Letter journal

Van Kosmos uitgevers ontvingen wij het boek “Letterjournal” geschreven door Karlijn van de Wier om er een recensie over te schrijven. Hier willen we Kosmos uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Handletter je dagelijks leven in deze full colour notebook van illustratrice Karlijn van de Wier. In Letter journal staat de basis om te leren handletteren, grappig beschreven en geïllustreerd door Karlijn. Bij elk hoofdstuk staan quotes, vragen en to do-lijstjes om zelf alledaagse momenten vast te leggen met versierde letters. Beetje voor beetje wordt deze journal steeds persoonlijker; een boek met handige informatie en jouw eigen leven in letters. 

Ik handletter al een hele tijd, maar als ik een boek over handletteren zie, word ik toch weer heel nieuwsgierig en haal ik er iedere keer weer een hoop informatie uit. Ik heb online de cursus “Schrijven met penseel” gedaan. En dan leer je vooral, zoals de naam het al zegt, de schrijven met penseel stijl. Dus dikke streep als je naar beneden gaat en dunne lijnen als je naar boven gaat. Ik vind dit nog steeds erg mooi uitzien, maar combineren met andere lettertypen is natuurlijk mooier. Dus boeken zoals dit “Letterjournal”vind ik echt reuze interessant.

Ik ben eerst eens rustig in dit boek gaan lezen. Een van de eerste dingen die je in dit boek leest en wat mij meteen opvalt en duidelijk het verschil tussen schrijven met penseel en handletteren is dat handletteren letters tekenen is en bij schrijven van penseel schrijf je de letters echt. Hierdoor heb ik soms echt nog wel problemen met handletteren, want tekenen is niet altijd mijn grootste kwaliteit. Maar met rust en geduld kan iedereen letters tekenen.

Een van de belangrijkste dingen… Je materialen. Eigenlijk kun je met de meest eenvoudige materialen handletteren. Een potlood, gum en een zwarte pen met fijne punt is eigenlijk voldoende. Natuurlijk, zodra je eenmaal de smaak te pakken hebt, komt er alleen materiaal bij die je wilt hebben. En dan is er genoeg materiaal wat ideaal is om te handletteren.

Bij dit boek krijg je niet, zoals in zoveel andere boeken eerst de alfabetten te zien. Karlijn kiest er bewust voor om gewoon de meest simpele dingen te handletteren. Zoals hoe drink je je thee, je boodschappenlijstje enz. Want het probleem is vaak, wat ga je handletteren. Ik merk dat dit bij mij ook vaak het probleem is. Quotes zijn er al in allerlei soorten en maten te vinden op internet. Dus deze wil je niet altijd namaken. En eigen teksten bedenken is vaak lastig. Dus ik vind het in dit boek wel origineel dat gewoon de simpelste dingen gehandletterd worden.

Natuurlijk komen de verschillende lettertypen ter sprake, zoals schreefletters, de sjieke schreefletters, dikke letters enz. Ook krijg je handige tips. Zo staat er een dubbele pagina met tips over hulplijnen. Dit is ideaal, want vaak wordt aan deze hulplijnen weinig aandacht besteed, terwijl deze toch echt wel belangrijk zijn. Om een goed resultaat te krijgen.

Vervolgens komt o.a. nog diepte, aankleding e.d. aan bod. Waardoor je je quote of handletter echt af wordt. Dit boek bouwt je letters echt op. Van de verschillende soorten letters, tot aan het verdikken, diepte aanbrengen, stijlelementen en compositie bepalen. Dit vind ik wel erg mooi uitgewerkt in dit boek. Je krijgt steeds weer een stapje bijgeleerd, waardoor je je werkje steeds wat verder kunt uitbreiden.

Ik ben zelf natuurlijk ook aan de slag gegaan met handletteren. Ik ben begonnen met een kleine handlettering, die ik toegepast heb in mijn Bullet journal. De tekst “Sometimes you just need to chill”. Hierbij heb ik gewerkt naar een voorbeeld wat ik op internet gevonden heb. Ik heb eerst de tekst geschreven met potlood. Hierna heb ik de banner erbij getekend en kon natuurlijk meteen weer gummen omdat ik de tekst niet mooi vond passen in de banner. Maar dat is het voordeel met eerst met potlood uitwerken. Hierna heb ik de tekst met pen overgeschreven. En aan de buitenkant wat versieringen aangebracht. Zo dat het een mooier geheel zou worden.


Hierna een tekst geschreven op een blauwe achtergrond. Hierbij ook weer eerst met potlood alles uitgewerkt. Ik heb hierbij vooral verschillende lettertypes gecombineerd. En bij het woord “great” heb ik geprobeerd” diepte aan te brengen. Ik heb daarnaast ook met verschillende soorten pennen en kleuren gewerkt om afwisseling in lettertypen en kleur te krijgen. Dit vind ik zelf altijd wel vrolijk uit zien.


Als laatste heb ik weer een voorbeeld gebruikt die ik nagemaakt heb, maar met een eigen touch eraan. 😉 Ik heb hierbij eerst verschillende lettertypen uitgetekend en geoefend, totdat ik vond dat ik ze goed genoeg onder de knie had om ze in een tekst te verwerken. Ik heb eerst gekeken hoe groot de tekst in de banner ongeveer zou worden. Daarna heb ik eerst de banner uitgetekend. Hierna heb ik mijn focuswoorden bekeken. Ik wilde de nadruk op today, Awesome en Jealous. Deze woorden moesten dus echt opvallen. Today valt op, doordat hij in de banner staat. Awesome heb ik een rond lettertype gekozen, waarbij de letters wat voller zijn. Bij Jealous heb ik gekozen om de stokken dikker te maken en deze half in te kleuren, een stukje met stippen te vullen en gedeeltelijk open te laten. Hierdoor springt deze er natuurlijk ook al uit. Het woord Make heb ik gedeeltelijk achter de banner laten vallen. Zodat het net lijkt alsof hij daar achter verstopt zit. So heb ik geschreven alsof het met een penseel geschreven is, echter dit heb ik met een gelpen gedaan. Hierbij heb ik de lijnen naar beneden dik aangezet, en naar de ronding toe laten uitlopen. Zodat het net lijkt alsof je met een penseel geschreven hebt. Yesterday heb ik groot laten beginnen en smal laten eindigen en met schreefletters geschreven, alsof hij tussen awesome en gets in moet kruipen. En Gets heb ik gewoon met smalle letters gemaakt. Hierna heb ik de tekst omgeven met wasitape om hem in te kaderen.


Conclusie: Dit boek is zeker een aanrader als je wilt leren handletteren, maar ook als je al ervaring hebt met handlettering is dit boek een ware bron van informatie. Je krijgt duidelijke tips. En het boek is zo opgebouwd dat je eerst eenvoudige handlettering geleerd krijgt, maar je steeds een stapje verder gaat. Dit vind ik goed uitgedacht en ik heb zelfs ook nog erg veel aan de tips in dit boek gehad.

Gegevens van dit boek:
Titel: Letter journal
Auteur:  Karlijn van der Wier
Uitgever: Kosmos uitgevers
Aantal pagina’s: 96
Afmetingen: 17 x 228 x 227 mm
ISBN: 9789043919784

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *