Designs from the Vienna Workshop coloring book

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

Vienna Workshop kaft
Van uitgeverij Pomegranate ontvingen we een kleurboek dat ze onlangs in samenwerking met het beroemde New Yorkse Smithsonian Design Museum hebben gepubliceerd: “Designs from the Vienna Workshop coloring book”. We danken Pomegranate hiervoor.

Op het internet staat het volgende (vrij vertaald) over dit boek:
Honderd jaar geleden was de Wiener Werkstätte een florerende coöperatie van kunstenaars die floreerde van 1903 tot 1932. De kunstenaars maakten kunst die gebruikt werd om er stoffen, kleding, ansichtkaarten en nog veel mee mee te creëren – vrijwel alles dat je maar kon bedenken, zolang het maar kwaliteitsontwerp was.
Enkele van de vele kunstenaars van de Wiener Werkstätte maakten de ontwerpen die je hier ziet. Zelfs de meest ingewikkelde tekeningen werden vaak in patronen gegoten die op ontelbare manieren gebruikt konden worden. Soms werden ontwerpen in een kleurenwaaier gegoten, en lieten op die manier hun prachtige potentieel zien waarmee een kunstenaar begint met een set van vormen of schetsen. Denk, terwijl je kleurt, aan de verschillende manieren waarop je nieuwe ontwerp gebruikt kan worden. We hebben zelfs een lege pagina achter in het kleurboek gevoegd zodat je je eigen ontwerp kunt bedenken.

Dit is een typisch voorbeeld van hoever je er naast kunt zitten als je afgaat op je eerste indruk. Ik schrok enigszins terug van de grote lijnen en vlakken van de tekeningen. Hoe hiervan mooi ingekleurde platen te maken?

Maar toen zag ik de afbeeldingen van de originelen in de binnenzijden van de kaft van het boek en zag hoe mooi die ontwerpen waren en begon ik al een ander gevoel t.a.v. de platen te krijgen. Absoluut het proberen waard om die als voorbeeld te gebruiken.

Vienna Workshop Extra

De eerste plaat die ik uitzocht heb ik met Tombow Dual Brush stiften ingekleurd. Het papier voldoet hier prima aan. Wel is het opvallend hoezeer deze watergebaseerde stiften doordrukken, maar omdat de bladzijden eenzijdig bedrukt zijn is dat geen probleem. Het papier neemt de inkt erg mooi op en veroorzaakt nergens doorbloeden langs de stevig aangegeven lijnen. Ook verschillende lagen en mengen van kleuren verdraagt het papier prima zonder ook maar ergens beschadigd te raken. De achtergrond vond ik te groot om met de Tombows te doen zonder dat het streperig zou worden. Daarom heb ik die met een Spectrum Noir marker ingekleurd. Ook deze toch veel nattere stift op alcoholbasis verdraagt dit papier uitstekend zonder ook maar de geringste opbolling en met een mooi egaal resultaat. Tenslotte heb ik nog één witte Uni Posca acrylverfmarker gebruikt om de witte strepen op de aren te trekken. Ook dit ging vlekkeloos.

Vienna Workshop stift

Tevreden met dit resultaat ben ik een volgende plaat gaan inkleuren met Derwent Coloursoft kleurpotloden. En werkelijk, vanaf de eerste aanzet met het potlood was het een zeldzaam genot om zo fijn met potloden te kunnen werken. Pomegranate verdient alle lof voor het kwaliteitspapier dat ze hier gebruikt hebben. Ik zou willen dat elk kleurboek hierop gedrukt zou worden, zo moeiteloos kleurde dit. Omdat het toch behoorlijk grote oppervlakken waren die ik inkleurde heb ik het pigment geblend met terpentine. Ook dit ging probleemloos en leverde een prachtig glad en egaal resultaat op.

Vienna Workshop potlood

Beide platen gaven me, ondanks mijn eerste bedenkingen bij het inkijken van dit kleurboek, veel plezier tijdens het kleuren. Mooie patronen komen onder je handen tevoorschijn. En wat het papier betreft: dit is hoe een kleurboek hoort te zijn. Punt. Alle lof voor Pomegranate.

Gegevens van dit boek:
Titel: Designs from the Vienna Workshop Coloring Book
Uitgever: Pomegranate
Aantal pagina’s: 48
Afmetingen: 5 x 278 x 216 mm
ISBN: 9780764974533
Prijs: $7.95 / € 7,27

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Pomegranate en Bookdepository.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *