Faber Castell Gelatos

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

foto 1

Van Goedkoopstehobby.nl ontvingen wij deze Gelatos van Faber Castell om uit te testen en ik (Claudia) mag daar een review van maken. We willen Goedkoopstehobby.nl hier natuurlijk hartelijk voor bedanken.

Informatie die te vinden is op internet: Deze compacte en zuurvrije pigment sticks geven levendige kleuren af. Ze zijn gemakkelijk met elkaar te mengen, al dan niet met water. Ze zijn geurloos en lichtecht. Toepasbaar op diverse materialen zoals papier, canvas, hout, las, ceramiek e.a. Gelatos kunnen droog worden toegepast en zijn dan dekkend. Bij het mengen met water zijn ze geschikt voor aquarelleren. 

Wat als eerste opvalt is dat het net lipstickjes zijn. Zowel het formaat als de draaitechniek die je ervoor gebruikt. Verder ziet het er naar uit dat het lichte kleuren zijn. Maar hier kom ik later op terug.

Voor deze review heb  ik de nodige filmpjes bekeken en 2 verschillende technieken uitgeprobeerd.

Ik zal bij de 2de techniek wat uitgebreider laten zien hoe ik te werk ben gegaan.

foto 2

Voor mijn eerste plaat heb ik een mandala gemaakt. Aangezien ik daar helemaal gek op ben, wilde ik toch eens gaan proberen of het met de Gelatos ging.  Ik heb hierbij 2 verschillende dingen geprobeerd en gekeken hoe ik het beste de kleur op papier kreeg. Ik heb eerst met een natte waterbrush over het stickje gewreven om zo de kleur op te kunnen pakken. Maar dat viel tegen. Ik heb uiteindelijk een palet gepakt en daar met de stick in gewreven en met water aangedikt. Zo kon ik de vloeistof/verf, oppakken en aanbrengen op het papier. Zo merkte ik ook dat de kleuren veel intenser werden dan zoals ik het eerst probeerde. Het was een werkje maar ik ben wel erg tevreden over deze mandala.

Voor de volgende plaat heb ik ook 2 technieken gebruikt. Ik zal hier wat uitleg geven.  Ik heb bij deze plaat ook stabilo 68/88 gebruikt. De achtergrond heb ik met de Staedtler Karat softpastel krijtjes gebruikt.

Ik heb eerst met de sticks kleur op de plaat aangebracht en toen met de waterbrush uitgewreven.

foto 4                           foto 5

Ik vond dit lastig om te doen en niet zo naar mijn zin. Dus overgegaan op een andere techniek.

De tak heb ik met Stabilo gedaan en heb daarna met de paarse gelatos de veren nog wat bijgewerkt. Dit heb ik eerst in de palet gedaan en opgepakt met de waterbrush. Ook heb ik alvast de kleuren van de bloemen in het palet gedaan.

Het aanbrengen gaat wel erg goed op papier. Het droogt wel snel op waardoor je wel wat door moet werken en genoeg pasta in de palet moet doen want je krijgt niet meer dezelfde kleur als je het nog een keer opnieuw aanmaakt. Het is wel een voordeel, dat, als het indroogt, als je bijvoorbeeld te veel hebt aangemaakt, je er wat water bijvoegt en het is weer opgelost.

Nadat de verf is opgedroogd kun je er ook nog makkelijk met stift overheen gaan. Zo heb ik toch nog wat extra accenten kunnen aanbrengen bij de bloemen.  En om hem helemaal af te maken heb ik met de softpastel de achtergrond ingekleurd.

foto 3

Conclusie:  Allereerst wil ik zeggen dat ik natuurlijk geen schilder ben en ik maar de hobby-technieken heb gebruikt. Maar als je je even verdiept in de Gelatos is er nog veel meer uit te halen dan dat ik heb laten zien hier. Ik denk wel als je het vaker gebruikt je er ook beter mee om kan gaan.

Voor mij werkt het het beste om de Gelatos aan te brengen op een pallet en daarmee kun je mooi de kleur aanbrengen op je plaat. Je kan daarbij natuurlijk kiezen om het met een kwastje te doen of met de waterbrush zoals ik dat heb gedaan. Een zeker pluspunt is dat als het weer indroogt in je pallet en je het weer verdunt het weer kan gebruiken.

De techniek, aanbrengen op papier, werkt voor mij niet. Maar dat kan natuurlijk aan het papier liggen of omdat ik het te dik heb aangezet. Het nodigt mij wel zeker uit om nog een keer aan de slag te gaan met de Gelastos.
Al met al vond ik het leuk spul om mee aan de slag te gaan en zeker als je eens andere materialen wilt gebruiken.
Zeker een aanrader om erbij te hebben.

De Gelatos is in verschillende sets te verkrijgen bij de Goedkoopstehobby.nl.
Wij hebben gewerkt met de Gelatos mix 12 stuks.

 

One thought on “Faber Castell Gelatos

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *