Het zentangle-boek

Cover

Van uitgeverij Kosmos ontvingen wij “Het zentangle-boek” om een recensie over te schrijven. Hier willen we uitgeverij Kosmos natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Achterkant

Informatie die te vinden is op internet: Zentangle: Mediteren door te tekenen De Zentangle®-methode is een eenvoudig te leren techniek waarmee je prachtige kunstwerkjes kan creëren door het herhalen van patronen (‘Tangles’ in het Engels). Deze fascinerende, nieuwe kunstvorm genereert rust en ontspanning. Je wordt er zen van. Ontdek de artiest in jezelf! Er bestaat geen goede of foute Zentangle, enkel een rustgevend gevoel. Zentangle® is bedacht door Rick Roberts, die jarenlang als zenmonnik leefde, en Maria Thomas, een beroemde kalligrafeerster. Dit is het eerste boek van dé bedenkers van Zentangle! In dit boek leggen Rick en Maria de filosofie achter de Zentangle® -methode uit. De auteurs vertellen hoe de Zentangle®-methode is ontstaan, welke benodigdheden essentieel zijn en hoe de methode in de praktijk kan worden gebracht. De verhalen zijn gelardeerd met persoonlijke verhalen van de auteurs en prachtige Zentangle®-kunst om volop geïnspireerd te worden.

Toen ik dit boek kreeg, ben ik meteen beginnen te bladeren. En wat me opviel is dat ik meteen stukken begon te lezen. Ik was dus gelijk erg geïnteresseerd in het boek. Het is niet, zoals andere zentangle boeken, een boek waar je de kunst van zentangle geleerd wordt. In dit boek krijg je meer duidelijkheid over de achtergrond van zentangle. Dit vind ik vooral interessant omdat het wat meer inzicht geeft in het zentangle.

Het boek begint met een voorwoord. Waarbij Carole Ohl, (certified zentangle teacher) verteld hoe ze in aanraking gekomen is met het zentangle. Hierbij omschrijft ze ook hoe ze steeds ziet dat mensen die zentangle ontdekken en in hun eigen leven integreren vrijheid vinden en hun lot in eigen handen nemen.

Hierna volgt natuurlijk de inhoudsopgave. En de inleiding. In de inleiding wordt een mooie vergelijking gemaakt met de natuur. Een plekje in de natuur beleeft iedereen op een eigen manier. Dat is met zentangle net zo. Iedereen ervaart zentangle ook op een eigen manier. Het is net zoiets als een reisgids over Parijs. Het is nog geen Parijs. Maar met reisgids beleef je in Parijs wel meer plezier. En dat is met dit boek ook alleen dan met zentangle.

Het volgende hoofdstuk gaat over “Wat is Zentangle?” Hierbij wordt uitgelegd dat eigenlijk iedereen kan zentanglen.

SAM_0072

In dit hoofdstuk wordt verder ingegaan op wat zentangle inhoudt en welke “gereedschappen” je nodig hebt. Enkele gereedschappen die je bijvoorbeeld nodig hebt, zijn:

  • Meer concentratie en creativiteit
  • Vermindering van stress
  • Een gezonde groepsdynamiek
  • Nieuwe ideeën en mooie creaties
  • veranderend denkpatroon zonder inspanning
  • enz.

In het volgende hoofdstuk “Het begin” vertellen Maria en Rick hoe het zentangle eigenlijk ontstaan is en hoe hun hierbij gekomen zijn. Wat hierbij opvalt is dat bladzijde 15 in de andere richting gedrukt is. Dit lijkt me een “foutje” maar verder is dit niet echt storend. In dit verhaal lees  je echt hoe het enthousiasme ontstond toen ze besloten met “Zentangle” aan de slag te gaan.  Al hadden ze in eerste instantie nog geen naam.

Het hoofdstuk “de methode”gaat over de basisstappen van de Zentangle-methode. Je hebt 8 basisstappen voor een zentangle te maken.

SAM_0073

Deze punten worden natuurlijk ook uitgebreider besproken. Om zo een goed beeld te krijgen wat ieder punt afzonderlijk inhoudt en betekend.

SAM_0091

Natuurlijk zijn de materialen ook erg belangrijk. Hier wordt dan ook aandacht aan besteed. Er is bewust gekozen voor de tiles van 9 bij 9 cm. Hierbij hebben ze vooral gedacht aan de “Lijst van tien”. Deze lijst geeft de 10 dingen weer, waar door je bepaalde dingen niet kunt doen. Door de tiles 9 bij 9 te maken kun je al die bezwaren van die lijst weerleggen. En blijven er eigenlijk geen redenen meer over om het niet te doen. Dus aan de slag.

SAM_0090

Bij het hoofdstuk Zentangle in de praktijk wordt er gekeken naar nuttige toepassingen van de zentangle methode. Daarnaast is een tangle nooit verkeerd. De naam van een tangle kan bijvoorbeeld verwijzen naar een touw, echter je tekent geen touw. De tangle kan hier op lijken, echter je tekent een tangle en geen touw. Dus de tangle is altijd goed, want het hoeft niet perse op dat touw te lijken.
Zentangle wordt ook vaak vergeleken met Doodlen, echter is er een wezenlijk verschil. Bij doodlen krabbel je gedachteloos wat tekeningetjes. Bij Zentangle zet je heel bewust bepaalde lijnen, waardoor een tile ontstaat.

SAM_0089
Vervolgens krijg je het hoofdstuk Oefeningen en projecten waar dieper op het gebruik van zentangle in gegaan wordt. Hoe je zentangle kunt gebruiken en op welke verschillende methodes je deze zentangles kunt maken en ontwerpen.

SAM_0088

In het hoofdstuk Reacties en ervaringen kun je allerlei positieve reacties van mensen lezen die naar Maria en Rick gestuurd zijn. Wat ik zelf hier jammer bij vind, is dat hier alleen maar positieve reacties in vermeld staan. Zouden zij nooit eens een negatief bericht krijgen?

Conclusie: Dit boek is uitermate geschikt als je meer over de achtergrond van Zentangle wilt weten, en dieper op de kennis van Zentangle wilt ingaan. Dit boek laat het ontstaan en de denkwijze van de bedenkers van Zentangle zien. Wil je leren zentanglen dan is het boek goed om de kennis te leren hoe het ontstaan is, echter je leert niet de tangles zelf te tekenen, hier wordt wel nog naar andere uitgaven van het koppel gewezen, echter hier zijn diverse andere boeken over uitgebracht. Die duidelijk uitleg geven over hoe je bepaalde tangles kunt tekenen.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het Zentangle-boek
Auteur: Rick Roberts  & Maria Thomas
Uitgever: Kosmos uitgevers
Aantal pagina’s: 128
ISBN: 9789043918671

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *