Kleur je eigen impressionisten

foto 1

Van Karakter Uitgevers ontvingen wij het boek “Kleur je eigen impressionisten”. In dit boek staan allemaal werken van verschillende schilders, zoals van Gogh en Monet. Wij bedanken Karakter Uitgevers hartelijk voor het ontvangen boek.

Informatie die te vinden is op het internet: Tegen het einde van de 19e eeuw zette een groep voornamelijk Franse schilders zich af tegen de heersende opvattingen over de schilderkunst. Zij wilden de werkelijkheid weergeven zoals ze die op moment van schilderen waarnamen. Schilderen ‘en plein air’ deed zijn intrede. Dit betekende dat er in sommige gevallen snel geschilderd moest worden, omdat de werkelijke situatie snel kon veranderen. De zon zou zich kunnen gaan verschuilen achter de wolken, het licht kon veranderen, etc. Deze ‘impressionisten’ (van het Franse woord impression) streefden vooral naar een overtuigende weergave van het licht. In dit kleurboek zijn kleurplaten opgenomen van schilderijen van impressionisten als Edgar Degas, Claude Monet en Camille Pissarro. . Hun manier van werken had in Nederland bijvoorbeeld invloed op de schilders van de Haagse en de Amsterdamse School en ook Vincent van Gogh heeft zich sterk laten beïnvloeden door deze groep schilders. In Kleur je eigen impressionisten zijn de meest bekende werken uit deze stroming opgenomen. Het is gezien de immense hoeveelheid impressionistische schilderijen die te zien zijn in tal van musea over de hele wereld bij lange na geen volledige samenstelling. Het geeft echter wel een goed beeld van de creatieve rijkdom die deze stroming ons heeft nagelaten.

Dit boek is weer van een mooie kwaliteit en de platen zijn sprekend de schilderijen en erg gedetailleerd.

Ook hier staan voorbeelden van de schilderijen in. Ook kun je op internet goede voorbeelden vinden om de platen eventueel na te kleuren. Ik heb dat bij een plaat  wel gedaan en bij de andere heb ik dat niet gedaan. Het is ook wel eens leuk om bij deze platen je eigen draai eraan te geven.

foto 2

Hieronder wat voorbeelden van de platen die erin staan:

Mijn eerste plaat die ik heb gekleurd is van Vincent van Gogh “Langloisbrug met vrouw met parasol” Ik heb deze gekleurd met de Koi Sakura brush pen en voor de achtergrond heb ik Koh-I-Noor softpastel gebruikt.

De brush pennen gaan heel goed in het boek en drukken niet door op het papier. De softpastel gaat ook goed omdat het papier iets ruwig is. Ik ben dan ook tevreden over dit resultaat.

foto 6

Mijn tweede plaat is van Claude Monet “Hooibergen: effect in de sneeuw”. Deze plaat heb ik gekleurd met Bruynzeel pastel potloden. Doordat  het papier ruw is, hecht de pastel heel goed op het papier. Je kan ervoor kiezen om de fijne stukjes te bewerken met een droge doezelaar maar  het gaat net zo makkelijk het je vinger. En niet vergeten de plaat te fixeren met spray want anders veeg je de kleuren zo weg. Ik heb deze plaat naar eigen inzicht gekleurd en ik vind hem leuk geworden.

foto 7

Ik heb ook een klein stukje gekleurd met potlood om te testen hoe deze gaan op het papier. Ik heb voor deze plaat van Edger Degas “De groene danseres” de prismacolor en de marco raffine potloden gebruikt. Ook hier valt niks op aan te merken. Ze gaan ook heel goed op het papier.

foto 8

Conclusie: Een boek wat ik zeker niet voor de beginnende kleurder aanraad of je moet er voor kiezen om de uitdaging aan te gaan, want een uitdaging is dit boek. Ik dacht, er in het begin, ook te licht over, maar dit viel mij best tegen. Maar het is gelukt. En al de materialen die ik heb gebruikt kunnen prima in dit boek. Zoals we eigenlijk altijd kunnen verwachten in de boeken van Karakter Uitgevers.

Of ik het boek zelf zou hebben gekocht weet ik niet maar als je van een flinke uitdaging houdt, zou ik zeker dit boek aanraden!

Gegevens van dit boek:
Titel: Kleur je eigen impressionisten
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s: 48
Afmetingen: 301 x 420 x 10 mm
ISBN: 9789045209661

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *