Kleur je eigen Klimt

foto 1

Van Karakter Uitgevers ontvingen wij het boek “Kleur je eigen Klimt”. In dit boek staan allemaal werken van Gustav Klimt. Wij willen Karakter Uitgevers dan ook hartelijk bedanken voor dit boek.

Informatie die te vinden is op internet: De kunstschilder Gustav Klimt werkte vooral voor de liberale gegoede burgerij die openstond voor zijn openhartige, spannende en inmiddels wereldberoemde portretten van vrouwen. Waarbij zijn stilistische ontwikkeling duidelijk zichtbaar is: van de vroege portretten van Sonja Knips uit 1898 en Fritza Riedler in 1906, beide voorbeelden van een vrij rigide tweedimensionale ornamentele stijl, tot de meer getrouwe versie in het portret van Johanna Staude uit 1917/18. Los van deze portretten schilderde Klimt meer allegorisch en symbolisch. Het schilderij De kus uit 1908 is daar weer het meest bekende voorbeeld van. In Kleur je eigen Klimt/Colour Your Own Klimt zijn 24 schilderijen van Gustav Klimt samengebracht uit de collectie van de Oostenrijkse Galerie Belvedere. De galerie herbergt de grootste collectie Klimt-schilderijen ter wereld. Gustav Klimt (1862-1918) was een van de meeste invloedrijke schilders uit de periode van de avant-garde en droeg in grote mate bij aan de doorbraak van deze kunststroming in Wenen.

Toen ik het boek kreeg viel mij meteen op dat het van een prachtige kwaliteit is. Enkelzijdig gedrukt en mooi dik papier.  Zoals je kan verwachten van Karakter Uitgevers.
De platen zijn identiek aan de schilderijen van Gustav Klimt. Voor en achterin staan de werken afgedrukt.
Zie hier 2 voorbeelden ervan:

De platen die je kunt kleuren zijn erg gedetailleerd en zien er best heftig uit. Maar ik ging de uitdaging wel aan. Al was het niet altijd even makkelijk om te kleuren. Ik zal eerst een paar platen laten zien voor de impressie van het boek.

Een plaat kiezen vond ik geen makkelijk keuze. Ik heb eerst de schilderijen bekeken op het internet. Je kan van de platen alle voorbeelden vinden op het internet. Dat vond ik erg fijn!

Mijn eerste plaat die ik heb gekozen is “Hygieia”. Omdat in deze plaat goud verwerkt zit, heb ik gekozen om deze te kleuren met Faber Castell Pitts brush, en de achtergrond met Koh-I-Noor softpastel. Voor de huid heb ik Faber Castell Polychromos gebruikt.

foto 7

Als ik naar het origineel kijk, kan ik zeggen dat deze plaat goed gelukt is. De Pitts gaan super op het papier, de potloden ook en de softpastel hecht mooi op het papier.

Mijn tweede plaat “Laan in Schloss Kammer Park”heb ik, noodgedwongen, gekleurd met Bruynzeel pastel potloden en Koh-I-Noor softpastel. Zoals ik al zei, de pastel gaat fantastisch op het papier. Het hecht mooi op het papier en je kunt het goed uitgeven.

foto 8

Zoals ik al eerder zei, kon helaas geen hele plaat kleuren met kleurpotloden. Ik wilde toch een stukje proberen en dit wil ik jullie toch laten zien. Ik heb gekleurd met Faber Castell Polychromos en de potloden gaan ook mooi op het papier. Ik heb de kleur nabewerkt met de Burnisher van Derwent. Dat geeft een mooie glans aan de kleur.

foto 9

Conclusie: Een prachtig boek, mooie platen, maar wel voor de gevorderde kleurder. Als beginneling, denk ik, niet te doen. Papier is erg goed en verschillende materialen werken prima. Platen zijn erg gedetailleerd en naar origineel voorbeeld gemaakt.

Al heb ik mij flink moeten verzetten om de platen te kleuren, kan ik zeggen dat het is gelukt. Maar het zijn ook geen platen wat je zo even kleurt. Ik vond vooral moeilijk om een eigen draai te geven aan de platen, maar daarom net zo leuk om “na te kleuren”. Bij deze platen mag dat ook vind ik.
Als je uitdaging zoekt en van Gustav Klimt houdt, dan is dit boek zeker iets voor jou!

Gegevens van dit boek:
Titel: Kleur je eigen Klimt
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s: 48
Afmetingen: 300 x 422 x 11 mm
ISBN: 9789045209760

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *