Leer tekenen nummer 14

SAM_0001

Van BPV medien hebben we het tijdschrift Leer tekenen nummer 14 ontvangen om een recensie over te schrijven. Hiervoor onze dank.

Leer tekenen is een tijdschrift dat 4 maal per jaar verschijnt. Dit is het 14e blad dat uitgebracht is onder deze titel. In deze editie wordt aandacht besteed aan verschillende onderwerpen. Dit verschilt iedere keer weer per editie. De aandacht ligt deze keer wel op aquarelpotloden en wat je er allemaal mee kunt doen.

SAM_0007

In dit nummer wordt o.a. een stuk uitgelegd over Frottage. Frottage komt uit de Franse taal en betekend wrijving. Het is tekenen door het bijvoorbeeld met een een potlood of grafietstift over het papier te gaan terwijl het papier op een houten plank ligt hierdoor wordt de houtnerf overgenomen op het papier. Op deze manier kun je ook landschappen tekenen en dit wordt in een stappenplan uitgelegd in deze uitgave. Erg duidelijk met iedere keer een toevoeging van welk materiaal je het beste kunt gebruiken en welke stappen je moet nemen.

SAM_0008

Als volgende wil ik het artikel Hondsmoe uit lichten. Hierin krijg je in duidelijke stappen weer uitgelegd hoe je een tekening moet maken van een hond die onder een dekentje ligt. Het dekentje wordt hier gemaakt van geschenkpapier. Dus behalve tekenen word je ook aangezet om op andere manieren creatief bezig te zijn. Er wordt ook hierbij weer duidelijk uitgelegd hoe je iedere stap moet uitvoeren. Zodat je eigenlijk niet de fout in kunt gaan.

SAM_0009

In het midden van het tijdschrift staat een poppenhuis. Bij dit poppenhuis is het de bedoeling dat je het poppenhuis verder af tekent en op een eigen creatieve wijze het poppenhuis vult. Hier gaat het vooral om het plezier en niet zozeer om goed of fout het gaat alleen maar om het plezier wat je hier van hebt.
SAM_0010
Als laatste wil ik het onderwerp Wassen: Schilderachtige effecten met verdunde kleur onder de aandacht brengen. Je hebt drie verschillende methodes om wassen in de schildertechniek te gebruiken. Dit wordt ook weer netjes uitgelegd in het tijdschrift. Net als dat er uitgelegd welke soorten kleuren hiervoor geschikt zijn, en welke papiersoorten je het beste kunt gebruiken. Je kunt het natuurlijk ook met andere papiersoorten toepassen, echter deze zullen het water dan minder goed opnemen.

SAM_0011

Conclusie: Ook deze uitgave van het tijdschrift Leer tekenen is weer erg uitnodigend om aan de slag te gaan. Je leert stapsgewijs weer allerlei nieuwe technieken en in dit nummer wordt ook aandacht besteed aan andere creatieve methoden. Zoals cadeaupapier gebruiken bij de tekening “Hondsmoe” of zoals in het onderwerp Kunstzinnige stof uitgelegd wordt hoe je je eigen tekeningen op stof kunt overdragen. Erg leuk en leerzaam allemaal.
SAM_0012      SAM_0013

Leer tekenen verschijnt vier keer per jaar. Een los tijdschrift is te koop bij de tijdschriftenhandelaar en kost € 4,90. Je kunt ook een jaarabonnement nemen en kost € 19,60.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *