Ingenieuze inkt

Van BBNC uitgevers/MUS Creatief ontvingen wij het boek “Ingenieuze inkt” om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier willen wij BBNC uitgevers/MUS Creatief hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: ‘Ingenieuze Inkt’ verscheen onder de Engelse titel ‘Intricate Ink’ en is een wereldwijde bestseller. Met zwarte inktpennen en kleurpotloden creëert de Amerikaanse kunstenaar en illustrator Tim Jeffs een ware inktdierentuin van gedetailleerd getekende dieren. Geïntrigeerd door hun diversiteit en complexiteit, streeft Jeffs ernaar om de essentie van zijn onderwerpen in zijn tekeningen te vangen. Elk portret begint hij met een uitgebreid onderzoek naar de gewoonten, leefomgeving en fysieke verschijning van het dier. Daarna bestudeert hij hun vacht of huid zorgvuldig maar laat artistieke overwegingen de patronen, texturen en tinten die hij gebruikt bepalen. Hij geniet ervan om ‘de controle te hebben over het maken van een eigen creatie in plaats van een fotorealistische tekening zonder karakter’. Maar Jeffs heeft wel veel aandacht voor het realistisch weergeven van de ogen waardoor het dier ‘een persoonlijkheid krijgt, emoties uitdrukt en zijn eigen verhaal vertelt wanneer het naar de toeschouwer kijkt’.

Vijftig greyscale-platen, enkelzijdig bedrukt op kwaliteitspapier.

Tim Jeffs is geboren in 1965 in Maryland. Op de middelbare school won hij al prijzen met zijn tekenwerk. Met een beurs op zak kon Tim Jeffs naar de Parsons School of Design in New York.

De cover van Ingenieuze inkt is erg mooi. Wat meteen opvalt is de mat zwarte cover en de kameleon die een glanslaag bevat. Hierdoor lijkt het net alsof de kameleon op de cover ligt.

We hebben in het verleden ook de Engelse versie “Intricate Ink” gerecenseerd. Ook hier waren we al erg enthousiast over. Dus was ik wel benieuwd of de Nederlandse versie hier aan kon tippen.

De platen die in het boek staan, zijn stuk voor stuk pareltjes. Iedere plaat is zo waarheidsgetrouw getekend dat je bijna het gevoel hebt dat het een foto is. Tim Jeffs tekent met inkt en slaat naar mijn gevoel geen enkel detail over. Ik houd van deze platen. Om je een idee te geven van deze platen, laat ik je eerst een paar voorbeelden zien.

Natuurlijk ben ik ook gaan kleuren in dit boek. Ik ben begonnen met stift en heb hiervoor de Zig clean color real brush pens. Deze stiften kleurden erg fijn op dit papier. Ook bij meerdere laagjes over elkaar bleef het papier in perfecte staat. Het papier is van een dikke kwaliteit. Ik had dus ook geen last van doordrukken. Ook bij een kleurovergang maken bleef het papier perfect. Dit betekent dat voor stift BBNC echt voor een goede papierkwaliteit gekozen heeft.


Hierna heb ik een plaat uitgekozen om met potloden, de Faber Castell Polychromos, te kleuren. Ik heb hierbij gekozen voor de Kameleon 3. Op de achterkant van de kleurplaten staat iedere keer de naam van het dier. Hierdoor kun je eventueel een foto van het dier op internet opzoeken en het dier natuurgetrouw kleuren. Ik ben voor deze kameleon inderdaad eerst eens op internet gaan zoeken. Nu heb ik deze niet natuurgetrouw gekleurd, maar ben wel eens gaan kijken om ideeën op te doen. Ik heb hierdoor besloten om de kleuren rood en groen te gebruiken.  Ik heb enkele rood en groentinten uitgezocht om mee te werken. En ben op mijn gevoel gaan kleuren. Het kleuren ging erg goed. De potlood gleed echt over het papier. Het pigment hechtte eenvoudig aan het papier. En ook in laagjes werken ging zonder problemen. Nabewerken vond ik persoonlijk niet nodig, omdat het al denkend genoeg was. Ook gummen ging zonder problemen. Bij de Engelse versie moest je daar helaas voorzichtig mee zijn, omdat je anders bleef zien dat je gegumd had. Hier is gummen geen enkel probleem. Ik ben dan ook erg tevreden met deze plaat.


Conclusie: Ingenieuze inkt is een interessant boek. De platen lijken een grote uitdaging, maar zijn toch redelijk makkelijk te kleuren. Dus heb je nog nooit greyscale platen gekleurd? Ik raad je toch aan dit eens uit te proberen. Het is een genot en het resultaat is geweldig. Ik was hier ook altijd erg huiverig voor. En als je dan dit boek hiervoor uitkiest dan weet je zeker dat je een perfecte papier kwaliteit hebt. Zowel stift als potlood kleurden hier geweldig op. Laagjes kleuren was geen enkel probleem. Het papier bleef gewoon in goede staat. Ik kan alleen maar positief over dit boek zijn.

Gegevens van dit boek:
Titel: Ingenieuze inkt
Ondertitel: Dieren in detail
Illustrator: Tim Jeffs
Uitgever: BBNC uitgevers
Afmetingen: 21 x 287 x 224 mm
ISBN: 9789045322315
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & BBNC uitgevers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *