen door de geperforeerde rand aan elke bladzijde. Dat kan gemakkelijk zijn als je het ingekleurde voorbeeld er naast wilt leggen. Maar het is ook mogelijk om zonder voorbeeld te werken, dat maakt het inkleuren spannender want aan een lege plaat kun je haast niet zien hoe die er ingekleurd uit zal komen te zien:

Ik heb twee platen uitgezocht om in te kleuren waarvan ik de eerste met Tombow Dual Brush stiften gedaan heb. Het papier dat gebruikt is voor dit boek leent zich uitstekend voor stiften. Het papier bolt niet op en blijft dus mooi vlak, en de stiften drukken niet door aan de achterzijde. Niet dat dat een probleem zou zijn, want de bladzijden zijn eenzijdig bedrukt. Naast de stiften heb ik 2 Spectrum Noir markers gebruikt. Ook die gedragen zich uitstekend op dit papier. Deze markers drukken juist wel door aan de achterzijde van het papier maar dat is nu eenmaal eigen aan markers. Ik ervaarde het werken met deze markers als prettiger dan de stiften omdat veel naast elkaar gelegen kleurvlakjes dezelfde kleur krijgen waardoor soms behoorlijk grote oppervlakken van een en dezelfde kleur ontstaan. En dan krijg je met stiften per definitie niet het gladde en egale effect dat je met markers wel krijgt.

Natuur Kleurboek stift

De tweede plaat heb ik met zowel Derwent Artists als Derwent Coloursoft kleurpotloden ingekleurd. Ook hierbij geldt dat het papier uitstekend is, zowel voor de zachte Coloursofts als de wat hardere Artists. Ik heb geprobeerd om de randen van de in te kleuren vakjes niet al te strak te kleuren omdat anders een nogal blokkerig resultaat zou ontstaan. Omdat ook hier grotere oppervlakken met een en dezelfde kleur ontstonden heb ik die met terpentine en een papierstomp geblend. Ook dat ging prima hoewel me dat niet verraste nadat ik al met de natte stiften gewerkt had. Het uiteindelijke resultaat viel mij echter tegen. Met moeite kon ik het bospad met omringende bomen erin herkennen. Misschien heb ik niet de goede kleuren gebruikt, soms vond ik het moeilijk om het verschil in kleur tussen twee kleurstipjes te onderscheiden. De vele stipjes die je bij het gebruik van potloden blijft zien kan ook meespelen. Hoe dan ook, echt blij met het resultaat ben ik niet.

Natuur Kleurboek potlood

Mijn conclusie is dan ook dat ik dit eerder een boek voor stiften vind. De kleurstipjes verdwijnen na het inkleuren dan meer naar de achtergrond. Het papier is zonder meer prima. Wel zou ik uitgeverij Deltas in overweging geven om kleurnuances iets beter aan te geven. Ik had moeite met het onderscheiden van tinten in dezelfde kleur. Misschien zou een apart lijstje met de kleurstipjes naast iedere tekening een idee zijn. Al met al is dit desondanks een uitgave dat de liefhebber van dit soort kleurboeken zal kunnen bekoren.

Gegevens van dit boek:
Titel: Natuurkleurboek voor volwassenen
Uitgever: Deltas centrale uitgeverij
Aantal pagina’s: 60
Afmetingen: 9 x 220 x 232 mm
ISBN: 9789044744873
Prijs: € 12,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *