Chakra kleur- en werkboek

voor_verkleind

Van uitgeverij Akasha kregen we het boek Chakra kleur- en werkboek om uit te testen en onze bevindingen in een recensie te beschrijven. Hierover onze dank.

achter_verkleind

Informatie die op internet te vinden is: Al heel lang is bekend dat ieder mens zeven chakra’s (energiecentra) heeft. Ieder chakra heeft een eigen basiskleur. De kleur hiervan wordt beïnvloed door de energie in dit chakra, je lichamelijk welzijn, je gevoelens en de wereld om je heen.
Meestal zien of kennen we de kleuren van onze eigen chakra’s niet. Ga je chakra’s kleuren, dan zal als vanzelf verborgen kennis hierover omhoogkomen en zichtbaar worden. Op die manier kunnen er dan heel bijzondere tekeningen ontstaan.
Met de tekeningen van Hannie de Jong als voorbeeld kun je de chakra’s in dit boek elk je eigen kleur geven. Al kleurend ontdek je vaak ook allerlei verborgen talenten bij de herinneringen die naar boven gekomen zijn. Je onbewuste blijkt dan een schatkamer te zijn, vol vormen, kleuren, beelden en gevoelens in een taal die je nauwelijks nog kent.
Ga mee op reis naar die kleurrijke binnenwereld en ontdek daar de verrijkende en helende werking van het kleuren van je eigen chakra’s. Om aan deze reis mee te doen heb je niet veel nodig: een eigen tekenplekje, dit boek, voldoende kleurpotloden en wat vrije tijd.

Terwijl ik eigenlijk niet zoveel met “het spirituele” heb, had ik hier op één of andere manier al wel interesse in, toen ik het ooit voor het eerst ergens voorbij zag komen. Misschien had ik, gezien mijn nieuwsgierigheid, het ooit toch wel gekocht. Maar nu kreeg ik, om een recensie te schrijven, de kans om dit boek al te leren kennen. Ik kan nu al zeggen, daar heb ik echt geen spijt van.

Zoals ik schreef heb ik persoonlijk weinig met spiritualiteit, maar toen ik met dit boek begon, merkte ik al snel dat er toch veel herkenning in zit. Zowel met de Thai Chi die ik beoefen, als met het “dagelijkse leven”.
Er blijken 7 chakra’s te zijn en deze worden ook per stuk beschreven. Zowel waar een chakra voor staat, als hoe en waarom deze op een bepaalde manier gekleurd dient/kan worden.
Iedere chakra is op een bepaalde manier opgebouwd. Hij bestaat uit verschillende vormen door grondgetallen en ook bepaalde kleuren horen bij een bepaalde Chakra.
Als je in dit boek van vooraf aan begint, wijst zich stap voor stap waarom, waar en hoe de bepaalde chakra’s werken.
Het is op een hele leuke, duidelijke manier beschreven. Er wordt naar mijn idee, niet heel diep ingegaan op chakra. Ik denk dat je je er veel meer in kunt verdiepen, maar de beginselen zijn erg duidelijk. Dat maakt het denk ik juist zo leuk, om er even van te “kunnen proeven”.

Nou mijn ervaring van het kleuren zelf.
Ik ben inderdaad van vooraf aan begonnen, de Basischakra. Er werd het één en ander over de chakra uitgelegd. Hier zal ik verder niet op ingaan. Maar over het kleuren dat deze vanuit het midden is opgebouwd en het grondgetal 4 heeft, dit wil zeggen dat alle lijnen en vormen 4 keer voorkomen. De basis kleur is rood en de tegenkleur groen, welke tinten van deze kleuren is niet bepaald. Je kunt vanuit de basiskleuren zelf je eigen kleur geven aan de chakra. Ook kies je de kleuren op gevoel en niet omdat iets mooier of logischer lijkt.

1a_verkleind 1_verkleind

De eerste die er instond heb ik overgeslagen, omdat de tweede mij meer aansprak.
Deze heb ik met Spectrum Noir potloden gekleurd. Dit kleurde op zich best prettig, echter vond ik de potloden, door hun zachtheid, niet helemaal geschikt voor dit papier. Het kleurt niet fijn “uit”.

2_verkleind

De tweede Basischakra heb ik met viltstiften gekleurd, dit kleurt zeker niet onaangenaam, alleen het papier vond ik er wat ruw voor. De buitenste ring heb ik met potlood gedaan, omdat ik met stiften, zo’n groot, doorlopend vlak, nooit egaal gekleurd krijg. Ik vroeg me ook af, of het wel de bedoeling is om de chakra’s met stiften te kleuren, omdat in het boek alleen kleurpotloden terug komen, zowel in de uitleg van de kleurtechniek  als de voorbeelden van de chakra’s. Maar de viltstiften bevielen mij toch wel goed.

Kleurtechnieken
Kleurtechnieken

De tweede chakra, is de Miltchakra. Van deze chakra’s heb ik wederom de eerste (eenvoudigere) overgeslagen en ben met de tweede begonnen.

3_verkleind

Deze kleurde ik met Spectrum Noir markers. Ook dit kleurde best fijn. Alleen leek het papier mijn markers leeg te zuigen. Ik moest ook een stukje van een lijntje afblijven, omdat de marker, zo gauw hij het papier raakt al uitvloeide. Als ik langs een lijntje begon, vloeide dit dus direct buiten de lijntjes. Ook is het verstandig om er een vel papier achter te leggen, omdat de markers ontzettend doordrukken. Echter dit is vrij normaal bij de Spectrum noir markers.

De tweede chakra van de Miltchakra die ik kleurde, deed ik met normale kleurpotloden. Deze werken misschien nog wel het prettigst. Het papier is wat ruw, wat het kleuren met potloden wel prettig maakt. Ook bij deze laatste twee chakra’s ben ik uitgegaan van de beschrijving, zoals de basiskleur oranje (alle mogelijke gradaties tussen rood en geel) en de tegen kleur alle beschikbare blauwtinten.

vb_verkleind

Hierna volgt de Zonnevlechtchakra, hier wil ik ook weer zeker mee verder gaan. En zo stap voor stap alle zeven chakra’s kleuren en leren kennen.
Ik vond het tot de tweede (milt-)chakra die ik gedaan heb een zeer interessant en leerzaam boek. Geen “normaal” kleurboek, om alleen te kleuren, maar ook een boek waar veel, maar op een begrijpelijke manier, over chakra’s en kleurtechnieken in wordt uitgelegd.
Door het hele boek staan van ieder chakra zeer mooi gekleurd voorbeelden, met bij iedere chakra gedichtjes. Dit maakt een “kleurboek” een mooi, creatief en leerzaam werkboek!

Gegevens van dit boek:
Titel: Chakra kleur – en werkboek
Ondertitel:kleuren vanuit je onbewuste
Auteur: Hannie de Jong
Aantal pagina’s: 96
Uitgeverij: Uitgeverij Akasha
Afmetingen: 221 mm X 221 mm X 9 mm
ISBN: 9789073798274
Prijs: € 18,25

Dit boek is o.a. te verkrijgen in bij uitgeverij Akasha.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *