Kleur je eigen Van Gogh op nummer

Van Karakter uitgevers ontvingen wij “Kleur je eigen Van Gogh op nummer” om er een recensie over te schrijven. Hier willen we Karakter uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet: Ontdek met dit kleurboek de magie van Van Goghs kunst, kleurgevoel en creativiteit.!

30 Van Gogh schilderijen uit de collectie van het Van Gogh Museum. Alle kleurplaten zijn voorzien van een overzichtelijk genummerd kleurenpalet en informatie over het schilderij. Zo maak je stap-voor-stap je eigen meesterwerk.  

Dit boek bevat 30 bekende Van Gogh schilderijen. Als je het boek opent krijg je op een van de eerste pagina’s uitleg hoe je dit boek moet gebruiken. De kleurplaten staan voorin, met op de achterkant een verwijzing naar de pagina met het kleurenpalet. De kleurplaten zijn uitscheurbaar, zodat je ze na het inkleuren zou kunnen weggeven of inlijsten. Het stuk in het boek waar de kleurplaten staan is ook enkelzijdig bedrukt, wat ik zelf altijd een pluspunt vind.

Op de pagina waar het kleurenpalet staat, vind je ook in het klein een voorbeeld van het schilderij. Ook lees je hier wat informatie over het schilderij, hoe het ontstaan is en wat er voor materiaal gebruikt is.

Ik ben eerst eens door het boek gaan bladeren en heb eerst de verschillende platen bekeken. Dit leek me geen makkelijke klus te worden. Ik zal jullie enkele voorbeelden laten zien, zodat jullie een idee krijgen van de kleurplaten.

Wat me echter op viel is dat 1 plaat op de kop erin zat. Daar zou je de nummertjes op de kop moeten lezen of vanaf de binnenkant van het boek moeten kleuren, dat vind ik apart, en ik vraag me af of dit een foutje in het boek is.


Ik ben ook gaan kleuren in dit boek. En begonnen met potlood. Ik heb hierbij gekozen voor de Faber Castell Polychromos. Hierbij heb ik gezocht naar kleuren die zoveel mogelijk overeen kwamen met de kleuren uit het voorbeeld. Dit was nog best lastig. Uiteindelijk de kleuren gevonden en begonnen te kleuren. Het pigment hechtte goed op dit papier. Ik heb hier soms wel een beetje naar eigen inzicht gekleurd. Omdat ik sommige dingen net iets mooier vond, of omdat een cijfertje niet heel duidelijk was. Want doordat sommige vakjes erg klein waren, heb je het probleem dat de cijfers soms lastig te lezen zijn. Om de stoel beter tot zijn recht te laten komen vond ik het mooier om de achtergrond wit te laten. Anders zou naar mijn gevoel de stoel een beetje in de achtergrond verdwijnen. Ik ben best tevreden met het resultaat.


Hierna heb ik ervoor gekozen om “De slaapkamer” met stift te gaan kleuren. Ik heb als basis de Faber Castell Pitt Artist Brush pens gebruikt. Hiernaast heb ik nog 2 Staedtler triplus fineliners, 2 Tombow ABT dual brush pens en voor de grotere vlakken de Winsor & Newton brushmarkers. Alle soorten stift kleurden erg goed op dit papier. Wat me ook bij deze plaat weer opviel dat de cijfers soms lastig leesbaar waren of door de lijn heen stonden. Dit vond ik best lastig en ook maakte dit de plaat niet altijd duidelijker.

De stiften drukten niet door op dit papier, de alcohol markers (Winsor & Newton Brushmarkers) wel, maar dat is ook vrij logisch. Echter is dit geen enkel probleem, aangezien het boek enkelzijdig bedrukt is. En op de achterkant van de kleurplaat staat alleen een vermelding naar de pagina waar het kleurenpalet staat. Ik heb bij deze plaat alles zoveel mogelijk volgens het kleuren op nummer gevolgd, echter sommige nummers waren niet heel duidelijk en heb ik deze naar eigen inzicht gekleurd.


Conclusie: De papierkwaliteit van dit boek is erg goed te noemen. Ik vind het een pluspunt dat het gedeelte van het boek bij de kleurplaten enkelzijdig bedrukt is. De kleuren waren soms lastig bij elkaar te vinden en je moet wel een uitgebreide set kleuren hebben om de goede kleuren bij elkaar te zoeken. De nummers waren soms wat lastig te lezen. De plaat “Wilde rozen” staat naar mijn idee op de kop in het boek. Dit is natuurlijk geen groot probleem, je kunt de plaat er eventueel uithalen, maar is wel een slordigheid. Als je van de werken van Van Gogh houd en zelf eens een van zijn werken na wilt maken is dit boek wel een goede uitkomst.

Gegevens van dit boek:
Titel: Kleur je eigen van Gogh op nummer
Uitgever: Karakter uitgevers
Aantal pagina’s: 60
Afmetingen: 15 x 298 x 212 mm
ISBN: 9789045208275
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

One thought on “Kleur je eigen Van Gogh op nummer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *