Derwent Pastel potloden

foto 1

Van Kunstburg kregen we deze mooie derwent pastel potloden om er een recensie over te schrijven. We bedanken Kunstburg hier hartelijk voor.

Informatie op het internet: Er is niets zo mooi als de kleurrijke pracht van pastelwerken. Pastel is echter niet altijd het schoonste medium om mee te werken. Met Derwent Pastel potloden heeft u de beschikking over de schoonheid van pastel in een praktische en minder kliederige vorm. Deze pastel potloden hebben een zachte, poederachtige structuur en bieden een fluweelachtige gladde afwerking. Dit maakt het ideaal voor mengen en combineren. En omdat het potloden zijn, zijn ze schoon en eenvoudig in het gebruik. Hoewel u zich waarschijnlijk toch af en toe laat verleiden het pastel met uw vinger uit te smeren.

Om te beginnen vind ik (Annemie) het erg leuk om met pastel te werken en ben dan ook erg benieuwd naar deze Derwent. In de doos met 24 stuks die ik mag reviewen zitten de belangrijkste kleuren en er is genoeg keuze. Zoals ik al gewend was aan het derwent Inktense potlood, liggen ook deze potloden lekker in de hand, na een proefblaadje gemaakt te hebben van de kleuren ga ik aan de slag.

Wat gelijk opvalt is dat ze niet erg kruimelen dat is in ieder geval een pluspunt. Ze zijn lekker zacht in de aanbreng op het papier. Bij mijn eerste plaat heb ik ze gebruikt op een kaart van stevig papier. De pastel aanbrengen is met het potlood erg fijn zo kun je ook de kleinere patronen goed raken.. De grotere vlakken heb ik uitgeveegd met een vrij grove doezelaar. Bij de kleine vlakjes heb ik daar de kleinste voor gebruikt.

foto 2

Door langs de randen iets meer aan te zetten krijg je een mooi schaduw effect.

foto 3

Na de (netjes) gekleurde plaat wil ik bij mijn tweede kleurplaat testen of de kleuren ook goed mengen. Door te spelen met de pastel in lichtere en donkere kleuren kun je erg mooie creaties maken. De kleuren aanzetten en mengen door elkaar gaat erg goed. Dat is vooral met potloden handiger dan met pastelkrijtjes vind ik persoonlijk. Zo krijgen de bloemen een mooie natuurlijke overloop in kleur. Je kunt ze uitvegen weer met een doezelaar, een wattenstaafje of zoals ik hier bij de grotere vlakken heb gedaan gewoon met de vingertoppen. Het pigment hecht zich prima aan het papier.

foto 4

Nu zijn er veel mandala liefhebbers en ook daar kun je deze pastelpotloden goed in gebruiken. Door met de potloden de randen aan te zetten en daarna uit te vegen kun je de vakken in de mandala prima kleuren. In het midden dus de kleine details die prima gaan met het potlood en aan de buitenrand heb ik de potloden grover gebruikt en uitgeveegd met mijn vingertoppen zodat de kleuren mooi aansluiten op elkaar. Als je het leuk vind kun je ook de achtergrond nog licht aanzetten met het potlood en uitvegen.

foto 5

De pastel potloden zijn dus op vele diversen manieren te gebruiken. Wat erg belangrijk is met pastel dat je het altijd achteraf fixeert. Pastel blijft namelijk altijd afgeven en uitvegen als je het niet met fixatiespray inspuit. Dat zou erg jammer zijn van je prachtige platen die je ermee hebt gemaakt. Ook aan te raden is om een pastel puntenslijper te gebruiken of zoals ik altijd doe de punt scherp maken met een mesje. Pastel is namelijk zachter dan een gewoon potlood en eist daarom ook een andere behandeling.

Mijn conclusie over deze potloden is dat ik er met erg veel plezier mee hebt gewerkt. De kwaliteit goed is zoals ik van Derwent ben gewend. Het pastel hecht goed aan het papier en dat, ook al veeg je het pastelkrijt uit, de kleuren niet erg vervagen. Ze zijn zacht maar niet te kruimelig. Voordeel van deze, vind ik ook, dat ze eventueel los te bestellen zijn zodat je altijd je favoriete kleuren per stuk bij kunt kopen. Een echte aanrader als aanvulling bij je kleurmateriaal met veel gebruiksmogelijkheden.

Deze Derwent Pastel potloden zijn o.a. verkrijgbaar bij Kunstburg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *