Basisboek Zentangle

We zullen het vandaag hebben over het basisbooek Zentangle, en onze bevindingen hierover in de recensie omschrijven.

Informatie die te vinden is op internet: Leef je uit op papier met zentangles! Tangle staat voor een wirwar aan lijnen tekenen en kleuren, zonder complexe technieken, maar juist om zen te worden. Zentangle is een vorm van creatieve meditatie, waarvoor je niet hoeft te kunnen tekenen. Dit boek bevat 100 zentangles die stuk voor stuk beginnen met een simpele basisvorm, zoals regendruppel, piramidevorm of bloemmotief. Nadat de basisvorm op papier staat, volgen vele variaties om de vorm in te tekenen met lijnen en vervolgens in te kleuren. Ervaring is helemaal niet nodig! Er bestaat geen goed of fout, enkel een rustgevend effect. Volg de oefeningen in het boek en je zult zien dat het zentanglen vanzelf gaat. ‘Teken, kleur en ontspan’ is het motto.

Het boek is kleiner dan een A4tje, en heeft 159 pagina’s.

Dit is een zeer geschikt boek voor iemand die begint met zentangle. In dit boek word van alles uitgelegd. Enkele voorbeelden zijn, wat is zentangle, de basistechnieken, schaduwen en andere wat gevorderde technieken, maar ook vind je in dit boek een hoop inspiratie. Ook voor de gevorderde zentangle beoefenaar is dit boek zeker geen miskoop!
Het boek telt 8 hoofdstukken, met ieder zijn eigen thema.

Hoofdstuk 1: In dit hoofdstuk krijg je een uitleg wat zentangle is, en waar het vandaan komt, en je komt te weten wie zentangle hebben bedacht.

Hoofdstuk 2: In dit hoofdstuk worden de basistechnieken uitgelegd. Ook word er informatie gegeven over de materialen die je nodig bent, en de materialen die je kunt gebruiken. Ook staat er een stap voor stap uitleg in over hoe je een tangle tekent op papier, en de maten van een tile.
Hoofdstuk 3: In dit deel gaat het boek iets dieper op alle stof in. Hier worden de gevorderde technieken benoemd. Zoals het maken van schaduwen en effecten in de tangles. Ook krijg je ontwerptips, en tips om je tangles te bewaren. In dit hoofdstuk krijg je zelfs nog een stuk over de ‘tangles van het leven’, hier vind je inspiratie waar je in je dagelijkse leven tangles mee kan ontwerpen. Dat vond ik heel erg interessant. Je leert naar vormen kijken, en objecten, en je ziet dan hoe dat om kunt zetten naar een eigen ontwerp.
Hoofdstuk 4: Dit is de tanglebibliotheek. Hier vind je een overzicht van tangles die in dit boek staan.
Hoofdstuk 5: In dit hoofdstuk vind je een stap voor stap uitleg over de tangles die in het boek te vinden zijn.

Hoofdstuk 6: in hoofdstuk 6 laten ze je voorbeelden van tiles zien. Met verschillende ontwerpen en ideeën. Deze zijn allemaal uitgewerkt op de zogenaamde tiles. Dit zijn vierkantjes van 3.5 x3.5 inch.

Hoofdstuk 7: In dit hoofdstuk laten ze je allemaal voorbeelden van zentangle zien op andere formaten dan de standaard tiles. Dit worden ZIA’S (Zentangle Inspired Art) genoemd. Ook word er uitleg gegeven over het inkleuren van je tangles.
Hoofdstuk 8: In dit hoofdstuk laten ze zien wat er nog meer mogelijk is met zentangle, en waar je het allemaal voor kan gebruiken. Het is meer dan een paar tangles op een tile, en de mogelijkheden zijn eindeloos. Je kan bijvoorbeeld sieraden maken, maar ook kaarten, stempels, 3Dobjecten, en zelfs kun je op stoffen en schoenen tanglen!
Ook heb ik ook van dit boek weer iets getekend. Dit keer heb ik gekozen voor een tile met verschillende tangles. Hieronder is het resultaat te zien.

    

Nawoord:
Ik heb veel aan dit boek gehad. Er staan vele tangles in, maar ook nog eens een hoop inspiratie! Ook zie je vele voorbeelden voorbij komen die je weer kunt gebruiken voor eigen tangles. Ik vond het boek heel erg leerzaam, en gebruik het boek nog steeds vaak. Vanaf het moment dat ik in contact kwam met de zentangle methode was dit het eerste boek wat ik kocht. Ik kan dit boek zeker aanraden voor zowel de beginner als de gevorderde. Er staat veel informatie en inspiratie in, maar ook vele voorbeelden en ideeën. Ook word alles goed en duidelijk uitgelegd.

Gegevens van dit boek:
Titel: Basisboek Zentangle
Auteur: Suzanne McNeill
Uitgeverij: Tirion Art
Aantal pagina’s: 159
Afmetingen: 191 mm X 229 mm X 17 mm
ISBN: 9789043916967
Prijs: € 16,95

Dit boek is o.a. te bestellen bij bol.com.

One thought on “Basisboek Zentangle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *