De enige echte kleur scheurkalender 2016

SAM_0218

Van uitgeverij BBNC ontvingen wij “De enige echte kleur scheurkalender 2016” om uit te testen en een recensie over te schrijven. Hier willen we hen natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te vinden is op internet: ‘De enige echte kleurscheurkalender’ heeft 365 kleurplaten, eentje voor elke nieuwe dag zelfs in het weekend! Platen met mooie abstracte en natuurlijke vormen om zelf in te kleuren. En dan natuurlijk niet op dat kalenderpapier waar je letterlijk je billen mee kunt afvegen, maar op een goede kwaliteit inkleurpapier. Zo houd je jezelf het hele jaar creatief bezig!

Ik was wel erg benieuwd naar deze scheurkalender, omdat dit soort kalenders normaal gesproken altijd dun papier heeft. Toen deze kleur scheurkalender binnen kwam dan ook gelijk gaan bladeren en het papier viel me inderdaad niet tegen. En het is een enorme blok om te kleuren.
Je ziet een verscheidenheid aan kleurplaten. Veel platen die je ook tegen komt in de enige echte kleurboeken van BBNC, maar ook heel wat mandala’s. Afwisseling genoeg dus. Ik zal jullie eerst wat voorbeelden laten zien.

Ik ben natuurlijk ook in deze scheurkalender gaan kleuren. Ik ben begonnen te kleuren met potlood. En heb hierbij gekozen voor de Koh-I-Noor Polycolor. Deze potloden kleurden erg fijn op dit papier. De kleur wordt mooi weergegeven en ook bij weinig druk komt er genoeg pigment op het papier. Ook het blenden met de doezelaar en geurloze terpentine en met de Derwent blenderpen ging beiden erg goed. Het papier bleef mooi intact. Je krijgt moeiteloos kleurverloop doordat het pigment zich makkelijk laat verdelen met de doezelaar en blenderpen.
Wat echter wel lastig is, is doordat de scheurkalender zo dik is, is het kleuren best lastig op zo’n hoge blok, hierdoor is het wellicht makkelijker de plaat achteraf te kleuren, omdat je de dag dan uitscheurt en je een los blaadje hebt.

SAM_0222

Hierna heb ik een plaat gekleurd met de Staedtler triplus Neon fineliners. Ik merkte bij deze fineliners dat het papier op sommige stukjes heel lichtjes los liet. Echter hierna op een plaat ook een klein stukje geprobeerd met de Staedtler triplus color en daar had ik er geen last van, dus ik denk dat dit echt aan de fineliners ligt. De kleuren worden ook hierbij goed weergegeven. De stiften drukten niet door, al zou dat hierbij geen probleem zijn, omdat de kalender enkelzijdig bedrukt is.

SAM_0220

Omdat de scheurkalender enkelzijdig bedrukt is, was ik ook wel benieuwd hoe alcohol markers hier op zouden werken. Dus dit natuurlijk ook uitgeprobeerd. Ik heb hierbij gekozen voor de Winsor & Newton Brushmarkers. Ik merkte dat deze erg fijn kleurden op dit papier. Ze hadden helemaal geen last van bloeden (doorlopen van de inkt) en dat is altijd wel fijn, omdat mensen die graag met markers kleuren vaak het probleem hebben dat deze nergens in gebruikt kunnen worden, en bij deze kalender kan dit heel goed gebruikt worden. De kleurweergave is ook bij deze markers erg mooi.

SAM_0223

Als je op internet gaat zoeken op het ISBN nummer wat achter op de kalender staat, vind je een heel ander boek, wat ik wel apart vind, op de site van BBNC vind je bij deze scheurkalender een heel ander ISBN nummer, waar deze dan ook op te vinden is op de verschillende sites.

Conclusie: Deze kleurscheurkalender is een afwisselende kalender met mooi papier. De verschillende materialen werken goed op dit papier, alleen bij fineliners moet je een beetje voorzichtig kleuren omdat het bovenste laagje papier dan los wilt laten. Echter met andere stiften heb je hier geen last van. Zelfs alcoholmarkers werken erg goed op dit papier. Het enige nadeel aan deze kalender vind ik dat hij behoorlijk dik is en je dus met kleuren last hebt dat je hand heel hoog ligt. Je kunt dit natuurlijk oplossen door de kleurplaat achteraf te kleuren (en dus uit te scheuren) of langs de kniprand af te knippen. Wat vreemd is, is dat het ISBN nummer op de scheurkalender niet klopt, en dus niet het juiste ISBN nummer is. Als echte kleurliefhebber is dit een hele leuke kalender waar je iedere dag een leuke kleurplaat hebt om te kleuren die niet zo heel groot is en dus goed te doen is op een dag.

Gegevens van deze Kalender:
Titel: De enige echte kleur scheurkalender
Uitgever: BBNC uitgevers
Aantal kleurplaten: 365
Afmetingen: 132 x 181 x 55 mm
ISBN: 9789045318417

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *