Roosvenster mandala’s

Van uitgeverij Panta Rhei ontvingen wij het boek Roosvenster Mandala’s om uit te testen en onze bevindingen in een recensie te beschrijven.
Informatie op de achterflap van het boek: In dit kleurboek voor volwassenen zijn 32 mandala’s opgenomen die ontleend zijn aan de westerse, christelijke cultuur met zijn decoratieve roosvensters, rozetten en labyrinten uit de grote middeleeuwse kathedralen.
Tevens werden enkele illustraties uit oude christelijke manuscripten opgenomen.
Bij elke mandala staat de herkomst vermeld op de achterkant van de tekening.
Met een beknopte uitleg van de betekenis van de kleuren.  

Ik mocht een recensie schrijven over Roosvenster mandala’s. Aangezien ik erg van mandala’s kleuren houd, was ik hier dan ook erg blij mee. Mandala’s, maar net wat anders.
Roosvensters zijn cirkels die uit maaswerk bestaan, met daartussen vaak glas in lood. Deze zijn vooral in kerken uit de gotiek te vinden. Dat deze roosvensters met kerken te maken hebben, is duidelijk te zien aan de tekeningen. Het wordt ook op de kaft vermeld: rozetten, labyrinten en christelijke symbolen. Persoonlijk heb ik niet zoveel met religies in het algemeen, dus ook niet met het christendom. Maar dit neemt niet weg dat de meeste kleurplaten, mij toch erg aanspraken.
Het eerste roosvenster heb ik met Stabilo 68 gekleurd. Dit kleurde op zich best goed. Alleen vond ik de Stabilo’s op het papier wat vlekkerig ogen. Maar dit vind ik van Stabilo vaker. Het roosvenster zelf vond ik erg leuk om te kleuren. Iet wat eenvoudig, maar daarom leuk, voor even tussen door. De tweede kleurplaat was een “christelijke” kleurplaat. Deze heb ik met gewone Bruynzeel potloden en viltstiften gekleurd. Dit kleurde erg fijn. Het papier is wat stroef, waardoor de potloden makkelijk kleur afgaven en het papier rult niet als je er een keer extra met de stift over heen gaat.Het derde roosvenster heb ik met Polychromos van Faber Castell gekleurd. Dit was overigens de eerste keer dat ik met deze potloden kleurde. Maar over het donker-licht effect, ben ik best tevreden. Dit kwam mede weer, denk ik, door het papier. Het papier pakte heel goed het pigment op waardoor ik, als beginner, best goed de techniek kon toepassen. De laatste die ik kleurde, was ook een roosvenster. Maar nu met Spectrum Noir markers. Ook deze markers gleden heel fijn over het papier. Het papier “slurpt” de inkt ook niet direct op, zodat het dus niet meteen uitloopt, wat bij sommige papiersoorten wel eens gebeurt. Spectrum Noir markers drukken eigenlijk ook altijd door. Ook in dit boek. Maar omdat deze kleurplaten enkelzijdig gedrukt zijn is dit geen probleem.Aan de linker zijde van iedere pagina staat een stippellijn met een schaartje. Je zou de kleurplaten er op die plek dus uit kunnen knippen. Uit ervaring weet ik dat je een kleurplaat er bijna nooit recht uitgeknipt krijgt. Dus mocht je dit wel willen doen, adviseer ik om dit, met een metalen liniaal en een scherp hobbymesje, er uit te snijden. Losse pagina’s werken soms prettiger, zeker als de tekening tot bijna in het midden van het boek, in de vouw, rijkt. Maar dat is in dit boek zeker niet het geval, dus vind ik persoonlijk, het uitknippen/snijden overbodig.Conclusie: Ik vind het een heel leuk boekje. Er staan erg veel verschillende kleurplaten in. Zowel Christelijke als doolhoven als roosvensters. De één wat eenvoudiger, voor even tussen door, maar sommige ook met meer priegelwerk, waar je weer wat langer mee bezig bent. En ondanks dat ik qua mandala’s andere tekeningen gewend ben, vind ik deze zeker niet minder leuk om te kleuren.Gegevens van dit boek:
Titel: Roosvenster mandala’s
Auteur: Klaus Holitza
Uitgeverij: Panta Rhei
Aantal pagina’s: 64
Afmetingen: 6x220x210 mm
ISBN: 9789088401183
Prijs: € 9,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Panta Rhei.

0 thoughts on “Roosvenster mandala’s

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *