Masterclass in Colour

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

Van Pavilionbooks ontvingen wij Masterclass in Colour om uit te testen en er een recensie over te schrijven. Hier willen we Pavilionbooks hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek (vrij vertaald): Ontdek de professionele manier van kleuren in deze Masterclass van toonaangevende artiesten en leraren. De kleur-rage zorgt er voor dat veel mensen op zoek gaan naar interessanter en creatiever werk. Gewoon inkleuren is niet meer voldoende. Masterclass in colour brengt de lezers naar een hoger niveau en maakt een begin op het gebied van waterverf werk. Award winnaar artiest en leraar Meriel Thrustan en Rosie Martien leggen de simpele kleurtheorie uit in makkelijk te begrijpen taal. Ze leggen uit welke kleuren goed bij elkaar passen en laten zien welke kleuren elkaar versterken of verzwakken. Ze leggen het materiaal uit van kleurpotloden, aquarel potloden, viltstiften en hoe je deze drie materialen kunt combineren. Het boek is ingedeeld op kleur, met hoofdstukken over de kleur rood, geel, blauw, groen, oranje, paars, roze en tenslotte grijs en bruin, inclusief een korte beschrijving van iedere kleur en een voorbeeld welke kleur je kunt toevoegen om een secondaire kleur te krijgen. Er is uitleg over hoe je schaduw, textuur en patronen, highlights en zelfs waterdruppels moet maken. Elke pagina met uitleg wordt opgevolgd met een pagina waar je zelf de techniek kunt uitproberen. Er staan ook pagina grootte platen in, met een advies wat je moet doen als je deze wilt inkleuren met aquarel potloden.

Dit boek bevat een uitgebreide uitleg over kleuren en kleurenleer. Het boek begint met een uitleg over de verschillende materialen. Hoe je deze kunt gebruiken en hoe je de verschillende materialen kunt combineren. Ook komt natuurlijk de kleurenleer aan bod. Je leert over de primaire, secondaire kleuren en tertiaire kleuren. Daarnaast hebben we ook nog complementaire kleuren. Dit zijn de kleuren die tegenover elkaar staan op het kleurenwiel.

Vervolgens gaat het boek over op bepaalde technieken. Zo krijg je als eerste uitgelegd hoe je een waterdruppel zou moeten tekenen. Dit is stap voor stap uitgelegd hoe je dit moet doen. Het is nog niet helemaal zoals ik zou willen, maar voor een eerste keer vind ik het nog niet slecht gelukt. De uitleg is natuurlijk wel in het Engels, echter dit is niet echt ingewikkeld of technisch Engels. Dus ik denk dat bijna iedereen dit wel zal begrijpen.

Zo krijg je in dit hoofdstuk nog verdere technieken uitgelegd, om bijvoorbeeld patronen te maken en textuur aan te brengen in een tekening. Dit zijn toch wel erg interessante dingen om te lezen.

Vervolgens krijg je het hoofdstuk “Colour your own” waarbij je op de linkerkant altijd een voorbeeld hebt, en je op de rechterkant altijd zelf aan de slag kunt gaan. Ik heb gekozen voor de Cardoon. Ik heb niet helemaal het voorbeeld gevolgd, maar wat mij wel opviel is door veel meer in lagen te werken, dat je veel meer diepte in je plaat krijgt en je plaat zo dus ook veel meer gaat spreken als dat hij doet als je alles in een kleur doet.

Hierna wordt de aandacht echt op de verschillende kleuren gelegd. Er wordt iets over de kleur verteld, en vervolgens zie je een schema waar je de kleur kunt mengen met andere kleuren, zo leer je welke andere kleuren er vervolgens kunnen ontstaan. Dit kun je ook zelf uittesten. Je krijgt ook steeds een aantal tekeningen die bij een bepaalde kleur horen. Waarbij dan iets over de kleurplaat verteld wordt en vaak nog een extra tip gegeven wordt. Dit zorgt er voor dat je net weer die extra details kunt toepassen of die ene plaat weer extra kunt toepassen.

Als laatste krijg je nog enkele oefeningen voor gevorderden. Hier worden meerdere kleuren gecombineerd. Om zo een mooi geheel te krijgen. Zo kun je een aantal vlinders kleuren, waarbij je bijvoorbeeld op kleine kleurdetails moet letten of kleuren moet mengen om echt de goede kleur van de vlinder te krijgen.

Achterin staat ook een index waar je snel kunt terug zoeken als je iets speciaals zoekt.

Conclusie: Ondanks dat dit boek natuurlijk in Engels is, is dit een erg uitgebreid boek met handige informatie als je beter wilt leren kleuren. Wil je tips over hoe je bepaalde technieken toe kunt passen, of meer wilt weten over een bepaalde kleur dan is dit boek zeker een aanrader. Ik heb zeer zeker iets aan dit boek gehad, en zal ook nog vaker even terug bladeren in dit boek en een oefening eruit gaan maken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Masterclass to colour
Illustrator: Meriel Thurstan & Rosie Martin
Uitgever: Pavilionbooks
Aantal pagina’s: 112
Afmetingen: 12 x 250 x 250 mm
ISBN: 9781849944250
Prijs: € 15,99 (bol.com) / € 11,74 (Bookdepository)

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Bookdepository.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *