Droomreis kleurboek


Van BBNC Uitgevers ontvingen wij het boek “Droomreis” om uit te testen en er een review over te maken. Hier willen we BBNC Uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Dit prachtige kleurboek stroomt over van liefde voor de kracht van de natuur. Volg Vivi, een meisje dat woont in een boomhut, op haar droomreis door het bos vol met de kleurrijkste dieren, bloemen, planten, vogels en fantasiefiguren. Ga mee op avontuur en laat je geest tot rust komen door de krachtigste kleuren te kiezen voor de weelderige natuur in Droomreis.

Maria Trolle is grafisch ontwerper en illustrator. Ze woont in Tyreso, net buiten Stockholm. Haar passie voor tuinieren loopt als een rode draad door haar werk; ze laat zich dagelijks inspireren door planten, bloemen en dieren – het liefst uit haar eigen tuin. Eerder verscheen van haar hand Botanische tuin, de Nederlandse vertaling van de wereldwijde bestseller Blomstermandala.

Ik vind de illustraties van Maria Trolle altijd erg mooi. Ik kende de platen in dit boek al, aangezien we de Zweedse versie van dit boek “Vivi Söker en Vän Målarbok” reeds gereviewd hadden. Dus ik was vooral benieuwd of het boek hetzelfde was als de Zweedse versie.

Het papier voelde goed aan, dus ik was benieuwd of dit ook zo zou zijn met kleuren. Hier kom ik later op terug. Er vielen me echter een aantal kleine dingen op. In het Zweedse boek zijn de pagina’s uitscheurbaar, dit is bij de Nederlandse versie helaas niet het geval. De pagina’s zijn wel enkelzijdig bedrukt, wat ik echt een groot pluspunt vind. Echter, als er een kleurplaat op 2 pagina’s staat dan is de plaat dubbelzijdig bedrukt. Dat is dan wel weer jammer…

Er is een plaat bij die in de Zweedse versie op 1 pagina staat en bij de Nederlandse versie over anderhalve pagina gaat. Dit vind ik een beetje vreemd. Vooral omdat hij over anderhalve pagina gaat en dus niet over 2 pagina’s. Je hebt dus de halve pagina van de plaat leeg.

Ik zal jullie ook nog enkele voorbeelden uit het boek laten zien, zodat jullie wat meer idee krijgen van de kleurplaten die in het boek zitten.

Ik ben natuurlijk ook gaan kleuren in dit boek, allereerst met de Faber Castell Polychromos potloden. Deze kleurden erg fijn op dit papier. Het pigment hecht zich erg goed aan dit papier. Ik heb nabewerkt met de Ivory kleurpotlood. Ook dit ging zonder problemen. De kleur werd hier wel iets lichter door, doordat het pigment van de Ivory kleurpotlood aan de andere kleur hecht. Zo merkte ik, dat in laagjes werken ook zonder problemen ging, en het papier dit zonder problemen aan kon.


Hierna heb ik een plaat uitgezocht die ik graag met stift wilde kleuren. Ik ben beginnen te kleuren met de Zig clean color real brush pens. Deze stiften hebben een brush punt, zoals de naam ook al zegt, en kleuren alsof je met een penseeltje kleurt. Ik vind dat persoonlijk erg fijn, zo kun je heel nauwkeurig kleuren. Kleine vlakjes dan kun je de punt heel licht het papier laten raken en bij grote vlakken gebruik je wat meer druk zodat het penseel een groter oppervlakte van het papier raakt. De stiften kleuren erg fijn op dit papier en door de dikke papier kwaliteit heb je geen last van doordrukken bij deze stiften. Omdat je bij stiften op waterbasis toch vaker wat streepvorming krijgt, heb ik er voor gekozen om de grotere oppervlakten, zoals de vloer en de wand, te kleuren met de Winsor & Newton brushmarkers. Dit zijn alcoholmarkers. Deze drukken natuurlijk wel door, echter omdat de achterkant van deze plaat leeg was, is dat geen enkel probleem. Deze alcoholmarkers kleurden ook zonder problemen op dit papier. Je had absoluut geen last van bloeden. Dit is altijd fijn bij kleurboeken met enkelzijdig bedrukte pagina’s. Het is altijd maar de vraag of het papier alcoholmarkers aan kan, maar bij dit papier is dit geen enkel probleem.

Conclusie: Ondanks dat er één plaat in het boek zit, die ik een beetje vreemd vind. Kan ik er niks slechts over zeggen. Het papier is echt van een degelijke kwaliteit. Zowel potlood, stift als alcoholmarkers kleuren zonder problemen op dit papier. Ook vind ik het een pluspunt dat de meeste platen enkelzijdig bedrukt zijn. Er staan enkele platen in die over 2 pagina’s lopen, die lopen dan op de achterkant van een andere plaat. Maar omdat je in dit boek met zoveel materiaal kunt kleuren is dit ook geen enkel probleem.

Gegevens van dit boek:
Titel: Droomreis kleurboek
Illustrator: Maria Trolle
Uitgever: BBNC uitgever
Afmetingen: 20 x 259 x 217 mm
ISBN: 9789045321875
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij BBNC en Bol.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *