Natuurrijke mandala’s kleuren

Van uitgeverij Akasha kregen wij het boek Natuurrijke mandala’s kleuren om uit te testen en een recensie over te schrijven. Hiervoor onze dank. Informatie die op internet te vinden is: De in te kleuren mandala’s in dit boek zijn een feest van de natuur. Ze staan vol met bloemen, vogels, vlinders, lieveheersbeestjes, bladeren, paddenstoelen, vruchten en schelpen, en vragen erom kleur te krijgen.
Ook wordt er in het kort iets verteld over kleurtechniek. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je deze mandala’s bijvoorbeeld ook op een tas of T-shirt kunt overnemen en kleuren.

Ik was al een grote mandala-fan en vind het geweldig om zelf kleuren hiervoor te bepalen en ook het priegelwerk van mandala’s vind ik geweldig.
Echter toen ik dit boek ontving en doorbladerde zag ik dat dit hele ander mandala’s waren…..
Zoals in de titel al vernoemd staat: natuurrijke. Ze zijn eenvoudig te kleuren. Met, de meeste, toch grote vlakken en kleuren hoef je eigenlijk niet te bepalen, omdat ze natuurgetrouw gekleurd, naar mijn idee, het mooist zijn. Dit was niet wat ik verwacht van mandala’s….

Maar tot mijn verbazing vond ik dit ook helemaal geweldig! Juist een keer niet nadenken over kleuren, maar gewoon de “natuurlijke” kleuren gebruiken is ook erg leuk. En ondanks dat het “makkelijke” mandala’s zijn en binnen een uurtje gekleurd kunnen zijn, kun je er met potlood ook een echt “kunstwerk” van maken, door de kleuren in elkaar over te laten lopen of te werken met een doezelaar (papieren staafje waarmee je met terpentine kleurpotloden uit kunt wrijven). En dan gaat er toch wel even tijd in zitten.
Maar hoe, of met wat voor materiaal je ook kleurt, je hebt altijd eer van je werk!
De tekeningen zijn prachtig en erg divers en het papier is voor alle materialen geschikt om te kleuren.

Alleen markers op alcoholbasis drukken erg door, maar dit gebeurd op ieder papier en is makkelijk op te lossen door er een vel papier achter te leggen. Het voordeel, in dit boek, is dan wel dat de tekeningen in dit boek aan één kant gedrukt staan, anders had je niks meer aan de achterzijde.De eerste heb ik met normale viltstiften gekleurd. Dit ging erg makkelijk. Het papier kleurt fijn en rult niet. Ik vond het ook een leuke en vrolijke kleurplaat. Over de kleuren hoef je niet na te denken, want ik neem aan dat je een roodborstje niet geel maakt.De tweede deed ik met normale potloden. Ook dit werkte erg fijn en ik kon ook, zover ik de techniek onder de knie heb, op dit papier van donker naar licht kleuren. Dit was ook weer zo’n vrolijke mandala.De derde met de bijtjes heb ik met Stabilo gekleurd en voor de vleugels en schaduw potlood gebruikt. Omdat ik de Stabilo’s hier te donker voor vond.

Voor de laatste twee heb ik Spectrum Noir markers gebruikt. Deze drukken dus door, maar dit is in dit boek dus geen probleem, omdat de mandala’s maar op één kant gedrukt zijn. Deze mandala’s vond ik ook erg mooi.
Wel moest ik opletten waar ik mijn marker op het papier begon. Je moet meteen doorkleuren en niet de punt op het papier stil houden. Want dan “slurpt” het papier de inkt op en vloeit deze uit. Maar al met al valt dat bij dit papier toch nog wel mee. Dit is iets waar je met alcohol markers vaker tegenaan loopt en er is papier waar dit veel erger bij is.

Zoals ik al schreef, ben ik bij mandala’s kleuren gewend, om zelf de kleuren te kiezen. En hoeft dit in dit boek, vanwege “het natuurlijke” niet. Echter in het midden van het boek, staan foto’s van de mandala’s die al gekleurd zijn. Hier in zie je dan wel, dat lang niet iedere natuurlijke mandala hetzelfde hoeft te zijn, omdat men over kleuren, zeker van bloemen en vlinders, toch anders denkt of een andere smaak heeft. Ook staat er in het boekje nog een stukje, wat je nog meer met de mandala’s kunt doen, zoals bijvoorbeeld op T-shirts of tassen te “drukken”.

Normaal als ik in een kleurboek begin te kleuren, blader ik dit eerst door en maak dan een keus waar ik mee begin en vaak zitten er ook kleurplaten in die ik nooit zal kleuren, omdat ze mij niet aanspreken. Echter heb ik dit ook in dit boek geprobeerd, maar allereerst kon ik geen keus maken en ten tweede ik zal ze hier uit wél allemaal kleuren. Ze zijn allemaal stuk voor stuk prachtig!

Deze review is geschreven door Amanda.

Gegevens van dit boek:
Titel: Natuurrijke mandala’s kleuren
Auteur:Ineke Helsdingen
Uitgeverij: Uitgeverij Akasha
Aantal pagina’s: 108
Afmetingen: 10x220x220 mm
ISBN: 9789460150869
Prijs: € 16,90

Dit boek is verkrijgbaar in onze webshop en bij Akasha.

0 thoughts on “Natuurrijke mandala’s kleuren

  1. Wat een heldere uitleg heb je gegeven, jullie zijn allemaal erg duidelijk in de reviews. Mag ook wel eens gezegd worden toch.Deze mandala’s trekken mij zeker aan omdat ik niet zo van het priegelwerk ben en gek op de natuur. En een mandala op je t-shirt lijkt me wel apart.Weer een boek voor sint/kerst …lol

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *