Tangle Schatten

SAM_0092

Van uitgeverij BBNC ontvingen wij het boek Tangle schatten om een recensie over te schrijven. We willen uitgeverij BBNC hier hartelijk voor bedanken.

SAM_0100

Informatie die te vinden is op internet: Iedereen die houdt van patronen inkleuren, moet zich zeker eens wagen aan deze tangle schatten. De creatieve patronen nodigen uit om je gedachten te laten varen en heerlijk weg te dromen bij het kleuren. Niet voor niets wordt deze tak van kleuren ook wel creatieve meditatie genoemd. Voor dit bijzondere boek heeft Jane Monk 52 zeer originele tekeningen gemaakt, waarbij ze Zentangle ® patronen heeft gecombineerd met haar eigen technieken. Als extraatje vind je voorin informatie over kleurtechnieken, welke materialen je kunt gebruiken en kleurenschema’s. Hiermee onderscheidt Tangle schatten zich van andere boeken op dit gebied. De pagina’s zijn enkelzijdig bedrukt en voorzien van een rillijn. Zo kun je de plaat moeiteloos uit het boek halen, zodat je alle ruimte hebt om deze goed in te kleuren. 

Dit boek is opgebouwd uit 2 gedeelten. Het eerste gedeelte is over kleurtechnieken en kleurenschema’s. Het tweede deel bevat kleurplaten. Met achterin nog ruimte voor de dingen die je in het eerste gedeelte geleerd hebt toe te passen.

SAM_0101

In het eerste deel wordt aandacht besteed aan het kleurenwiel en wat koele en warme kleuren zijn.Aan de hand van het kleurenwiel kun je ook weer kleurenschema’s maken. Je hebt Monochrome, analoge, complentaire en neutrale kleuren.  Daarna wordt er ingegaan op de verschillende kleurmaterialen. Er wordt uitgelegd hoe je in lagen kunt werken en hoe je bijvoorbeeld met schaduw kunt werken.

SAM_0103

In het tweede deel vind je de kleurplaten. Ik zal je eerst wat voorbeelden laten zien.

Ik ben natuurlijk ook in het boek gaan kleuren, ik heb gekozen om de eerste te kleuren met stift. Ik heb gebruik gemaakt van de Staedtler triplus color en de Staedtler triplus fineliners. De stiften kleurden erg fijn op dit papier. Sommige kleuren leken in eerste instantie wat vlekkerig te kleuren echter bij het opdrogen trok het mooi egaal op. De stiften drukken wel iets door, echter doordat de platen enkelzijdig bedrukt zijn, is dat op zich niet zo erg. Voor de zekerheid kun je natuurlijk een leeg vel papier er achter leggen, om doordrukken op de volgende plaat te voorkomen.

SAM_0095WM

Hierna heb ik een plaat met potlood gekleurd. Ik heb hierbij gebruik gemaakt van de Faber Castell Polychromos, Caran d’ache Pablo en de Koh-I-Noor polycolor potloden. Alle 3 de versies kleurden erg fijn op het papier. De potloden gleden over het papier. Ook in lagen werken ging erg goed. Ik heb de plaat nabewerkt met derwent blender potlood. Ook dit ging erg goed en het papier bleef in goede staat.

SAM_0093wm

Aangezien de platen enkelzijdig bedrukt is en op de kaft staat dat je ze met markers in kunt kleuren. Wilde ik dus ook een plaat met markers gaan kleuren. Ik ben begonnen met de Chameleon markers. Echter merkte ik al snel dat deze bloeden. Dus ben ik hier snel mee gestopt. Ik wilde natuurlijk wel weten of dit met meerdere markers gebeurde of alleen met de Chameleon markers, omdat deze wat natter zijn dan andere markers. Op onderstaande afbeelding zie je welke markers ik geprobeerd heb. De Spectrum Noir (SN) bloeden net als de Chameleon markers erg. De Officeline markers bloeden een heel klein beetje. Echter bij de Winsor & Newton brushmarkers (W + N ) en de Promarkers had ik helemaal geen last van bloeden. Deze kun je dus wel gebruiken in het boek. Dus de tekst op de voorkant dat het in te kleuren is met markers klopt niet helemaal. Wat natuurlijk jammer is. Want dat zou een leuke extra aanvulling bij dit boek zijn.

SAM_0094

Conclusie: Dit is een leuk boek, vooral als je van Tangles houdt. Het boek bevat 2 delen. Eerste deel geeft je wat informatie over kleurenschema’s, het kleurenwiel en kleurmaterialen. Het 2e deel bevat tangle platen. De platen zijn erg afwisselend. Van drukke tot rustige platen. Stift en potlood werken erg goed op dit papier. Markers is afhankelijk van welke markers je gebruikt en ik raad dan ook aan om eerst te proberen of de markers die je gebruikt niet bloeden. Want sommige merken bloedden behoorlijk op het papier, wat ik erg jammer vind.

Gegevens van dit boek:
Titel: Tangle schattten
Illustrator: Jane Monk
Uitgever: BBNC Uitgevers
Afmetingen: 217 x 254 x 16 mm
ISBN: 9789045319650

Dit boek is onder andere verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *