Indiaanse Mandala’s

voorkant

Van uitgeverij Panta Rhei mochten wij het boek Indiaanse mandala’s reviewen. Wij willen Panta Rhei  hier natuurlijk hartelijk voor bedanken.

achterkant

Informatie van het internet: Een nieuw kleurboek voor volwassenen, geïnspireerd op het wereldbeeld van de Noord-Amerikaanse indianen. Achting en respect voor de moederfiguur zijn in hun geloof sleutelbegrippen, en hemel en aarde, mens en natuur, het grote en het kleine zijn voor hen onlosmakelijk met elkaar verbonden.
De 31 mandala’s in dit boek zijn geïnspireerd op traditionele motieven van verschillende indianenstammen. Bij elke mandala wordt de betekenis of herkomst vermeld.
Met een beknopte uitleg van het gebruik en de betekenis van de kleuren.

Toen ik dit boek mocht reviewen was ik blij en heel nieuwsgierig. Op het eerste gezicht lijkt me dit een heel leuk boek. Er staan hele leuke en gevarieerde mandala’s in. Ook staat er aan de linker bladzijde beschreven wat de betekenis is van de mandala’s, en dan aan de rechterkant de mandala. Je weet dus ook wat je kleurt, en de betekenis ervan. Ik vind dit heel boeiend, en ik ben heel benieuwd hoe het boekje me gaat bevallen.

Eerst een paar voorbeelden.

De 1ste plaat die ik heb uitgezocht om te kleuren is een soort dromenvanger. Dit is een symbool van de Cheyenne indianen. Deze mandala betekent: Symbool van het universum. Ik vond dit een hele leuke plaat, en hij sprak mij direct aan. Ik heb deze mandala gekleurd met de Derwent inktense potloden. Als je ermee kleurt en het nat maakt krijg je hele intense en felle kleuren. Het wilde heel goed op dit papier. De kleuren komen mooi tot zijn recht, en ze zijn inderdaad heel erg fel. Je moet met deze en of aquarel potloden wel uitkijken dat je niet teveel water gebruikt. Mijn papier is heel erg gaan bobbelen (doordat ik teveel water heb gebruikt). Het was mijn 1ste keer met potloden in combinatie met water, dus nog maar even oefenen. Al met al ben ik er blij mee. Je krijgt felle kleuren, het papier kan goed met dit soort potloden, de kleuren zijn goed, en het drukt niet door.

Plaat inktense

De 2de plaat die ik heb gekleurd was een mandala met veren en dieren, ook deze sprak me heel erg aan. De betekenis van deze mandala is: collage van krachtdieren, vredespijpen en het zonnesymbool. Ik heb deze plaat gekleurd met de Faber castell polychromos. Deze potloden kleurden heerlijk op het papier. Er komt met weinig druk ook voldoende pigment op het papier. Ook zijn de kleuren mooi helder. Het blenden met alleen de potloden ging ook heel lekker. Het papier leent zich er goed voor om in laagjes te werken. Ook kon ik met het blender potlood van Koh i noor ook goed blenden. Alleen moet je dat met beleid doen. Ik vond dat al snel het papier beschadigde. Het kan wel, maar heel voorzichtig. Al met al ben ik heel tevreden met deze plaat.

plaat potlood

De 3de plaat die ik heb gekleurd is een soort doolhof mandala. Dit is het symbool van de Hopi indianen. Het betekent: Vlechtwerk van de Hopi indianen (Symbolische weergave van een vogel). De plaat heb ik ingekleurd met de triplus stiften van Staedtler (en 1 Norris stift). Ik vond dat de Staedtler stiften goed kleurden op dit papier. Het pigment komt er goed op, en ook zijn de kleuren heel mooi. Het kleurt ook makkelijk met de stiften, het is mooi papier. De stiften drukken wel door, maar op de achterkant van de plaat staat de betekenis van de volgende mandala, en de tekst is na het doordrukken nog prima te lezen. Als je het niet vertrouwd kun je er altijd een blanco a4tje onder leggen.

plaat stift

Conclusie: Ik vond dit een heel leuk, verrassend en leerzaam boekje. Bij elke mandala staat wat het is, en wat het betekent. Ik vond dit boek heel erg leuk om te reviewen. Ik kon met de Derwent inktense potloden er goed op kleuren, en het bewerken met water ging ook goed. Ik heb een a4tje er onder gedaan, en daardoor is alleen de mandala die kleurde maar gebobbeld. De ander plaat is nog helemaal goed.
Ook met de Faber castell polychromos kleurde dit papier heel goed. Het pigment komt met weinig en veel druk goed op het papier. Het papier leent zich goed om in laagjes te werken, en om te blenden. Wel moet je niet teveel kracht zetten, of heel vaak over het papier heen gaan met het blender potlood van Koh i noor. Daardoor beschadigd je papier. Ook met het gebruik van stiften doet dit boekje het goed. De pagina’s zijn enkelzijdig bedrukt (op de betekenis van de volgende mandala na), dus als stift doordrukt, blijft de eerstvolgende mandala nog kleurbaar.
Al met al ben ik heel blij dat ik dit boekje mocht reviewen. Ik heb veel over indianen en symbolen geleerd. Ik zou ook de andere edities wel willen. Ik ben tevreden over de kwaliteit van dit boekje. Je kan er met veel materialen in werken, en je hebt genoeg keus en variaties qua platen. Ook vind je aan het begin van het boekje een pagina met ‘wat de kleuren ons vertellen’ een soort van kleine kleurenleer. Dit vond ik ook heel erg leuk!
info kleuren

Gegevens van dit boek:
Titel: Indiaanse Mandala’s
Illustrator: Klaus Holitzka
Uitgeverij: Uitgeverij Panta Rhei
Aantal pagina’s: 62
Afmetingen: 213 x 220 x 5 mm
ISBN: 9789088401312
Prijs: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij uitgeverij Panta Rhei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *