From Holland with love

Van Pepper books ontvingen wij het boek “From Holland with love” om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier willen we Pepper Books hartelijk voor bedanken.

Informatie die te vinden is op internet over dit boek: From Holland with love is een prachtig boek met uiteenlopende kleurplaten geïnspireerd op Holland. Dit romantische én stoere kleurboek voor volwassenen is een lust voor het oog. Kleurfanatici en liefhebbers van het detail zullen er veel plezier aan beleven. Voor buitenlandse toeristen die verliefd zijn geworden op Nederland is het kleurboek een fantastisch souvenir. Alles komt voorbij, van molens tot leeuwen en van melkmeisjes tot bebloemde fietsen.

Na de boeken “Mijn wonderlijke wereld” van Masja Van Den Berg heeft ze nu “From Holland with love”uitgebracht. Door de harde kaft ziet het boek al luxe uit. Ik ben eerst eens begonnen met door het boek te gaan bladeren. Qua tekenstijl herken ik meteen de stijl van Masja erin. Dat vind ik persoonlijk wel leuk. Wat daarnaast meteen opvalt, is dat alles enkelzijdig bedrukt is. Dit vind ik persoonlijk altijd een pluspunt. Hierdoor heb je veel meer mogelijkheden qua materiaal, want je hoeft niet bang te zijn dat het op de achterkant doordrukt. Ook heeft iedere pagina een scheurrand, zodat je de kleurplaten ook eenvoudig uit het boek zou kunnen verwijderen en zou kunnen inlijsten of cadeau doen.

Ik zal je eerst wat voorbeelden laten zien, zodat je een idee krijgt wat er allemaal in dit boek te kleuren is.

Ook vind je achter in het boek een pagina met Hollandse taferelen als poeziëplaatjes. Dit vind ik wel origineel bedacht, vooral omdat er tegenwoordig ook weer verschillende poeziëalbums uitgegeven worden. Daarnaast heb je een pagina met kaartjes om op je kleurplaat te leggen, voor je naam erin te zetten of als je hulp wilt vragen omdat je even niet meer verder weet. Hier springt Masja handig op in, aangezien er een grote verscheidenheid aan kleurgroepen zijn en de meesten het toch prettig vinden, iets op te leggen of een watermerk in te zetten. Zo kun je je eigen gekleurde kaartje gebruiken.

Op de laatste pagina staan nog 2 ansichtkaarten, natuurlijk ook met Hollandse taferelen. Ook erg leuk, zeker ook als buitenlanders dit boek kopen en zo bijvoorbeeld een kaartje naar familie kunnen sturen. Ik had het alleen dan fijner gevonden, als dit op stevig karton gedrukt was. En op de achterkant ook bijvoorbeeld regeltjes gedrukt waren voor het adres te schrijven en dergelijke. Dit is naar mijn idee een gemiste kans.

Zoals je ziet heb je een verscheidenheid aan Hollandse taferelen. De meeste platen hebben duidelijk een Nederlands detail erin. Of het nu de leeuw is, of de molens, of bijvoorbeeld de fietsen. Je kunt het allemaal tegenkomen in dit boek. Ik denk dat buitenlanders die verliefd zijn geworden op Nederland en graag kleuren, ook helemaal weg zullen zijn van dit kleurboek.

Ik ben ook gaan kleuren in dit boek. Ik ben begonnen met stift. Ik heb gekozen voor de Zig clean color real brush pens. Deze stiften kleurden soms wat vlekkerig op dit papier. Hier heb ik normaal niet snel last van met deze stiften. Het is ook niet heel erg overheersend, maar ik merkte het wel met kleuren. Bij sommige kleuren trok het mooi weg en was de kleur weer mooi egaal als hij droog was, maar bij sommige andere kleuren, zoals het groen, bleven toch wat vlekkerig uitzien, helaas. Echter het geheel vind ik niet slecht uit zien. Ik ben dan ook tevreden met deze plaat.

Hierna heb ik een plaat gekleurd met potlood. Hierbij heb ik gekozen voor de Faber Castell Polychromos. Deze potloden kleurden erg goed op dit papier. Ook het in laagjes werken ging zonder problemen. Het papier bleef in goede staat en de kleuren worden mooi weergegeven. Door de kleine vlakjes vond ik nabewerken niet nodig. Ook met deze plaat ben ik tevreden.

Omdat het boek enkelzijdig bedrukt is, was ik wel benieuwd of je hier ook met alcoholmarkers in kon werken. Door de kleine vakjes zou het wat lastig worden, maar ik wilde het toch proberen. Maar helaas… De alcoholmarkers gingen bloeden en liepen eigenlijk meteen over de rand uit. Dit vind ik zelf wel jammer, aangezien het enkelzijdig bedrukt is, zou het leuk geweest zijn als ook alcoholmarkers gebruikt konden worden. Echter aan de andere kant, doordat de vakjes vrij klein zijn van de kleurplaten, zou met alcoholmarkers kleuren ook een uitdaging geweest zijn, omdat de meeste alcoholmarkers een iets dikkere punt hebben.

Conclusie: From Holland with love bevat allerlei platen met een Hollands tintje. De platen zijn enkelzijdig bedrukt en dat vind ik een pluspunt. Ook zijn de platen uitscheurbaar, waardoor ze makkelijk weg te geven of op te hangen zijn. Potlood kleurde erg fijn op het papier. Stift kleurde ook erg fijn, al had ik met sommige kleuren dat de kleur wat vlekkerig opdroogde. Alcoholmarker werkte helaas niet, deze ging meteen bloeden als ik deze gebruikte. Echter doordat de meeste platen best priegelig zijn, zijn de meeste alcoholmarkers ook niet heel erg geschikt hiervoor. De tekeningen die er in staan, zijn afwisselend en er is voor iedere kleurder, beginner of gevorderd, wel iets te vinden wat zeker zal bevallen.

Gegevens van dit boek:
Titel: From Holland with Love
Illustrator: Masja van den Berg
Uitgever: Pepper books
Aantal pagina’s: 64
Afmetingen: 15 x 258 x 257 mm
ISBN: 9789020608496
Prijs: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *