Schemertijd

Van BBNC uitgevers/MUS Creatief ontvingen we het boek “Schemertijd” geïllustreerd door Maria Trolle om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier willen we BBNC uitgevers/MUS Creatief hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Stap in de magische schemering waar de grens tussen dag en
nacht vervaagt en de schaduwen trucjes uithalen met je ogen. De dieren nestelen zich in weelderig groen dat hen omsluit voor de nacht. Kijk uit voor alle wezens die juist ’s nachts tot leven komen in alle hoekjes en gaatjes. Laat je geest tot rust komen door het kleuren van diepte en kleurschakeringen in de mooiste bloemen en vazen. In dit boek vind je ook een plantenregister met de Latijnse namen, voor degenen die van botanisch kleuren houden.
Het boek is prachtig uitgevoerd met een kartonnen kaft, goudkleurig linnen band, gouden opdruk en goudfolie op de
voorkant en prachtige diepzwarte schutbladen. Het papier is licht getint, waardoor de kleuren extra mooi uitkomen. Je zal tot over je oren verliefd worden op de 96 pagina’s vol met weelderige tuinen, bloemen en dieren – zo uit het Scandinavische landschap geplukt.

Maria Trolle is grafisch ontwerper en illustrator. Ze woont in Tyreso, net buiten Stockholm. Haar passie voor tuinieren loopt als een rode draad door haar werk, waarbij ze zich dagelijks laat inspireren door planten, bloemen en dieren – het liefst uit haar eigen tuin.

Ik vind de tekenstijl van Maria Trolle altijd erg mooi. Dus ik was erg benieuwd hoe de tekeningen in het boek “Schemertijd” zouden zijn. Dus toen we het boek binnen kregen ben ik meteen door het boek gaan bladeren om een idee te krijgen van de tekeningen. Er staan weer erg mooie tekeningen in. Erg afwisselend. Op zwarte achtergrond en witte achtergrond. Dubbele pagina’s en enkele pagina. Genoeg afwisseling, zodat er voor ieder wel wat bij zit. Ik zal je eerst wat voorbeelden laten zien.

Wat ook meteen opvalt, is dat helemaal achteraan in het boek een index van planten en bloemen staat. Hierdoor kun je uittellen welke bloem of plant op je tekening staat en ze eventueel waarheidsgetrouw inkleuren. Wat ik dan wel jammer vind, is dat je echt de kleurplaten moet gaan tellen omdat de kleurplaten niet genummerd zijn. Hierdoor vind ik zelf de lijst niet heel handig en heb ik hem niet gebruikt.


Achter bovenstaande lijst zit nog een pagina. Dit is een testpagina voor je potloden en stiften. Hierdoor kun je makkelijk uittesten of je potloden en/of stiften fijn kleuren en of de stiften bijvoorbeeld doordrukken. Dit hoef je dan niet op een kleurplaat uit te testen. Ik vind zo’n testpagina in een kleurboek altijd een groot pluspunt.


Natuurlijk ben ik ook gaan kleuren. Ik ben begonnen met stift. En heb hierbij gekozen voor de Zig clean color real brush pens. Deze stiften zijn wat natter als normale stiften, door de brushpunt die deze stiften hebben. Echter, ondanks dat deze stiften natter zijn, had ik geen last van doordrukken en bleef het papier in perfecte staat. De inkt droogde mooi op en de kleuren komen mooi uit op de zwarte achtergrond. Ik ben dan ook erg tevreden met deze plaat.

Hierna heb ik gekozen om een plaat te kleuren met potlood. Hierbij heb ik gekozen voor de Faber Castell Polychromos. Om duidelijk het verschil te laten zien heb ik nu een plaat gekozen die geen zwarte achtergrond heeft. Het pigment van de potloden hecht goed aan het papier en ook het werken in laagjes gaat zonder problemen. Het papier blijft ook nu in perfecte staat.


Conclusie: Dit boek bevat wederom perfect papier. Het papier is uitermate geschikt voor zowel potlood als stift. Je hebt absoluut geen last van doordrukken bij stift en je kunt makkelijk in laagjes werken met potlood. Als je van de illustraties van Maria Trolle houdt, dan is dit boek zeer zeker weer een aanrader. De papierkwaliteit is zeer goed over nagedacht.

Gegevens van dit boek:
Titel: Schemertijd:
Illustrator: Maria Trolle
Uitgever: BBNC uitgever
Afmetingen: 21 x 257 x 218 mm
ISBN:9789045322674
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *