Spectrum Noir Colourblend

This is the Dutch review. Do you want to read the English review? Press here.

Van Goedkoopstehobby ontvingen wij een set Spectrum Noir Colourblend potloden om uit te testen en een recensie over te schrijven. Hier willen we Goedkoopstehobby hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over deze potloden:

  • ColourBlend is een nieuwe collectie van mengbare potloden voor (in)kleuren, schetsen en illustraties
  • 120 kleuren in totaal
  • Hun hoogwaardige pigment voorziet een enorme variatie in kleuren en intensiteit van elkaar
  • Zachte, dikke 400mm kern voor naadloos mengen en schaduw effecten

Ik had nog nooit met potloden van Spectrum Noir gekleurd, dus ik was heel nieuwsgierig naar deze potloden. Ik had er wel al heel verschillende commentaren over gehoord. De ene was er heel erg over te spreken, een ander vond er niks aan. Dus ik was wel benieuwd wat ik er van zou vinden.

Ik ben begonnen te kleuren in “Het enige echte mandalakleurboek om samen in te kleuren” Wat mij meteen opvalt is dat de potloden heel vettig zijn. Ik moest tijdens het kleuren de hele tijd aan wasco denken. Het plakkerige geluid wat wasco op papier maakt, had ik bij deze potloden ook. Natuurlijk minder erg, maar het was er wel. Door dat deze potloden zo vettig, maar wel zacht zijn, had je ook dat er stukjes van de punt afbrokkelden. Deze stukjes pigment waren zo fijn, dat je heel erg moest uitkijken met vlekken. Ook moest ik veel druk uitoefenen op de potloden om het pigment goed op het papier te krijgen. Doordat de potlood vettig is, was nabewerken noodzakelijk. Ik heb dan ook nabewerkt met doezelaar en geurloze terpentine. Hierdoor wordt wel de kleur doffer vind ik.


Hierna heb ik een patroon uitgezocht wat ik graag wilde kleuren. Dit heb ik uitgeprint op normaal 80 grams printerpapier. Wat me meteen opviel is dat de potloden wel fijner kleuren op dit papier, als op het papier uit het boek “Het enige echte mandalakleurboek om samen in te kleuren”. Echter tijdens het kleuren heb ik nog steeds de gedachte dat ik een soort wasco gebruik. Ook hier moet ik nog best wat druk gebruiken om de kleur dekkend te krijgen. Ook nu moet ik, om het iets egaler te krijgen nabewerken met doezelaar en geurloze terpentine.

Conclusie: Mijn favoriet zullen deze potloden echt niet worden. Ik vind ze veel te vettig, waardoor het niet meer fijn kleuren is. De potlood is daarnaast vrij zacht, waardoor er regelmatig stukjes punt afbrokkelen. Ook zul je bij het kleuren met deze potloden bijna altijd moeten nabewerken, om het geheel wat egaler te krijgen. Ik kleur dan veel liever met bijvoorbeeld de Faber Castell Polychromos of de Caran d’ache pablo potloden.

Deze potloden zijn o.a. verkrijgbaar bij Goedkoopstehobby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *