Intricate Ink : animals in detail

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

Kaft

Onlangs bracht de Amerikaanse uitgeverij Pomegranate het kleurboek “Intricate Ink : animals in detail” van illustrator Tim Jeffs op de markt. De uitgever stuurde ons een recensie-exemplaar waarvoor wij Pomegranate hartelijk bedanken.

Op Internet is de volgende informatie over deze uitgave te vinden (vrij vertaald):
Gebruikmakend van zwarte inktpennen en kleurpotloden creeërt de Amerikaanse kunstenaar en illustrator Tim Jeffs een ware inkt-dierentuin van gedetailleerd getekende dieren. Altijd geïntrigeerd door hun diversiteit en complexiteit streeft Jeff ernaar om de essentie van zijn onderwerpen in zijn portretten te vangen. Iedere tekening begint hij met een uitgebreid onderzoek naar de status (bedreigd of niet bedreigd) van het dier, gewoontes, leefomgeving en fysieke verschijning. Daarna bestudeert hij hun huid of bont zorgvuldig maar laat artistieke overwegingen de patronen, texturen en kleuren die hij gebruikt dicteren. Hij geniet ervan om de controle te hebben over het maken van zijn eigen creatie en niet van weer een zoveelste realistische foto-tekening. Maar Jeff heeft wel veel aandacht voor het fotorealistisch tekenen van de ogen van ieder dier waardoor het een persoonlijkheid krijgt en emoties uitdrukt en hij laat op die manier ieder dier zijn eigen verhaal vertellen wanneer het naar de kleurder terugkijkt.

De aantrekkelijk vormgegeven kaft van dit stevig gebonden boek is een voorbode van het moois dat binnen te wachten staat. Vijftig platen van dieren in greyscale, enkelzijdig gedrukt op hoogwaardig papier. De boekband blijft goed openliggen zodat je bij het kleuren geen hinder ondervindt van de kaft of van terugslaande bladzijden.

Voor de liefhebbers van greyscale , maar natuurlijk ook voor anderen, vormt dit boek een prachtige collectie platen om te kleuren. Illustrator Tim Jeffs (1965) tekent met inkt en werkt daarbij natuurgetrouw en met veel detail. Zelf kleurt hij met kleurpotloden, maar andere materialen zijn net zo bruikbaar in dit boek.
Door het boek bladerend trof ik de ene na de andere mooie plaat aan, waarvan hier een indruk:

Ik heb twee platen uitgezocht. De eerste, een papegaai, heb ik met Derwent Coloursoft kleurpotloden ingekleurd.
Deze potloden kleurden goed op het papier dat erg glad is. Zo glad zelfs dat het regelmatig leek alsof het pigment even op het papier bleef liggen. Doordat het papier zo weinig poreus is was het wel nodig om met meerdere lagen te werken. De grijswaarden van de tekeningen blijven zichtbaar door het pigment heen, ook de lichtgrijze lijnen. Dat is bij greyscale tekeningen natuurlijk belangrijk, en daaraan voldoet dit papier uitstekend. Enige minpuntje is dat wanneer je een gum gebruikt dit met voorzichtigheid gedaan moet worden. De inkt gumt nogal gemakkelijk weg. Ook met een blenderpotlood moet je daarmee rekening houden. Maar verder kleurt het papier zonder meer goed.
Potlood

Voor de tweede plaat, een koraalduivel, heb ik Tombow Dual Brush stiften gebruikt
Het papier is zo mooi dik en glad dat het werken met stiften een feest is. Het papier rult niet, zelfs bij een vierde(!) laag en mengen met kleuren gaat fantastisch. De inkt vloeit niet over de lijnen heen en het papier is dusdanig dik dat van doordrukken geen sprake is. Met markers zal dit ongetwijfeld even goed gaan. Het papier is enkelzijdig bedrukt dus ook in dat opzicht zal het ideaal voor markers zijn.

Stift

Mijn conclusie is dat Pomegranate met dit kleurboek een aantrekkelijk boek op de markt gebracht heeft waar kleurders met zowel droge (potloden) als natte (waaronder stiften en markers) materialen met veel plezier in kunnen werken. Enige (klein) aandachtspunt is de inkt die bij gummen en blenden de neiging heeft op te lossen, maar wanneer je daar rekening mee houdt dan vormt dat geen enkel probleem en zal je heel wat uren kleurplezier aan dit boek beleven.

Gegevens van het boek:
Titel: Intricate Ink: Animals in detail
Illustrator: Tim Jeffs
Uitgeverij: Pomegranate
Aantal pagina’s: 108
Afmetingen: 22,2 x 28,6 x 1,3 cm
ISBN: 9780764974694
Prijs: $16.95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Pomegranate en Amazon.

2 thoughts on “Intricate Ink : animals in detail

    1. Dat durf ik niet te zeggen, Manuela. Het is zeker te hopen, maar via een prepaid creditcard is het ook goed te bestellen. Een prepaid creditcard kun je meer informatie over vinden op bijv. https://www.3vcard.nl/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *