Cursus Zentangle

SAM_0337

Van uitgeverij Akasha ontvingen wij “Cursus Zentangle”om uit te testen en een recensie over te schrijven. Hier willen we Akasha natuurlijk hartelijk voor bedanken.

SAM_0357

Informatie die te vinden is op internet: Zentangles® zijn tekeningen die uit lijnenpatronen zijn opgebouwd. Door lijn voor lijn de herhalende patronen van de Zentalges te tekenen, ervaar je hoe fantastisch ontspannend deze methode is. De combinatie van de ontspannende creativiteit met de prachtige patronen doet simpelweg goed.
Deze cursus Zentangle leert je hoe je een Zentangle opzet en de patronen kunt tekenen. Al snel zul je met een klein aantal eenvoudige patronen telkens nieuwe, spectaculaire tekeningen maken. Je ontdekt zo hoe grenzeloos creatief je met het ‘tanglen’ kunt zijn.
Dit boek is wellness met pen en papier.
Anya Lothrop is gecertificeerd Zentangle-trainer. In 2013 heeft zij haar opleiding bij de grondleggers van het Zentangle-tekenen in de Verenigde Staten gedaan.
Ik had al langer interesse in zentangle maar er eigenlijk nooit de tijd voor genomen, nu we dit boek ontvangen hadden om er een recensie over te schrijven was dat natuurlijk het moment om er eens goed voor te gaan zitten en er aandacht aan te besteden.

Je begint met wat uitleg over wat Zentangle eigenlijk is en hoe het is ontstaan, wat ik zelf wel prettig vind om ook de basis te kennen waardoor iets ontstaan is. Je krijgt daarnaast een mooie uitleg over het Antistress programma. Door de ontspannende werking van zentangle ontstaat er een mooie harmonie tussen denken en voelen.
SAM_0341
Hierna krijg je wat uitleg over de te gebruiken materialen. Eigenlijk kun je al met vrij makkelijk materiaal aan de slag. Een potlood, fineliner en papier is eigenlijk al voldoende. Eventueel kun je natuurlijk uitgebreider materiaal gebruiken. Dit staat netjes allemaal uitgelegd in het hoofdstuk “Dit heb je nodig”. Ook de voordelen van bepaalde materialen worden hier benoemd en uitgelegd.

SAM_0342

Je hebt eigenlijk maar 6 stappen om een succesvolle zentangle te tekenen. Het klinkt heel simpel als ik het zo lees. Maar volgens de zentangle gaat het inderdaad vooral om het doen en minder om het resultaat. Al is het natuurlijk ook altijd erg leuk als het resultaat erg leuk is.

Er wordt aan de hand van stap-voor-stapvoorbeelden getoond hoe 21 zentangle-patronen, dit zijn sierelementen waar je bepaalde vlakken mee vult en waar je fascinerende motieven uit laat ontstaan,   worden opgebouwd. De moeilijkheidsgraad van de patronen wordt door middel van sterren aangegeven en elke nieuwe stap wordt in rood aangeduid.

Natuurlijk heb ik zelf ook een aantal van deze tangles getekend aan de hand van de uitleg. Deze zal ik hier natuurlijk ook laten zien. Hierdoor zie je dat iedereen deze tangles kan maken aan de hand van deze uitleg.

Ik ben begonnen met het zentangle-patroon Cubine. Dit is een patroon met moeilijkheidsgraad van 1 ster. Bij dit patroon is het vooral belangrijk dat je aan het einde schaduw aanbrengt bij de tussenschotjes om zo een soort 3d-effect krijgt. Ik had altijd een idee dat deze erg moeilijk te maken was maar door de duidelijke stap voor stap uitleg lukte deze me eigenlijk vrij snel.

Hierna heb ik het patroon W2 gemaakt. Dit is een patroon met 2 sterrenmoeilijkheidsgraad. Hier begin je met een vierkantje te tekenen in de hoek en vandaar uit werk je verder. De vierkantjes vormen later de gaten van het vlechtwerk. Echter ook hier is het weer heel belangrijk dat je schaduw aan brengt om zo diepte in het patroon te brengen.

Ik heb nog enkele patronen getekend aan de hand van de uitleg in het boek. Namelijk de patronen Diva Dance, Hollibaugh en Balloya.

SAM_0353

Deze patronen zijn opgedeeld in 7 verschillende secties o.a. van raster naar patroon en van Lijn naar patroon. Iedere sectie bevat 3 patronen. Wat ik echter soms wel raar vond, was dat de moeilijkheidsgraad van de patronen niet altijd op liep maar soms ook van moeilijk naar makkelijk ging, wat ik niet verwacht had. En zou het zelf ook logischer vinden om per sectie steeds eerst de makkelijke en daarna de moeilijkere patronen te leren.

Hierna krijg je in het hoofdstuk De derde dimensie meer uitleg over hoe je meer diepte in je zentangles krijgt. O.a. door bijvoorbeeld schaduwen aan te brengen, zoals we ook al bij de patronen W2 en Cubine zagen, of door gearceerde vormen waardoor je door de arcering ronde pijpen en schaduw krijgt en zo dus diepte in je zentangle krijgt.
SAM_0354

In het hoofdstuk Versieren en verfraaien krijg je tips hoe je je patronen extra interessant kunt maken door kleine versieringen te maken of door soms eens kleur aan je zentangle toe te voegen. Ook schaduw kan je patroon natuurlijk net wat interessanter maken.

Conclusie: Dit boek is met recht een Cursus Zentangle te noemen. Je begint met de basis te leren. Wat is zentangle en hoe is het ontstaan. Dan leer je aan de hand van een heel makkelijke uitleg 21 patronen te tekenen waardoor je een zentangle kunt maken. Deze zentangle kun je natuurlijk verfraaien door versieringen of bijvoorbeeld kleuren. Als je zentangle wilt gaan leren, raad ik dit boek zeker aan en ik zal zelf dit boek nog vaak ter hand nemen om me nog verder te verdiepen in zentangle.

Gegevens van dit boek:
Titel: Cursus Zentangle
Auteur: Anya Lothrop
Uitgeverij: Akasha
Aantal pagina’s: 71
Afmetingen: 7x297x210 mm
ISBN: 9789460151514

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Akasha en Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *