Fractal Art: a coloring book

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

Fractal Art kaft

Pomegranate Publisher stuurde ons het onlangs gepubliceerde “Fractal Art” van illustrator Doug Harrington op om te reviewen. We danken Pomegranate weer van harte.

Doug Harringon (1972) is een van de eerste en een belangrijke maker van digitale kunst. De afbeeldingen in dit boek zijn zwart-wit afbeeldingen van vijftig werken van zijn hand.

Op het Internet is over dit boek de volgende informatie (vrij vertaald) te vinden:
Zoom in of zoom uit en je zult in een fractaal (een afbeelding die uit een herhaling van steeds dezelfde patronen bestaat) steeds dezelfde eenvoudige maar onregelmatige vorm vinden die zichzelf herhaalt in complexe patronen. Sommige lijken op vormen uit de wereld rondom ons – een zeeschelp, een sneeuwvlok, een spinnenweb – maar de natuur heeft haar grenzen. Fractalen bedacht uit wiskundige formules zijn echter onbegrensd, zowel uiterlijk als innerlijk. Fractale geometrie creërt een ruimte waarin herhaling schoonheid is, wiskunde kunst is en perfectie mogelijk is.
Bijna twintig jaar lang heeft de in Seattle wonende kunstenaar Doug Harrington fractalen gemaakt die geweven lijken, gefacetteerd en kaleidoscopisch. Hij maakt deze verscheidenheid aan platen digitaal en als kunstafdrukken. Ieder stuk, gebaseerd op een originele formule, is uniek.
Deze zwart-witte versies van Harrington’s originele fractalen bieden een bijzondere gelegenheid om hun vormen te bestuderen. Ontdek de herhaling en onthul het patroon terwijl je kleurt – het kan iets anders zijn dan het op het eerste gezicht lijkt. En als je hulp nodig hebt dan zijn de originele kunstwerken afgedrukt aan beide binnenzijden van de kaft.

Ook dit is weer een mooi verzorgde gebonden uitgave van Pomegranate, eenzijdig gedrukt op kwaliteitspapier. Het boek op A4 formaat blijft goed openliggen, dat is voor kleuren natuurlijk belangrijk.
Bij een eerste keer doorbladeren begrijp je al snel wat fractalen zijn. De vormen op de ene plaat zijn nog intrigerender dan die op de volgende. Dit alles getekend in dunne en scherpe zwarte lijnen maar soms ook grijze vage lijnen en schaduwen. Dit is duidelijk geen kleurboek voor beginners maar juist voor de gevorderde kleurder die van een uitdaging houdt.

Je kunt iedere plaat natuurlijk je eigen invulling geven. Mocht je wat meer houvast nodig hebben dan zijn alle vijftige originele kunstwerken in kleur geprint aan de binnenzijden van de kaft.

Fractal Art extra

Van de twee platen die ik uitzocht, heb ik de eerste gemaakt met Derwent Artists kleurpotloden. Deze iets hardere potloden deden het uitstekend op het kwalitatief, hoogwaardige papier. Zachtere potloden zouden ook voldaan hebben, maar gezien de gedetailleerdheid van de platen in dit boek, vermoed ik dat iets minder zachte potloden beter werk verrichten.
De moeilijkheidsgraad van dit boek schuilt niet alleen in de gedetailleerdheid maar ook in de afwezigheid van lijnen. Op veel plaatsen zijn alleen lichte schaduwen te zien waar kleuren gescheiden worden of in elkaar overlopen. Die lijnen simpelweg negeren en in één kleur vatten kan natuurlijk, maar is lang niet zo bevredigend en doet geen recht aan de originele digitale kunst waarop deze platen gebaseerd zijn. Het te precies benaderen van de originele platen moet je als kleurder echter ook weer niet nastreven, dat is met kleurpotloden haast onmogelijk.

Ik beleefde enorm veel plezier aan het maken van deze plaat. Het papier is heerlijk, de potloden komen goed tot hun recht hierop en onder je handen verschijnt langzaam een prachtig repeterend patroon. Dit is arbeidsintensief kleuren maar schenkt heel veel voldoening.

Fractal Art potlood

Voor de tweede plaat wilde ik testen hoe stiften zich gedragen in dit boek. En daar stuitte ik meteen op een probleem: bijna alle platen zijn zo gedetailleerd dat met stiften werken niet goed zou gaan. Zelfs fineliners zouden veel gedetailleerde stukken niet aankunnen. De enige oplossing zou dan liggen in het meenemen van grotere oppervlakken details in één en dezelfde kleur. Zoek je naar afbeeldingen waarin dat probleem niet speelt dan kom je uit bij een paar platen met grote vlakken. En stiften zijn niet zo geschikt om grotere vlakken mooi in te kleuren. Markers zouden beter voldoen.

Toch heb ik doorgezet en een plaat uitgezocht die mij nog het meest geschikt leek voor stiften. Het is me gelukt om de plaat af te maken maar eerlijk gezegd kostte me dat veel moeite: de lijnen zijn zo dun dat het haast onmogelijk is te kleuren zonder dat het pigment van de stiften over de lijnen heen bloeden en het enigszins mooi opvullen van de grotere vlakken kostte ook veel moeite.

Fractal Art stift

Mijn bevinding is, dat dit geen boek voor viltstiften is. Met markers, als je bereid bent om niet al te precies en gedetailleerd te werken, kun je mooiere resultaten bereiken. Aan het papier ligt het niet, beter papier voor stiften kun je niet wensen, het lijkt haast niet kapot te krijgen, zelfs bij meerdere lagen met stift blijft het papier onaangetast en is op de achterzijde niets van doordrukken zichtbaar.

Concluderend kan ik zeggen dat dit een bijzonder en origineel boek is voor de gevorderde kleurder met platen die ik nog niet eerder ergens ben tegengekomen. Het papier is superieur en werken met potloden is een genot. Alleen is dit geen boek voor mensen die graag met stiften willen werken. Is dat erg? Ik vind van niet; niet ieder boek is even geschikt voor elke materiaalsoort. En er staat tegenover dat de liefhebbers van markers met dit boek een prachtige aanwinst zullen hebben.

Gegevens van dit boek:
Titel: Fractal art coloring book
Illustrator: Doug Harrington
Uitgever: Pomegranate
Aantal pagina’s: 108
Afmetingen: 22,1 x 1,3 x 28,7 cm
ISBN: 9780764974687
Prijs: $16.95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Amazon en bij Pomegranate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *