Squidoodle’s Book of Fancy Letters : an alphabetical colouring adventure

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

Fancy Letters kaft

Van SquidDoodleArt ontvingen we het recent verschenen “Fancy Letters”, waarvoor wij ze natuurlijk van harte bedanken.

Op Internet heeft de tekenaar, Steve Turner, het volgende geschreven over dit boek:
Mijn stijl is altijd als “doodlen” beschouwd. Maar daar waar velen dit als een gedachteloze kunstvorm beschouwen is dit voor mij bevredigend en esthetisch plezierig, en uitstekend geschikt voor kleurders.
Toen ik een letterboek plande waren de getekende lijnen van iedere letter nog pas het begin. Maandenlang onderzocht ik de objecten die in elke letter opgenomen zouden worden – je krijgt een bonuspunt als je het dier in de letter Q kunt benoemen!! 
Een van de hoofdredenen waarom ik dit boek maakte was dat mensen initialen wilden inkleuren voor geschenken – een grootmoeder vertelde me bijvoorbeeld dat ze de initialen van al haar kleinkinderen wilde kleuren. Dit leek me het perfecte boek hiervoor.
Ik hoop dat je geniet van dit boek – als er iemand is die dapper genoeg is om ieder object in alle letters op te sporen, neem dan contact met me op… misschien heb ik iets voor je als beloning. 

Steve Turner is een ontwerper van doodle tekeningen en tattoos en maakt kleurboeken. Hij geeft zijn boeken in eigen beheer uit via Amazon’s Create Space. De gedachte dat een tekenaar in eigen beheer uitgeeft vind ik sympathiek. Daar staat tegenover dat de kwaliteit van deze uitgave te wensen overlaat: het papier is erg dun (zo dun dat de volgende letter al door de bladzijde heen schijnt) en de lijnen zijn niet echt scherp.

De objecten in de letters zijn meestal speelgoed en dieren, waardoor ik de indruk kreeg dat dat boek mede op (al wat oudere) kinderen gericht is. Dat is niet erg als je dit boek gebruikt voor bij cadeau’s voor kinderen zoals Turner zelf in zijn bovenstaande voorbeeld aanhaalde. Voor sommige volwassen kleurders kan het aan de andere kant ook lichtelijk onbevredigend zijn om in te kleuren.

Ik heb twee platen ingekleurd. De eerste met Bruynzeel Design Colour kleurpotloden. Door het papier waarop dit boek gedrukt is blijft ook bij meerdere lagen veel wit over waardoor, als je een helder resultaat met diepere kleuren wilt bereiken, een blenderpotlood nodig is. Terpentine om te blenden durfde ik met dit papier niet aan. Tot mijn verrassing kon het papier de druk van het blenderpotlood goed aan en werd er ook geen drukinkt meegenomen bij het blenden. Al met al gaf dit uiteindelijk een redelijk resultaat. Na afloop was er nogal wat residu van de potloden op het witte gedeelte van de bladzijde terechtgekomen maar dat bleek met een gum prima te verwijderen.

Fancy Letters potlood

De tweede plaat heb ik met Tombow Dual Brush stiften ingekleurd. Het verbaasde me eerlijk gezegd hoe goed het papier de inkt verdroeg. Dat had ik niet verwacht. Jammer is wel dat het de inkt zo snel opzuigt dat blenden van kleuren niet goed mogelijk is; de inkt is al droog voordat je een andere kleur kunt aanbrengen. Dat de inkt behoorlijk doordrukt was geen verrassing. Echt erg is dat niet want de pagina’s zijn eenzijdig bedrukt. Ik heb ook één Spectrum Noir marker gebruikt. Daarbij merkte ik dat werken met natte, op alcohol gebaseerde markers minder goed gaat dan met op water gebaseerde stiften; bij het minste geringste bloedt de inkt van de marker over de getekende lijnen heen.

Fancy Letters stift

Al met al een aardig boek dat zich uitstekend leent voor het maken van cadeautjes of versiering op feestjes, vooral voor kinderen. Recht toe recht aan kleuren gaat prima in dit boek. De gevorderde kleurder die een uitdaging zoekt zal dat in dit boek niet vinden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Squidoodle’s Book of Fancy Letters : an alphabetical colouring adventure
Illustrator: Steve Turner
Uitgever: Createspace
Aantal pagina’s: 60
Afmetingen: 21,6 x 27,9 x 0,25 cm
ISBN: 9781519440617
Prijs: € 11,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bookdepository.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *