Handleiding watermerk toevoegen

Na enige consternatie in de groep Volwassenen kleuren ook over misbruik van kleurplaten door andere mensen bleek dat velen nog geen watermerk gebruikten en ook nog niet wisten hoe dit moest. Vandaar leek het ons wel handig om hiervoor een handleiding te maken. We hebben verschillende methoden uitgewerkt.

De volgende onderwerpen komen aan bod.

 • PhotoMakr (iPad/iPhone)
 • Add watermark free (Android)
 • Photobulk(Windows pc)
 • Handige tips van Peggy Sue Karunding

Handleiding PhotoMakr (iPad/iPhone)

 • Ga naar de appstore.
 • Zoek in de appstore naar PhotoMakr (zorg dat bij zoeken alleen iPhone staat ook al zoek je op ipad) Bij rode pijl.
  • Installeer hem op je iPhone/Ipad. Klik hierna op openen
  • Hij zal altijd openen met de laatst geopende afbeelding. Heb je nog nooit gebruikt dan natuurlijk niet.
  • We gaan eerst naar het tandwieltje. Klik hier op.
  • Dan krijg je onderstaand scherm
  • Je kunt kiezen voor tekst of een afbeelding. We kiezen hier voor tekst. Afbeelding moet altijd op een zwarte achtergrond en dan ben je wel veel van je kleurplaat kwijt. De tekst onthoud hij gewoon dus hoef je maar eenmalig in te stellen.
  • Dus zorg dat “Watermark text”aan staat.
  • Vul de tekst wat je wilt invoegen. Bijvoorbeeld je naam. Je kunt hier ook het ©teken plaatsen door achter het tekst vak op de knop met de © te duwen.
   Je kunt de kleur en het lettertype invullen. Klik hierna op done.
  • Klik daarna op het eerste icoontje (naast het cameraatje als je de foto van de kleurplaat al op de iPad/iPhone hebt staan) Anders op het 2e icoontje, het cameraatje.
  • Kies de foto. Klik dan op het ©-tje.
  • Het zojuist ingestelde watermerk komt dan door je foto te staan. Met je vingers kun je deze verplaatsen en eventueel groter of kleiner maken. Als je op de tekst klikt. Komt er bovenin ook een balk met Transparency te staan. Hier in kan je instellen hoe zichtbaar de tekst moet worden.
  • Als je dit allemaal ingesteld hebt en de tekst goed staat. Klik je nogmaals op het scherm en dan komt het onderste menu weer in het scherm. Klik dan op de diskette.
  • De afbeelding met watermerk wordt dan opgeslagen op de iPhone/iPad in de map Filmrol.

Add watermark free (Android)

Bij Android heb je het programma Add watermark free wat erg makkelijk werkt. Hieronder een korte handleiding.

 • Ga naar de google playstore en zoek op Add Watermark free
 • Download het programma en open het.
 • Klik onderin links op het tandwieltje.
 • Dan bovenaan op tekst
 • Vul bij Sample text je eigen gewenste tekst in bijv. je naam.
 • Je kunt hierna ook nog je lettertype en kleur aangeven. Verder kun je nog een hoop dingen instellen echter dit zijn niet echt noodzakelijke dingen. Tekst, Lettertype en kleur zijn het belangrijkste. Scroll helemaal naar beneden. Onderaan staat een V-tje klik hier op. Dan sla je de wijzigingen op.
 • Klik bovenaan rechts op het +-je
 • Kies dan voor Laad afbeelding of neem afbeelding.
 • Laad afbeelding als de afbeelding al op de tablet staat en neem afbeelding als je de foto nog moet maken. In dit voorbeeld kies ik voor Laad afbeelding. (Dit werkt voor beiden hetzelfde)
 • Kies een afbeelding uit je fotomap. Zoals je ziet komt de tekst er dan meteen doorheen te staan. De tekst kun je dan nog verplaatsen. Door met je vinger te verplaatsen. Onder de Foto staan nog drie balkjes. Hiermee kun je de transparantie aangeven, de grootte en de draaiing.
 • Als de tekst goed staat hoe je het wilt hebben, klik dan op de afbeelding rechts boven in. Dan krijg je een nieuw scherm. Hier in kun je aangeven waar de afbeelding opgeslagen wordt en hoe de afbeelding moet heten. Ik laat dit altijd standaard staan. Maar hier kun je natuurlijk altijd een andere naam aangeven en een aparte map uitkiezen. Klik hierna onderaan op het v-tje om hem op te slaan. 

Photobulk ( Watermerk toevoegen op pc/laptop Windows)

 • Download photobulk op http://filehippo.com/download_photobulk/
 • Installeer het programma
 • Selecteer de taal( nederlands)
 • Klik op volgende, accepteer de licentieovereenkomst en dan op volgende hierna krijg je de map te zien waar het programma geinstalleerd wordt. Ik laat dit standaard gewoon staan. Je kunt dit natuurlijk veranderen door op bladeren te klikken. Klik hierna op volgende. Klik nogmaals op volgende en dan op installeren. Klik hierna op voltooien. Laat Launch Photobulk 1.0.257 aangevinkt staan hierdoor start het programma meteen op.
 • Het programma start op zoals onderstaand.
 • Ga met je muis naar Photbulk. Klik hier op en dan op import images
 • Klik de foto aan waar je een watermerk op wilt hebben.
 • Klik op het oogje links onder in het programma. (bij rode pijl)
 • Klik hierna op Watermark
 • Tik in het tekstvak je naam of watermerk. Je kunt hier dan ook nog een lettertype, kleur, lettergrootte en Opacity (is transparantie) aangeven, rechts in dat schermpje geef je aan waar je het watermerk wilt hebben. (bij rode pijl) Ik zou het ongeveer in het midden van het scherm zetten.
 • Als het voorbeeld naar je zin is klik dan op start.

Hij geeft dan aan map selecteren, maar hij slaat hem altijd op dezelfde plek op als waar je de andere afbeelding hebt staan. Ik had de afbeelding die ik gekozen had in mijn afbeeldingen staan. Dus hij maakt in mijn afbeeldingen een map aan waar de foto met watermerk in komt te staan. De foto in de map [watermark] kan ik dan online plaatsen. Enkele tips van Peggy Sue Karunding

 • Maak nooit een foto van bovenaf (zodat je de hele tekening ziet) maar schuin, of van opzij, vanuit een hoek waardoor je een deel van de plaat te zien krijgt, dus niet helemaal.
 • Leg er een aantal voorwerpen op zoals wat potloodjes in een hoek en deels over je plaat. Ikzelf zet er mijn hand bij, zodat een deel van de plaat wegvalt.
 • En natuurlijk je watermerk. Zet deze of door je plaat of deels maar niet er naast of eronder want dan is deze makkelijker te verwijderen. Ik snap dat je de mensen de hele plaat wil laten zien want dat is tenslotte mooier. Maar groter de kans dat deze gebruikt kan worden. Zorg er wel voor datje watermerk duidelijk te zien of te lezen is, anders is deze heel makkelijk te bewerken.
 • Mocht je toch een plaat van boven af willen plaatsten zorg dat het watermerk in het midden van je plaat staat en leesbaar.
 • En als laatste wat ik soms ook doe is, een voorwerp zoals bijv. een steen voorzien van mijn naam/merk. Deze op de foto leggen en dan pas een foto maken. Deze is helemaal moeilijk te verwijderen.

Succes met het maken van een watermerk. En Peggy Sue Karunding bedankt voor de extra tips.

4 thoughts on “Handleiding watermerk toevoegen

 1. Ik gebruik watermerk pro op de computer. Aangezien ik geen Windows heb. Misschien die er nog even bij zetten? Die is namelijk beschikbaar voor alle besturingssystemen. Gezien het feit dat steeds minder mensen Windows gebruiken.

  1. Klopt Marije maar er zijn zoveel programma’s, en we hebben voor ieder gangbaar systeem 1 uitgekozen. Je hebt ook nog Windows telefoon, Blackberry en dergelijke maar bovenstaande zijn de meest gangbare versies, daarbij is een pro-versie meestal een betaalde versie.

  1. Je kunt natuurlijk dan altijd de methode op de computer gebruiken. Wellicht wat omslachtiger maar daarmee zijn je foto’s wel gemerkt. 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *