Basishandboek handlettering

Van Deltas uitgeverij ontvingen wij het Basishandboek handlettering om er een recensie over te schrijven. Hier willen we Deltas uitgeverij hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op het internet over dit boek: Het creatieve handboek om zelf de mooiste letters en woorden te leren tekenen.

Handlettering is immens populair. Je ziet de getekende letters overal! Dat ziet er niet alleen superleuk en trendy uit, het is ook erg verslavend om te doen. In dit praktische handboek ontdek je hoe je stap voor stap de mooiste letters, woorden en zinnen tekent, van basisvorm tot versiering. Je zult merken dat je die leuke handgeletterde quotes die je onder meer op Instagram of Pinterest ziet, al snel zelf kunt maken.

Als je het boek openklapt krijg je allereerst een handige inhoud te zien, waar je meteen duidelijkheid krijgt hoe het boek is opgebouwd. Het boek is in principe opgedeeld in drie delen. Namelijk, Basisletters, Woorden tekenen en Kleur en details toevoegen. Zo leer je je handlettering steeds verder uit te breiden.

Als je dan verder bladert krijg je eerst een intro van Megan Wells de schrijfster van dit boek. Zij vertelt hierin hoe ze begonnen is met handletteren en dat ze ondanks dat het in het begin nog niet veel  voorstelde gewoon doorgegaan is. Het boek gaat echt over het maken van dingen en niet zo zeer over de details van de typografie. Dat vind ik zelf wel leuk, aangezien je hierdoor meteen dingen leert maken en dus meteen resultaat ziet.

Vervolgens krijgen we een kort stukje aan de slag, waar nog eens duidelijk gemaakt wordt dat handlettering iets anders is dan kalligrafie. Bij kalligrafie schrijf je de letters, bij Handlettering teken je ze en schrijf je dus eigenlijk niet meer. Ook wordt hier als tip gegeven om letters over te trekken. Zo heb ik in eerste instantie het handletteren ook geleerd toen ik de cursus “Schrijven met penseel” gevolgd heb. Door het overtrekken, krijg je de feeling voor de letters.

Natuurlijk komt ook het stukje materiaal aan bod. In principe heb je geen extra materiaal nodig. Je kunt met een potlood, gum, liniaal, fineliner en printerpapier al aan de slag. Natuurlijk is het naderhand leuk om extra materiaal te hebben, om kleur toe te voegen of ander soort lijnen te maken.

Dan zijn we bij Deel 1 Basisletters aan beland. Hier krijg je allereerst een uitleg over welke soorten letters er zijn. Wat meteen opvalt in dit gedeelte is dat je overal tips & tricks tegenkomt. En dat je de letters niet te precies moet willen maken. Je kunt bijvoorbeeld heel makkelijk variaties op de vijf basislettertypes maken.

In Deel 2 krijg je echt geleerd om woorden te tekenen. Door de letters te verbinden kun je al heel makkelijk een woord tekenen. Dit is voor mij wel een heel interessant hoofdstuk, aangezien ik hier nog regelmatig problemen mee heb, en niet goed weet hoe ik de letters aan elkaar kan verbinden op een leuke manier. Ook wordt er aandacht besteed aan hoe je de compositie van de woorden kunt maken. Welke woorden schrijf je groter, welke kleiner. Hier heb ik zelf veel inspiratie uit opgedaan en nog veel uit bijgeleerd.

Als laatste krijg je het deel met Kleur & Details toevoegen. Dit is vaak de finishing touch. Dit laat een spreuk of quote net wat meer spreken. Al vind ik soms een tekst in gewoon zwart ook heel leuk. Maar nu krijg je uitgelegd hoe je het beste details kunt toevoegen en hoe je je quote nog sprekender kunt maken.

Natuurlijk ben ik zelf na het lezen van dit boek ook aan de slag gegaan. Ik heb twee teksten nagemaakt die in dit boek staan. Eén tekst heb ik uitgewerkt met zwarte letters en hier een aantal versiersels qua krullen bij gemaakt en een tekst heb ik uitgewerkt met kleur aangezien ik dit heel goed bij deze tekst vond passen.

Conclusie: Dit boek is ideaal als je niet te veel droge stof wilt hebben, maar meteen aan de slag wilt gaan. Je krijgt eigenlijk meteen de mogelijkheid om letters te gaan tekenen. In het boek hebben ze het er over dat je ook kunt beginnen met letters over te trekken, echter de voorbeeld alfabetten die er in staan zijn erg klein om over te trekken, dus je moet wel weten hoe je het kunt vergroten of weten waar je mooie letters kunt downloaden. Wat ik erg mooi vind aan het boek is dat je steeds verder uitbreidt met het maken van je quote. Je begint eenvoudig met de letters tekenen, vervolgens verbind je de letters van de woorden aan elkaar. En als laatste leer je de woorden of zinnen te versieren qua kleur of versiersels.

Gegevens van dit boek:
Titel: Basishandboek handlettering
Auteur: Megan Wells
Uitgever: Deltas uitgeverij
Aantal pagina’s: 64
ISBN: 9789044748109
Prijs: € 14,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *