Chalk letteren botanica kleurboek

Van BBNC uitgevers ontvingen wij het Chalk letteren botanica kleurboek om er een recensie over te schrijven. Hier willen we BBNC uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet: De 32 prachtige, handgetekende botanische ontwerpen in dit boek hebben de karakteristieke, charmante imperfecties van originele chalk letterkunst behouden. Kleur ze ontspannen in en creëer je eigen rustiek-chique kunstwerk.

Elke pagina bevat een speelse tekening vol natuurlijke elementen, fraai vormgegeven in een verrassende illustratie met witte lijnen en een zwarte ondergrond: net zoals op een echt krijtbord. Geniet van de manier waarop warme kleuren, felle kleuren, neonkleuren en de lichtere pasteltinten van de pagina knallen. Gebruik lichtgekleurde kleurpotloden en gelpennen om de ontwerpen een eigen draai te geven met jouw eigen handletters, versieringen en patronen.

De getalenteerde chalk letterartiest Valerie McKeehan geeft je in dit boek bruikbare kleurtips en -trucs. Ook zijn er vele ingekleurde voorbeelden ter inspiratie. De pagina’s zijn enkelvoudig bedrukt en geperforeerd, zodat je ze probleemloos kunt uitscheuren om ze in te lijsten of weg te geven.

Ik was erg nieuwsgierig naar dit boek, omdat ik bij kleurplaten met een zwarte achtergrond de kleuren vaak erg sprekend vind. Ik was ook wel benieuwd hoe het papier zou zijn, omdat de titel van het boek chalk letteren is. Zou het papier dan ook een krijtbord idee zijn?

Het boek begint met een introductie, wie Valerie McKeehan is en wat ze allemaal uitgebracht heeft. Hierna krijg je een uitleg hoe krijtkunst ontstaat en hoe het een vast ontwerp wordt. Ook krijg je een aantal leuke voorbeelden te zien die Valerie gemaakt heeft.

Ook lees je nog iets over kleurenleer en het kleurenwiel en enkele tips en trucs voor chalk letteren. Hier krijg je enkele leuke tips die je tijdens het kleuren zou kunnen toepassen.

Voordat je de kleurplaten krijgt, krijg je eerst nog enkele ingekleurde voorbeelden van de kleurplaten die in dit kleurboek staan, zo kun je ideeën opdoen hoe je deze platen kunt inkleuren of hoe je het net niet zou willen doen.

Wat bij de kleurplaten meteen opvalt, is dat de kleurplaten enkelzijdig bedrukt zijn. Op de achterkant van de plaat staat iedere keer een spreuk en onderaan een aantal regels waar je zelf nog eventueel wat kan schrijven. De platen zijn ook uitscheurbaar, zo kun je de ingekleurde plaat bijvoorbeeld inlijsten of weggeven door op de achterkant een persoonlijke noot te schrijven. Ik zal je ook nog enkele voorbeelden laten zien van kleurplaten die in dit boek staan, zo dat je een idee krijgt van de ongekleurde platen.

Natuurlijk ben ik ook gaan kleuren in dit boek. Ik ben begonnen met potlood. En heb deze keer gekozen voor de Tombow Irojiten in combinatie met de Tombow recycled pencils. Deze potloden kleurden erg fijn op dit papier. De kleurafgifte was erg goed. Wat meteen opvalt is dat door de donkere achtergrond de kleuren veel meer naar voren komen en duidelijker aanwezig zijn. Dat vind ik persoonlijk altijd erg mooi.


Hierna heb ik een plaat gekleurd met stift. Ik heb hierbij gekozen voor Crayola stiften. Deze stiften hebben een dikkere punt, maar door de punt heel recht te houden kun je er toch een heel smal stukje mee kleuren. Ideaal dus om deze platen mee te kleuren. Waar je soms wat grovere stukken moet kleuren maar ook smallere lijntjes moet kunnen kleuren. Deze stiften drukken wel iets door naar de achterkant, maar omdat op de achterkant geen andere kleurplaat staat, vind ik dit doordrukken geen probleem.


Aangezien op de kaft van het boek staat “In te kleuren met alle typen markers, gelpennen en kleurpotloden” heb ik een derde plaat gekleurd waarbij ik alcoholmarkers, de Winsor & Newton brushmarkers, gecombineerd heb met gelpennen, de sakura gellyrolly. Beide soorten kleurden erg goed op dit papier. Ik had bij de alcoholmarkers geen last van bloeden. De inkt bleef mooi op zijn plek zitten. Natuurlijk heb je wel last van doordrukken, ik heb voor de zekerheid een leeg vel papier er achter gelegd. Wat je ook kunt doen is de kleurplaat uitscheuren en hem dan zo in kleuren, dan kan er sowieso niks met de achterliggende kleurplaat gebeuren. Ik vind deze misschien nog wel het beste gelukt.


Conclusie: Dit boek heeft een uitstekende papierkwaliteit. Je kunt er met verschillende materialen op werken. Potlood, stift, alcoholmarkers en gelpennen werken allemaal uitstekend op dit papier. Ik had wel verwacht dat het papier meer een krijtbordlaag zou hebben. Dit is niet het geval. Dus het echte krijtbord effect, waarbij je de witte vegen blijft zien als je iets uitveegt zul je in deze platen niet krijgen. Echter vind ik dit een leuk kleurboek waar je menig uurtje plezier aan kunt beleven.

Gegevens van dit boek:
Titel: Chalk letteren botanica kleurboek
Illustrator: Valerie McKeehan
Uitgever: BBNC Uitgevers
Afmetingen:10 x 254 x 253 mm
ISBN: 9789045321103
Prijs: € 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & Alles voor kleuren.

One thought on “Chalk letteren botanica kleurboek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *