Kleuren voor Dummies

SAM_0537

Van  BBNC uitgevers kregen we het boek “Kleuren voor Dummies” om uit te testen en een recensie over te schrijven. Hiervoor natuurlijk onze hartelijke dank.

Informatie die op internet te vinden is: Wil je beginnen met kleuren? Wil je meekleuren met familie, vrienden of kennissen of ben je op zoek naar een nieuwe hobby die je werkelijk overal kunt beoefenen? ‘Kleuren voor Dummies’ geeft begrijpelijke instructies over welk kleurmateriaal je kunt kiezen en de basistechnieken om van je kleurplaten ware kunstwerken te maken. Deze gids geeft in 16 full colour pagina’s de uitleg die je nodig hebt om binnen de kortste keren te beginnen aan de 140 kleurplaten in het boek. Let op: deze Voor Dummies-titel heeft extra dik papier, zodat je aan de slag kunt met kleurpotloden, verf, stiften of krijt!

Het boek begint met een hoofdstuk over welke materialen je kunt gebruiken en wat er allemaal mogelijk is met deze materialen.
Dit hoofdstuk is opgedeeld in weer kleinere hoofdstukjes.
In het begin hebben ze het over potloden. Hier wordt verteld dat je inderdaad verschillende soorten potloden hebt. Harde en zachte maar ook bijvoorbeeld aquarel potloden.
Terug komend op het stukje harde en zachte potloden. Er staat een regel in die helaas niet klopt.

SAM_0539
Er wordt geschreven dat je bij zachte potloden met een vochtig doekje de kleur wat kunt uitvegen. Dit werkt natuurlijk niet. Ik denk dat ze hier bedoelen met reukloze terpentine. Hier kan dit wel mee. Ik hoop dat ze dit in een volgende uitgave aanpassen. Dit geeft natuurlijk, vooral de beginnende kleurder, een verkeerde indruk.

SAM_0540

Er wordt ook uitgelegd dat je kunt kleuren zonder te kleuren, maar door met een potlood of fineliner patronen te tekenen in je kleurplaat. Hierdoor krijgt je kleurplaat ook een heel apart geheel. Dit kan door bijvoorbeeld ruitjes, bolletjes, zigzagstreepjes enz. te tekenen.
SAM_0541
Je krijgt hierna ook nog een stukje over de kleurenleer en wat bepaalde kleuren voor betekenis hebben. Je krijgt daarbij ook tips welke kleuren goed bij elkaar kunnen en hoe je kunt spelen met kleur.

Natuurlijk na dat je het stukje informatie en tips gelezen hebt is het de bedoeling dat je ook aan het kleuren gaat. Hoofdstuk 2 bevat dan ook meer dan 130 kleurplaten zodat je het geleerde uit hoofdstuk 1 meteen kunt toepassen.

SAM_0544

Wat wel meteen opvalt is dat de kleurplaten in dit boek erg bekend voorkomen. Deze zijn we al tegen gekomen in de enige echte serie van BBNC. Voor de nieuwe kleurder is dit natuurlijk helemaal nieuw. Echter de kleurder die al een tijdje kleurt en dit boek wilt hebben vanwege de informatie die er in staat zal wellicht denken dat de kleurplaten erg bekend zijn. Hier is naar mijn idee wel nog wat winst te behalen.

SAM_0546

Natuurlijk ben ik ook gaan kleuren in dit boek. Ik ben begonnen met stift, en heb gekozen voor de Faber Castell Pitt pens brush. Deze kleurden fijn op dit papier. Het papier is dik genoeg en de stiften drukten niet door op de achterkant, wat altijd een pluspunt is.

SAM_0543

Hierna heb ik nog een kleurplaat met potloden gekleurd. Hierbij heb ik gekozen voor de Faber Castell polychromos. Ik heb geprobeerd de plaat te blenden met het derwent blender potlood, echter merkte ik al snel dat hierbij het zwart van de randen af gaf in de tekening. Dit vind ik erg jammer. Ik ben hierna voorzichtig gaan doezelen met geurloze terpentine en een doezelaar. Ook hierbij merk ik dat het zwart van de lijntjes helaas afgeeft. Hierna verder gegaan met de Derwent blender pen. Dit ging iets beter en het afgeven van de zwarte lijnen was hierbij minimaal.

SAM_0542
Conclusie: Het boek is leuk voor mensen die pas beginnen met kleuren maar ook voor mensen die al langer kleuren. Jammere hiervan is wel de fout die in de tekst staat. De uitleg is daarnaast wat summier voor een Dummies boek had ik wat meer tekst en wat minder kleurplaten verwacht. Jammer is dat je niet met een blenderpotlood en terpentine kunt werken omdat dan de zwarte lijnen afgeven. Maar om gewoon te kleuren met potlood of met stift te kleuren is dit boek uitermate geschikt. Al zijn de kleurplaten van het zelfde soort als de boeken uit de enige echte serie van BBNC. Dus niet echt vernieuwend. Al met al had ik toch iets meer verwacht van dit boek.

Gegevens van dit boek:
Titel: Kleuren voor Dummies
Auteur: Maaike van Stratum
Uitgeverij: BBNC uitgevers
Afmetingen: 167 x 238 x 17 mm
ISBN: 9789045351018
Prijs: € 14,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar via onze webshop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *