Het getallenkleurboek

foto 1

Van Kosmos Uitgevers ontvingen wij Het Getallen kleurboek om daar een recensie over te schrijven. Wij bedanken Kosmos Uitgevers hartelijk voor het ontvangen boek.

Informatie die te vinden is op het internet:
wiskundige vormen om in te kleuren
Het getallenkleurboek is een uniek en inspirerend kleurboek. Het bevat figuren als lussen, golven en spiralen die inzicht en verduidelijking in de abstractie en absolute waarheden van de wiskunde geven. Met uitleg over het ontstaan van de gebruikte mathematische patronen. Voor deze mooie en soms complexe illustraties van Edmund Harris is geen wiskundige kennis vereist, sterker nog: kleur ze gewoon in en verkrijg zo nieuwe inzichten in de patronen die getallen kunnen vormen! Na het succes van Getallen ontraadseld en Genieten van getallen komt de veelzijdige auteur Alex Bellos nu met Het getallenkleurboek!

Oh, wat een leuk boek en wat heb ik zin om in dit boek te beginnen. Dat is mijn eerste indruk!
Het papier is van een goeie dikke kwaliteit en voelt heerlijk dik aan.
Er staat wel behoorlijk wat uitleg in over de vormen en symbolen die gebruikt zijn in dit boek. Ik vind het juist eens leuk om ook deze uitleg te krijgen.
In het boek staan allemaal wiskundig vormen en is er een wiskundige techniek gebruikt om te kleuren. In de uitleg staat dus de achterliggende gedachte en de opbouw om tot bepaalde vormen te komen. Ik houd ervan 🙂
Een kleine indruk van wat er precies in staan zal ik even vertellen:

foto 2

Er is bijvoorbeeld benoemd wanneer de patronen en vormen zijn ontstaan, met jaartallen erbij.
Er wordt uitleg gegeven over een mandala, over voronoi-diagrammen, transformaties, fractals, periodieke vlakvullingen en mechanische krommen, proporties maar ook priemgetallen en Pi.
Ik, als niet wiskundekenner, kleurde gewoon de platen. Maar door dit boek ga je wel anders kijken naar de vormen en de vlakken.
Ik zal eerst wat voorbeelden laten zien:

Mijn eerste plaat is een Zevenster, afgeleid van de zevenbloem. Dit patroon van drie unieke tegelvormen werd ontworpen door Chaim Goodman-Strauss. Het heeft zevenvoudige symmetrie, wat wil zeggen dat je het om zijn middelpunt naar zeven verschillende posities kunt draaien die er hetzelfde uitzien. Ik heb deze gekleurd met Staedtler fineliners. Het papier kleurt lekker. Het patroon wat er uit is gekomen vind ik prachtig!

foto 7

Mijn tweede plaat is een Tridoku. Voor mij was het een groot vlak, met aan de rechterkant nummertjes hoe ik de vlakjes moest kleuren. Naderhand zag ik pas dat het aan sudoku puzzel was. Typisch voorbeeld wat ik eerder zei, ik kleur zonder verder te kijken. Maar erg leuk en verrassend om te zien, dat het dit is. Ik heb deze plaat gekleurd met Crayola SuperTip stiften. Deze stiften zijn iets natter dan anders stiften maar in dit boek geen probleem. Het droogt mooi op en drukt niet door. Ik vind de plaat verrassend leuk geworden.

foto 8

Mijn derde plaat, een Zevenbloem, heb ik gekleurd met Marco Raffine. Ik heb bewust gekozen voor dezelfde kleuren als de Zevenster. Gelukkig heb ik onbewust niet hetzelfde patroon gekleurd. De potloden gaan ook super op het papier. Ik vond dit patroon wel wat moeilijk om te doen. En wat vooral opvalt is, dat het toch platen zijn, die je niet even zo doet. Het vergt echt wel wat denkwerk.

foto 9

Mijn vierde plaat heb ik voor de gein even gedaan. Het is de Pi- wandeling. Iedereen kent PI, het beroemde getal uit de wiskunde. Het is de verhouding tussen de omtrek en de diameter van een cirkel. Bij uitschrijven als getal begint de decimale ontwikkeling van pi bij 3.14 en loopt dan door in een chaotische brij van cijfers. De belangstelling voor pi komt voort uit het feit dat de definitie zo simpel is, maar het getal is zo ontembaar.
Ik vond het wel een leuke uitdaging om eens te doen maar helaas heb ik hem niet af kunnen maken omdat ik een fout heb gemaakt. Maar ik ga hem zeker nog een keer maken.

foto 10

Conclusie: Ik vind het een fantastisch boek! Erg mooi platen erin en dat het dan toevallig ook wiskundige vormen zijn, vind ik alleen maar leuk. Ik houd van de uitdagingen, ook al ga ik dan de mist in haha. Ik houd van het tellen en van een vorm, om toch een niet standaard plaat te maken. Het papier is super goed. De potloden, stiften en fineliners gaan goed erin. Houd jij van diepgang in je platen en spreekt wiskunde jou aan? Dan mag dit super leuke boek niet ontbreken in jouw collectie. Ik ben er in ieder geval erg blij mee!

Gegevens van dit boek:
Titel: Het getallenkleurboek
Illustrator: Alex Bellos, Edmund Harriss
Uitgever: Kosmos Uitgevers
Aantal pagina’s: 80
Afmetingen: 15 x 220 x 220 mm
ISBN: 9789021561356
Prijs: € 10,00

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

One thought on “Het getallenkleurboek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *