Kleuren op nummer voor volwassenen: De impressionisten

voorkant

Van uitgeverij Deltas ontvingen wij het boek Kleuren op nummer voor volwassenen: De impressionisten om uit te testen en een recensie over te schrijven. Hier willen we Deltas natuurlijk hartelijk voor bedanken.

achterkant
Informatie die te vinden is op het internet: Kleuren op nummer is nog nooit zo uitdagend geweest! Pak je penselen of kleurpotloden, kijk goed naar het model, meng de kleuren op de juiste manier en ontdek hoe je stap voor stap 18 werken van grote meesters van het impressionisme tot leven brengt.

Graag laat ik jullie een paar voorbeelden zien uit dit boek. Zo krijgen jullie ook alvast een goed idee van dit boek.

Toen ik dit boek mocht reviewen, wist ik niet wat ik ervan kon verwachten. Ik heb niet veel met kunst en schilderijen. Maar ik vind het wel heel leuk om met aquarel potloden te werken, en ook vind ik het leuk om met potloden verschillende effecten te creëren. Dus in dat opzicht is dit zeker een leuk boek voor me. Wat me bij het doorbladeren gelijk opviel was de diversiteit qua platen, je hebt platen met bloemen, landschappen en mensen. Ook zag ik dat bij sommige platen er hele kleine vakjes bijstaan, waardoor het moeilijk te lezen is welke kleur je moet hebben.

inhoud

Voor in het boek staat een stukje uitleg. Er word uitgelegd wat voor materialen je nodig hebt om te schilderen/ aquarellen, maar ook het gebruik van potloden wordt uitgelegd.

Hieronder kun je de uitleg zien:

Ik heb een plaat van Paul Gauguin uitgezocht, genaamd De Siësta. Het voorbeeld hiervan sprak me meteen aan, lekker vrolijke kleurtjes.

Ik ben begonnen met het uitzoek van de basis en de mengkleuren. Dit was goed te doen met mijn 120 set van Faber castell. Toen dat allemaal klaar lag ben ik ergens in de plaat begonnen met kleuren. Door middel van het voorbeeld weet je al ongeveer wat het moet worden, maar toch duurt het even voordat je het ziet. Maar hoe verder je komt hoe duidelijker je kunt zien wat je maakt. Ik vond het lekker dik en stevig papier. Ook met de potloden kleurde het lekker. Het kleuren ging heel gemakkelijk op dit papier. En wat ik zelf heel makkelijk vond was dat de platen door middel van een scheurrand gemakkelijk zijn te verwijderen uit het boek. Dit vond ik ideaal, en op die manier kleurde het heel prettig.

Voor de tweede plaat heb ik ‘een vaas met rozen’ uitgezocht van Edouard Manet. Ook deze plaat sprak mij heel erg aan. Voor deze plaat heb ik de ergosoft aquarel potloden van Staedtler gebruikt. Ik heb een set van 24 stuks. Bij het uitzoeken van de kleuren kwam ik er al vrij snel achter dat ik bij de basis kleuren al moest mengen. Dat dus eerst gedaan, en bij elke kleur de nummers van de potloden opgeschreven. Bij deze plaat heb ik eerst de achtergrond gedaan, en die laten drogen, en daarna verder met de rest. Ik heb gekozen om de pagina’s uit het boek te halen. Ook dit werkte goed. De aquarel potloden gaven goed kleur af op het papier, en ook het mengen met water ging goed. Het papier bobbelde iets, maar dat was op te lossen door na het drogen het boek er op te leggen, en dan ging het weer recht. Ik vond zelf met aquarel potloden fijner werken in dit boek dan de gewone potloden. Het zijn allemaal platen van schilderijen die vroeger zijn geschilderd.

Conclusie: Ik vond dit boek, ondanks dat ik niks met kunst heb, heel erg leuk. Er zitten veel variatie in de platen. Op deze manier zit er voor iedereen wel een leuke plaat tussen. Wat ik wel wat jammer vond is dat bij sommige platen de vakjes om in te kleuren zo klein waren dat het kleurnummer niet goed te zien was.
Ik vond het werken met aquarel potloden heerlijk in dit boek. Het kleuren ging soepel, en je merkt gewoon dat het papier hier heel geschikt voor is. En met aquarel kom je het dichtste bij het origineel in de buurt. Het papier is goed dik, en heeft een mooie lichte kleur. Wat ik ook fijn vond was dat de lijnen niet zwart zijn, het oogt nu veel mooier. Verder zijn de pagina’s uitscheurbaar, en enkelzijdig gedrukt. Op deze manier kun je met veel materialen werken. Ook was het een uitdaging om exact dezelfde kleuren te vinden als in het kleurenpalet. Maar ik vind dat niet heel erg, je maakt wel een eigen unieke variatie op de gekozen plaat. Ik ben positief verrast met dit boek, en ik heb er met veel plezier aan gewerkt. Als je van kunst houd, graag werkt met aquarel/ verf, en af en toe graag priegelt dan is dit zeker een heel leuk boek! Je voelt je na de tijd zowaar een nieuwe Picasso.

Gegevens van dit boek:
Titel:Kleuren op nummer voor volwassenen – De impressionisten
Ondertitel: van Cézanne tot Van Gogh – Uitscheurbare pagina’s
Uitgeverij: Deltas Centrale uitgeverij
Aantal pagina’s: 80
Afmetingen: B 245mm x H 12mm x L 322 mm
ISBN: 9789044744125
Prijs: € 15,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.

4 thoughts on “Kleuren op nummer voor volwassenen: De impressionisten

  1. Als je met gewone kleurpotloden werkt komen de nummertjes erdoor, dit is heel spijtig want geeft niet het gewenste resultaat. Is er hier een oplossing voor? Het zijn anders kleurpotloden van zeer goede kwaliteit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *