Zin in kleuren Deel 2

Van uitgeverij Act on Virtues ontvingen we het kleurboek Zin in kleuren Deel 2 om uit te testen en onze bevindingen in een recensie te schrijven. Hiervoor willen we uitgeverij Act on Virtues hartelijk bedanken. 2Informatie die op internet te vinden is: In deel 2 van dit unieke kleurboek voor volwassenen vind je wederom prachtige kleurplaten van dieren met reflectievragen. Een ideaal cadeau voor jezelf of een ander. Kleuren is ontspannen genieten. Je kunt er
een muziekje bij opzetten en je gedachten en je fantasie de vrije loop laten. Ook als je bijvoorbeeld door ziekte of burnout misschien wat minder energie hebt. Je ziet de dieren onder je handen tot leven komen.

De papegaai nodigt je uit tot het tonen van al je kleuren. De beer geeft een les in bezinning en de olifant is het toonbeeld van kracht. Ook laten de dieren zien hoe we deugden, ondeugden en onszelf meer in balans kunnen brengen. Kleur je, net als via deel 1 van dit boek, weer mee?

Ik mocht over, het kleurboek, Zin in kleuren deel 2 een recensie schrijven. Deel 1 had ik al gekregen en gekleurd en dit boek lijkt veel op deel 1. Ik vind “natuurgetrouwe” kleurplaten altijd leuk om te kleuren, dus was ik met deel 2 ook erg blij.

Toen ik me meer verdiepte in het boek, bleek dat hier, net als in deel 1, veel meer in zat dan “alleen kleuren”.

In het voorwoord vertelt Marja een mooi verhaal over het ontstaan van dit boek. Ze heeft in het boek, bewust, veel meer verwerkt dan alleen kleurplaten. Onder andere vertelt ze dat de kleurplaten als spiegel voor je gedrag kunnen functioneren. “Elk dier heeft zijn eigenaardigheden, denk aan een haas en een schildpad.”  Ze probeert door middel van de kleurplaten en vragen die bij die kleurplaat horen je stil te laten staan bij je gedrag en uitdagende leermomenten aan te reiken.

Dit wordt ook heel duidelijk uitgelegd. En ook dat dit boek o.a. voor ontspanning, meditatie als therapie gebruikt kan worden. Verder vertelt ze ook de betekenis van kleuren en zit er een kaart met “100 kleurrijke deugden om te inspireren” bij.

De kleurplaat die mij het eerste aansprak was de adelaar. Hierbij wordt o.a. verteld dat dit een grote roofvogel, met brede vleugels, scherpe klauwen en een stevige snavel is. Van alle vogels is hij de hoogste vlieger. Zijn scherp gezichtsvermogen, leert ons dat wij het leven als een geheel moeten zien, zowel licht-als schaduwzijden.

Ook de vragen die erbij staan, zoals: “Wat waren je belangrijke levens ervaringen en voor welk doel heb je tot nu toe geleefd?” heb ik daarom in gevuld en daardoor wordt je zeker bewuster van je eigen gedrag en gedachten. (Ik heb deze antwoorden niet in deze recensie vernoemd, omdat ik dit te privé vind). Onderaan iedere pagina van ieder dier, staat ook een tip.

Na de adelaar heb ik de giraffe gekleurd, niet bewust, maar gewoon omdat deze mij op dat moment het meeste aansprak. Ook hier werd een beschrijving van het gedrag verteld, stonden er vragen bij en als tip: “Breng bijvoorbeeld moed en daadkracht in balans met onthechting van verantwoordelijkheden…” Ik denk dat hier iedereen wel eens wat aan heeft…..De laatste die ik voor deze recensie kleurde was de ijsbeer. Persoonlijk vind ik dit wel altijd hele leuke beesten, dus was deze keuze snel gemaakt.
De ijsbeer heb ik met Spectrum Noir kleurpotloden gekleurd. Dit kleurde erg fijn. Echter het doezelen (uitwrijven met een papieren staafje en terpentine) vond ik tegenvallen. Naar mijn idee, slurpte het papier de terpentine op. Dus dit doezelen was niet zo’n succes. Maar het kleuren op zich ging prima.

De kleurplaten van de adelaar en de giraffe heb ik met Polychromos potloden van Faber Castell gekleurd. Bij de adelaar heb ik nog een blender gebruikt (soort potlood om ook mee te doezelen) en dit werkte wel erg fijn. Ook het kleuren met deze potloden was dan ook erg fijn om te doen.

In het boek wordt verteld dat welke kleurpotloden je gebruikt, je eigen keus is. Maar ook geeft Marja tips over kleurpotloden waar zij zelf het liefst mee werkt.

Conclusie: Ik ben erg blij met dit mooie boek. Ik heb kleurboeken eigenlijk alleen om te kleuren. En zoals ik schrijf ben ik echt fan van “natuurgetrouwe” kleurplaten. De “opdrachten” die erbij zitten kun je natuurlijk vrijblijvend doen. Maar ik denk dat sommige mensen, die zichzelf “beter willen leren kennen” en meer willen weten waar hun denken en handelen vandaan komen. Maar ook zeker in vorm van therapie hier zeker wat aan zullen hebben.

Mocht je meer informatie willen over Zin in kleuren? Kijk dan eens op de website van “Zin in Kleuren“.

Gegevens van dit boek:
Titel: Zin in kleuren Deel 2
Auteur: Marja van ’t Wel
Uitgeverij: Act on Virtues
Aantal pagina’s: 48
Afmetingen: 6x297x211 mm
ISBN: 9789081946322
Prijs: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar via Act on virtues.

One thought on “Zin in kleuren Deel 2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *