Nieuwe mandala kleurcreaties

foto 1

Van Uitgeverij Akasha ontvingen wij het boek Nieuwe Mandala-kleurcreaties van Greetje Molenaar. Wij bedanken Uitgeverij Akasha hartelijk voor het ontvangen boek.

Informatie die te vinden is op internet: Twee basismandala’s met hetzelfde onderwerp: dat geeft veel teken- en kleuruitdagingen. De eerste basismandala is eenvoudig van opzet, zodat je ruimte hebt om hem verder in te tekenen. Door je mandala daarna te kleuren, kun je hem helemaal naar je eigen hand zetten. De tweede basismandala is meer uitgewerkt en kun je meteen gaan inkleuren.

In zes ‘mandalawerkwijzen’ leer je onder meer hoe je je keuze maakt voor de basismandala en wat de betekenis is van het symbool van de cirkel. Het werken met zen-structuren wordt op een laagdrempelige manier uitgelegd. Structuren zijn overal en als je dat eenmaal herkent, ga je ze met meer gemak tekenen.

De korte verhalen bij de mandala’s kunnen je beleving tijdens het tekenen en kleuren intensiveren. Misschien geven ze je de inspiratie om tot een eigen beschrijving te komen, zodat je mandala nog dierbaarder en persoonlijker wordt.

Kortom: een compleet boek met uitleg, verhalen en natuurlijk mandala’s om in te kleuren, die zowel iets bij de beginnende als gevorderde mandalatekenaar in beweging zullen brengen.

Dit boek is anders dan andere mandalaboeken. In dit boek krijg je uitleg over hoe je je “basis” mandala van veranderen en er iets bijzonders van kan maken. In de 4 voorbeelden die ik zo laat zien, zie je dus eerst een basis mandala en daarna hoe je hem kan veranderen. De schrijfster heeft van de basis mandala’s prachtige mandala’s gemaakt en ook al ben je geen tekenaar kun je de mandala’s prachtig inkleuren.

Ze heeft ook verschillende pagina’s gewijd aan hoe je in een paar simpele stappen je basis mandala kan veranderen.

In het boek staan 22 basis mandala’s en die heeft ze ook weer veranderd. De mandala’s heeft ze ook allemaal een naam gegeven bijvoorbeeld: openhartenmandala, poortmandala en stermandala. Bij elk nieuwe mandala heeft ze een stukje uitleg gegeven. Die zal ik zo bij mijn mandala toevoegen. Dan hebben jullie een idee ervan.

De eerste mandala die ik gekleurd heb, is de Stermandala.

De uitleg van de tekenaar is: Deze stermandala heeft 12 stralen. 12 staat voor het getal van de maanden van het jaar, de uren van de klok, de huizen in de horoscoop, de discipelen van de spirituele leraar Jezus. Welke van deze onderwerpen, of andere onderwerpen, dienen zich bij jou aan als je met deze mandala gaat werken?

12 is een getal waarbij je het gevoel kunt hebben dat je een cyclus afrondt. Je kunt daardoor ontspannen en weet tegelijkertijd dat er een volgende ronde met nieuwe kansen volgt. Daar hoef je nog niet mee bezig te zijn; het is belangrijk om jezelf rust en de ontspanning te gunnen.

De stermandala heb ik gekleurd met Faber Castell pitts brush en stabilo. De pitts brush gaan prima in dit boek maar de stabilo daar in tegen zijn geen maatjes op het papier. Het gaat heel stroef en je blijft de strepen zien.

De volgende mandala, Openhartenmandala heb ik gekleurd met Faber Castell Polychromos en heb ik de Prismacolor blender potlood gebruikt.

foto 8

Hier zie je de mandala onbewerkt.

Op de volgende foto’s zie je de bewerkte mandala van de tekenares en hoe ik hem heb opgebouwd met kleuren. Ik vind dat ook wel eens leuk om te laten zien.

De potloden gaan trouwens helemaal fantastisch op het papier en het blenden gaat ook super. Ik ben dan ook zeer tevreden over deze plaat!

Conclusie:  Wat is dit een leuk en interessant boek. Niet alleen voor tekenaars maar ook voor, zoals ik, de kleurder. Het is erg leuk om eens de diepgang en de achterliggende gedachtes van een mandala te lezen. Helaas kan ik echt niet tekenen en heb de uitdaging voor deze review niet aangedurfd. Maar ik sluit zeker niet uit om het toch een keer te gaan proberen. In het boek staat duidelijk uitleg en de mandala’s die erin staan zijn prachtig.

Ik raad wel aan om de mandala’s te kleuren met potlood want stabilo en het papier zijn geen vrienden. Al met al een heel mooi boek en zeker voor de tekenaar die juist eens een stapje meer wil!

Gegevens van het boek:
Titel: Nieuwe Mandala kleurcreaties
Illustrator: Greetje Molenaar
Uitgever: Uitgeverij Akasha
Aantal pagina’s: 180
Afmetingen: 217 x 223 x 16 mm
ISBN: 9789460151606

Het boek in o.a te krijgen bij Uitgeverij Akasha en bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *