Werkboek Zentangle

cover

Van uitgeverij Akasha ontvingen wij het werkboek Zentangle om een recensie over te schrijven. Hier willen we uitgeverij Akasha hartelijk voor bedanken.

SAM_0208

Informatie die te vinden is op internet: Welkom in de magische wereld van Zentangle. Zentangles zijn tekeningen die uit lijnenpatronen zijn opgebouwd. Leer zelf de patronen, randen, 3D-effecten, sprookjesachtige ornamenten en collages vorm te geven met deze tekenwijze. Met de gemakkelijk te begrijpen uitleg en gedetailleerde stap-voor-stapinstructies wordt het voor iedereen mogelijk Zentangle-kunstwerken te creëren.

Anya Lothrop laat met vele nuttige tips en gefundeerde achtergrondinformatie zien hoe eenvoudig en veelzijdig het tanglen is. Zo ga je stap voor stap geweldige patronen en motieven tekenen, stress afbouwen en flow ervaren! Begeef je ook op de spannende weg naar de ontdekking van je creativiteit!

Toen we dit boek binnen kregen was ik hier wel nieuwsgierig naar. We hebben al eerder het boek Cursus Zentangle gehad, wat ook door Anya Lothrop geschreven is. Dit boek is op dezelfde wijze opgebouwd. Wat erg fijn en vertrouwd werken is. Echter is dit boek ook zeer goed los te gebruiken, zonder dat je eerst het boek Cursus Zentangle gelezen en gebruikt hebt.

Als je het boek opent krijg je eerst een inhoudsopgave waar je al heel snel ziet wat er behandeld wordt. Zo zie je, dat je voor de patronen (zentangles) uitgelegd krijgt je eerst een uitleg krijgt over wat zentangle inhoudt en wat je voor materialen nodig hebt.

Je krijgt een korte uitleg over hoe het werkt met schaduwen en hoe schaduw er voor kan zorgen dat je diepte in je zentangle krijgt.

SAM_0211

Als je bij het stuk aangekomen bent in het boek waar de zentangle patronen uitgelegd worden, wordt mooi uitgelegd welke patronen er zijn. Deze worden ook in het boek op soort gesorteerd.
Je hebt 7 verschillende soorten patronen, te weten:

  • Van raster tot patroon
  • Van lijn tot patroon
  • Van element tot patroon
  • Randen en kaders
  • Centrale patronen
  • Natuurpatronen
  • Vrijstaande patronen

Ieder soort patroon heeft verschillende moeilijkheidsgraden. Deze lopen van * tot ***. Waarbij * het eenvoudigst is en *** meer complexer is.

SAM_0212

Ik heb zelf ook enkele patronen uit dit werkboek gemaakt. Dus mijn setje Staedtler pigment liners erbij gepakt en het eerste patroon uitgezocht. Het eerste patroon komt uit het hoofdstuk van raster tot patroon. Ik heb gekozen voor patroon “Weezy”. Als je in dit patroon bijvoorbeeld nog schaduwen aanbrengt wordt dit patroon weer heel anders, daardoor vind ik het patroon Weezy heel handig doordat het zo veelzijdig is.

Hierna heb ik een patroon gekozen uit van lijn naar patroon. Dit is het patroon Façade. Bij dit patroon heb je, door de banden die kruisen boven de cirkels een dieptewerking, wat ik altijd wel een leuk effect vind hebben. Door de schaduw te plaatsen zie je echt de diepte ontstaan.

Ik heb ook nog een patroon geoefend van het hoofdstuk Randen en kaders. Het patroon Knase valt onder de randen. Ook met dit patroon heb je weer meerdere mogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld dit patroon zowel recht als gebogen tekenen en de breedte van dit patroon is ook goed zelf te bepalen, waardoor je hem goed als rand maar ook goed in een zentangle kunt verwerken.

Als laatste heb ik voor deze review het patroon Kelt geoefend. Dit valt onder de vrijstaande patronen. Ik vond dit zelf een erg mooi patroon om te oefenen. Alleen wat ik jammer vond in de uitleg, is dat het patroon in het voorbeeld recht getekend, echter op het laatste voorbeeld, als de schaduw aangebracht is is de Kelt opeens gedraaid. Dit vind ik op zich jammer, hierdoor staat mijn Kelt recht en niet schuin zoals het voorbeeld.

Conclusie: Ik vond het weer een erg leuk en leerzaam boek. Door de makkelijke en duidelijke uitleg, aan de hand van stap voor stap foto’s, is het heel goed te volgen en kan iedereen de patronen wel maken. Het is een heerlijk stukje ontspanning. Door het zentanglen vergeet je je omgeving en vind ik echt mijn rust. Wil je zentangle uitproberen of zentangle je al en wil je nog meer patronen leren dan is dit boek een echte aanrader.

Gegevens van dit boek:
Titel: Werkboek Zentangle
Illustrator: Anya Lothrop
Uitgeverij: Uitgeverij Akasha
Aantal pagina’s: 72
Afmetingen: 6 x 210 x 297 mm
ISBN: 9789460151637
Prijs: € 17,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

One thought on “Werkboek Zentangle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *