Chalk letteren Feest kleurboek

Van BBNC uitgevers/MUS Creatief ontvingen wij het boek “Chalk letteren Feest kleurboek” om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier willen wij BBNC Uitgevers/Mus Creatief hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet: Deze inspirerende handgetekende ontwerpen bevatten nog de karakteristieke,
imperfecties van de originele krijttekeningen. Kleur ze ontspannen in en creëer je eigen rustiek-chique kerstkunstwerk.
Elke pagina bevat een inspirerende, winterse quote, fraai vormgegeven in een verrassende illustratie met witte lijnen en een zwarte ondergrond: net zoals op een echt krijtbord. Geniet van de manier waarop warme kleuren, felle kleuren en de lichtere pasteltinten van de pagina knallen. Gebruik lichtgekleurde kleurpotloden en gelpennen om de ontwerpen een eigen draai te geven met jouw eigen handletters, versieringen en patronen.
De getalenteerde chalk letterartiest Valerie McKeehan geeft je in dit boek bruikbare kleurtips en -trucs. Ook zijn er vele ingekleurde voorbeelden ter inspiratie. De pagina’s zijn enkelzijdig bedrukt en geperforeerd, zodat je ze probleemloos kunt uitscheuren om ze in te lijsten of weg te geven. 

We hebben uit de serie Chalk letteren kleurboeken al drie kleurboeken gerecenseerd, namelijk Chalk letteren quotes kleurboek, Chalk letteren botanica kleurboek en Chalk letteren kerst kleurboek. Ik vind de serie echt helemaal geweldig. Omdat ik sowieso van handletteren houd, vind ik deze boeken ook iedere keer weer een genot om te zien. In deze boeken maakt Valerie McKeehan ook altijd gebruik van handlettering aangevuld met leuke tekeningen.

Het boek begint ook nu weer met een stukje over Valerie zelf en hoe je je eigen chalk letters kunt creeëren. Ook laat Valerie zien hoe haar chalk letter creaties tot stand komen en hoe deze gedigitaliseerd worden. Wat ik op zich jammer vind, is dat in alle vier de boeken hetzelfde stukje tekst met foto’s staat. Ik snap dat voor diegene die niet de complete serie heeft, de informatie interessant is, maar ik denk als je meerdere boeken van deze serie hebt, dan denk je na het tweede boek… hmm alweer? Wellicht zou het leuk geweest zijn, als er in ieder boek een apart stukje toegelicht zou worden, waardoor de serie een aanvulling op elkaar is.

Deze serie heeft als onderwerp feest, en dit is natuurlijk ook duidelijk merkbaar in de chalk letter kleurplaten. Je vindt er allerlei platen met recepten van cocktails tot feestattributen. Ik zal je eerst enkele voorbeelden laten zien zodat je een idee hebt, wat je kunt verwachten.

In het boek staan twee soorten kleurplaten. Bij de ene soort heb je een plaat die op de hele pagina staat en je hebt kleurplaten waarbij je onderaan een voorbeeld hebt met een kleurenpalet. Hier kun je eventueel kiezen of je de platen kleurt aan de hand van het kleurenpalet. De platen zijn daarnaast uitscheurbaar. Hierdoor kun je de platen makkelijk uit het boek halen. Bij de platen waarbij een kleurenpalet afgedrukt is, kun je dit kleurenpalet, ook van de kleurplaat scheiden, zodat deze niet meer zichtbaar is, als de plaat af is. Door de scheurrand gaat dit ontzettend eenvoudig.

Op de achterkant van de kleurplaten staat iedere keer een toepasselijke quote. Deze quote is altijd op een leuke manier versierd, waardoor deze nog sprekender wordt. Ook kun je op de achterkant van de plaat bijvoorbeeld schrijven waarmee je gekleurd hebt of voor wie de plaat is. Hier zijn handige lijntjes gedrukt. Wat ik persoonlijk jammer vind, is dat deze lijntjes alleen op de pagina’s staan, waar op de voorkant de volledige plaat staat. Op de pagina met kleurenpalet zijn er geen lijntjes om iets te schrijven. Dit vind ik op zich best een gemis.

Natuurlijk ben ik ook gaan kleuren in dit boek. Ik ben begonnen met stift en heb gekozen voor de Kuretake Zig clean color real brush pens. Deze stiften kleurden erg fijn op dit papier. De inkt droogde mooi op. Wel had ik enigzins last van doordrukken. Echter is dat in dit boek niet zo heel erg, doordat op de achterkant van deze plaat alleen een quote staat. En deze blijft gewoon goed leesbaar. Ik ben erg tevreden met het resultaat van deze plaat.


Aangezien we in deze serie al drie kleurboeken gekleurd hebben, heb ik besloten deze keer eens met alcoholmarkers te kleuren in plaats van met potlood, vooral ook omdat op de cover van het boek staat dat het in te kleuren is met alle soorten markers. Ik ben begonnen met de Spectrum Noir markers. Bij deze markers had ik het gevoel alsof ze ietwat bloeden, waardoor ik regelmatig buiten de lijntjes ging. Door de zwarte achtergrond valt dat gelukkig niet heel erg op. Natuurlijk heb je bij alcoholmarkers altijd last van doordrukken. Voor de zekerheid heb ik een leeg vel papier achter het blad gelegd, om doordrukken naar de volgende plaat te voorkomen. Ik heb deze plaat gekleurd volgens het kleurenpalet en het voorbeeld wat onder aan de pagina staat. Ik vind hem persoonlijk toch nog wel wat wit, en heb het gevoel alsof hij dan onaf is, als er nog wit te zien is. Ondanks het bloeden ben ik niet ontevreden met het resultaat.


Omdat de Spectrum Noir markers last hadden van bloeden en op de cover van het boek staat dat de platen in te kleuren zijn met alle soorten markers heb ik ook nog een plaat gekleurd met de Winsor & Newton brushmarkers. Deze markers vallen onder het iets duurdere segment als de Spectrum Noir markers. Dus ik was benieuwd of ik hier verschil in zou merken tijdens het kleuren. Natuurlijk drukken deze markers ook door en heb ik ook hier een leeg vel papier achter de kleurplaat gelegd. Maar… deze markers hadden geen last van bloeden en hier kon ik gewoon mee kleuren. Ik kon gewoon tot aan de rand kleuren zonder dat ik bang hoefde te zijn dat de inkt over de lijntjes zou vloeien. Dus je kunt er natuurlijk wel met alle markers in kleuren, maar met de Spectrum Noir markers heb je behoorlijke last van bloeden en moet je hier rekening mee houden. Met de Winsor & Newton brushmarkers kun je met gemak kleuren. Zoals je wellicht kunt zien, heb ik ook deze plaat gekleurd aan de hand van het voorbeeld en het kleurenpalet. Bij deze plaat heb ik minder problemen met de plekken die wit gelaten zijn. Hier past het beter in het geheel naar mijn gevoel. Ik ben dan ook erg tevreden met deze plaat.


Conclusie: Ook dit kleurboek uit de Chalk letteren serie is weer van een goede kwaliteit. Op de cover van het boek staat dat het in te kleuren is met alle typen markers. Echter had ik bij de Spectrum Noir markers wel last van bloeden, dus ging inkleuren van de plaat iets minder fijn. Echter de Winsor & Newton markers ging zonder problemen. Ook het inkleuren met stift ging zonder problemen. Ook met dit vierde boek uit deze serie ben ik erg tevreden.

Gegevens van dit boek:
Titel: Chalk letteren Feest kleurboek
Illustrator: Valerie Mckeehan
Uitgever: BBNC uitgevers
Afmetingen: 10 x 273 x 215 mm
ISBN: 9789045322230
Prijs: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & BBNC uitgevers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *