Het enige echte mandala kleurboek Artist’s edition

Van BBNC uitgevers ontvingen wij “Het enige echte mandala kleurboek Artist’s edition” om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier willen we BBNC Uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit mandala kleurboek: Mandala’s zijn het favoriete onderwerp van volwassenen om in te kleuren. Ze vormen een bron van rust, wijsheid en meditatie en het inkleuren van mandala’s heeft dan ook een haast meditatief effect. Maar door de bijzondere details en prachtige geometrische figuren zijn mandala’s ook gewoon heel leuk om in te kleuren. Ze zorgen ervoor dat je je dagelijkse beslommeringen even achter je kunt laten en dat je je creativiteit de vrije loop kunt laten. Het is dus geen verrassing dat de mandalakleurboeken ongekend populair blijven onder de fanatieke en beginnende kleurders.
‘Het enige echte mandakleurboek voor volwassen – artist’s edition’ bevat 48 nieuwe, gedetailleerde mandala’s, enkelzijdig bedrukt op 200 grams papier, wat het boek geschikt maakt voor een verscheidenheid aan materialen. 

Ik vind de mandalaboeken van BBNC altijd erg mooi en eigenlijk was het  een logische stap dat er een artiesten editie zou verschijnen. Dus toen ik hoorde dat er een artiesten editie uit zou komen was ik ook niet echt verrast, maar wel heel blij. Ik ging er meteen vanuit dat dit boek enkelzijdig bedrukt zou zijn. Wat inderdaad het geval is. Wat me wel meteen opviel toen we het boek thuis gestuurd kregen, was dat de artiesten editie kleiner is als de andere mandala boeken van BBNC. Dit vind ik wel jammer. Door de afmeting van 30 bij 30 cm hadden de mandala’s altijd een erg mooi formaat en kwamen de mandala’s altijd mooi uit, vind ik persoonlijk. Nu is het boek ongeveer 26 bij 26 cm en bij sommige mandala’s heb ik het idee alsof ze vanaf de grote versie verkleind zijn, waardoor sommige vakjes moeilijker kleurbaar zijn. Een gemiste kans naar mijn idee.

Het papier van dit boek is heel licht geel en van een dikke papier kwaliteit. Dit belooft veel goeds. Maar hier kom ik later op terug, want dit ben ik natuurlijk uitgebreid gaan testen. Ik zal je eerst wat voorbeelden van de mandala’s die in het boek staan, laten zien.

Natuurlijk ben ik ook het papier gaan testen. Ik heb als eerste gekozen voor potloden. Ik ben gaan kleuren met de Tombow Irojiten kleurpotloden. De kleurafgifte van deze potloden is goed, echter doordat de kleuren vrij zacht zijn, had ik wel het idee dat ik wat meer druk moest uitoefenen op het potlood om genoeg pigment op het papier te krijgen. Nabewerken vond ik dan weer niet nodig. De kleur was, na wat meer druk, voor mijn gevoel, dekkend genoeg. Ik vind deze mandala dan ook erg mooi geworden.


Hierna heb ik een plaat gekleurd met stiften. Ik heb deze keer gekozen voor de Memento dual tip markers. Deze stiften kleurden erg fijn op dit papier. De inkt droogde mooi op en de kleur werd mooi weergegeven. Door de dikke papier kwaliteit had je geen last van doordrukken. Door de twee verschillende punten bij deze stiftsoort kun je afwisselen en kun je de kleine vakjes kleuren met de fijne punt en de grotere vakjes met de kwast punt van deze stiften.


Omdat deze artiesten editie enkelzijdig bedrukt is, wilde ik ook de alcoholmarkers testen. Ik heb een mandala uitgekozen die niet al te fijn was, anders zou het kleuren met de markers lastig worden. Ik heb de Spectrum Noir Illustrator gebruikt. Doordat deze een fijnere punt hebben dan de andere alcoholmarkers die ik heb, heb ik voor deze markers gekozen, zodat ik wel binnen de lijntjes kon kleuren. Op dit papier heb ik absoluut geen last van bloeden. Wel heb je natuurlijk last van doordrukken. Maar dat is normaal bij alcoholmarkers. Dit is nu echter geen probleem, omdat deze editie enkelzijdig bedrukt is.


Conclusie: De papierkwaliteit van dit boek is erg goed. Zowel potlood, stift als markers werken goed op dit papier. Wat ik wel jammer vind, is dat deze artiesten editie net wat kleiner is dan de andere mandala boeken uit de enige echte serie. Ik had het mooier gevonden als deze ook het formaat van 30 bij 30 cm waren. Dan waren ook de mandala’s mooier tot zijn recht gekomen denk ik. Maar al bij al ben ik weer erg blij met deze speciale editie van het enige echte mandala kleurboek. Alleen hoop ik dat deze artiesten editie niet betekent dat dit de laatste editie is van de mandala serie.

Gegevens van dit boek:
Titel: Het enige echte mandala kleurboek Artist’s edition
Uitgever: BBNC uitgevers
Afmetingen: 21x259x258 mm
ISBN: 9789045321837
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *