Oriëntaalse Mandala’s

M1

Van uitgeverij Panta Rhei kregen we het boek Oriëntaalse Mandala’s om uit te testen en een recensie over te schrijven. Hiervoor willen we Panta Rhei natuurlijk hartelijk bedanken.

M2

Informatie van het internet: Dit kleurboek voor volwassenen is een herziene uitgave van een van de meest geliefde delen uit onze reeks mandala’s uit oude culturen.
Deze oriëntaalse mandala’s zijn ontleend aan de klassieke Arabische cultuur met zijn schitterde oosterse ornamentiek. Ze kunnen gekopieerd en ingekleurd worden bij wijze van ontspanning en meditatie.
Elke mandala wordt begeleid door inspirerende teksten en gedichten van bekende klassieke soefidichters als Rumi, Attar, al-Ghazali, Omar Khayyam en Inayat Khan.
Met een beknopte uitleg van het gebruik en de betekenis van de kleuren. 

Aangezien ik een echte mandala-fan ben, was ik erg blij dat ik een review van het boek Oriëntaalse Mandala’s mocht schrijven. Ieder mandala boek is anders, dus ik was erg benieuwd naar de inhoud. Hier blijken, naar mijn mening, wel mandala’s met echte oriëntaalse patronen in te staan. En ik vond ze erg verrassend en mooi.

Voorin het boek staat ook een lijst met de positieve en negatieve betekenissen van kleuren. En bij iedere mandala, staat op de pagina ernaast een spreuk of gedicht, wat dit boek toch weer anders maakt dan een “normaal” mandala kleurboek.

M9

De eerste heb ik, met een dun penseeltje, geschilderd met Brevillier’s CretaColor Aqua brique. De verf/krijt werd moeiteloos door het papier opgenomen. Het drukt ook niet door, zelfs niet als je iets meer water gebruikt. Ook bolde het papier, door het vocht, niet op. Dit kleurde dus erg prettig. Toen hij droog was heb ik hem afgewerkt met pastelkrijt van Reeves.

M3

De tweede, kleurde ik met Stabilo 68 stiften. Ook dit kleurde op dit papier erg prettig. Wel is het jammer dat deze stiften doordrukken op de achterzijde. De mandala’s staan enkelzijdig gedrukt, dus met de volgende mandala kleuren geeft dit geen probleem. Wel staan de spreuken en gedichten op de achterzijde, maar deze blijven wel leesbaar.
M4

De derde heb ik met Spectrum Noir markers gekleurd. Dit kleurde ook erg fijn op dit papier, alleen drukken deze markers altijd door. Maar ook met deze markers, is de achterzijde nog te lezen en bederf je er ook geen andere mandala’s mee.

M5

De vierde mandala heb ik met Faber Castell Polychromos gekleurd en daarna uitgewreven met een blender potlood van Koh I Noor.

Het papier voelt iets stroef aan waardoor de potloden hun pigment erg goed afgaven. En het kleuren lekker soepel gaat. Ik zit nog wat in mijn “blender oefen fase”, maar dit ging aardig goed op het papier. Wel vond ik dat het papier, na (misschien te) lang blenden ging rullen en dat het wat beschadigde, maar dit kan natuurlijk ook door mij komen, omdat ik de techniek nog niet helemaal onder de knie heb.

M

Conclusie: Het is een erg leuk mandalaboek. Anders dan andere, mede door de betekenissen van de kleuren en de gedichten en spreuken bij iedere mandala. Er staan veel verschillende patronen in, hele fijne (priegelwerk) en wat grovere. Het papier is wat aan de dunne kant, denk ik, omdat Stabilo doordrukt. Maar door de indeling van het boek hoeft dit geen problemen op te leveren. Ondanks dat ik al verschillende mandalaboeken heb, vond ik het in ieder geval een leuk en zeker verrassend boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Oriëntaalse Mandala’s
Illustrator: Klaus Holitzka
Uitgever: Panta Rhei
Aantal pagina’s: 62
Afmetingen: 210 mm x 223 mm x 8 mm
ISBN: 9789088401329
Prijs: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij uitgeverij Panta Rhei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *