Kleur Nederland

Van Vincent Weijers ontvingen wij het boek “Kleur Nederland” om er een recensie over te schrijven. Hier willen we Vincent Weijers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet over dit boek: Begin 2015 startte Vincent Wijers op internet het initiatief ‘colourthenews.com – everyday day a colo(u)ring page of a news item’. Gedurende enkele maanden transformeerde hij (bijna) iedere dag een belangrijk nieuwsfeit naar een kleurplaat. In tegenstelling tot de gebruikelijke kleurplaten voor volwassenen, bracht hij afbeeldingen met meer inhoud en lading. Moeilijke kwesties werden niet uit de weg gegaan. En dat geldt ook voor Kleur Nederland, de geschiedenis van Nederland in kleurplaten. Mooie, schokkende en soms frivole momenten komen voorbij, die tezamen een beeld van Nederland schetsen.

Toen we dit boek binnenkregen was ik meteen verbaasd over de grootte van dit boek. Want groot is het. Met zijn afmeting van ongeveer 29 bij 41 cm. Heb je een flinke plaat om te kleuren. Dit boek is niet zomaar een kleurboek. Dit boek neemt je eigenlijk mee door de geschiedenis van Nederland. Allerlei gebeurtenissen die in Nederland hebben plaatsgevonden en die Nederland gevormd hebben tot wat het nu is, uitgedrukt in kleurbare platen. De ene plaat is wat makkelijker kleurbaar als de andere.

Ik zal je eerst enkele voorbeelden laten zien, zodat je een idee krijgt, wat voor platen je kunt verwachten in dit boek.

Zoals je ziet zitten er eenvoudigere en moeilijke platen bij. Iedere plaat is op de rechterpagina afgedrukt, en op de linkerpagina vind je steeds kort iets van informatie over de plaat.

Ik ben natuurlijk zelf ook gaan kleuren in dit boek. Ik had een plaat uitgekozen om te gaan kleuren. Dat was de plaat “Een kijkje in de keuken”. Echter toen ik wilde gaan kleuren, viel me op dat er allerlei strepen door zaten. Ik dacht eerst dat dit potloodstrepen van iets waren. Ik heb ze proberen uit te gummen, maar dit leek me aan de andere kant ook heel raar, want ik had het boek net uit de folie gehaald. Uitgummen lukte dus ook niet. Dus ik vermoed dat deze strepen, inderdaad potloodstrepen zijn, maar dan van de tekenaar. En dat deze de potloodstrepen is vergeten uit te gummen voor het naar de drukker gegaan is.

Dus uiteindelijk een andere plaat gekozen. Ik heb gekozen voor het portret van Anne Frank. Deze plaat heb ik gekleurd met potlood. Ik heb hierbij gekozen voor de Faber Castell Polychromos. Deze potloden kleurden erg fijn op dit papier. Het pigment wordt goed afgegeven en hecht zich goed aan het papier. Omdat ik het geheel iets egaler nog wilde hebben, heb ik sommige stukjes nabewerkt met een doezelaar en geurloze terpentine, dit kon het papier ook zonder problemen aan. Ik ben dan ook tevreden met de plaat.

Hierna ben ik nog een plaat uitgekozen, namelijk “De drie dj’s”. Deze plaat heb ik met een combinatie van stiften en alcoholmarkers gekleurd. Voor de stiften is mijn keuze gevallen op de Zig Clean Color Real Brush pens en voor de alcohol markers heb ik gekozen voor de Winsor & Newton brush markers. Aangezien er redelijk wat grote vlakken in deze tekening zaten en ik dit niet mooi vond worden met stift heb ik hier de alcoholmarkers voor gebruikt. Deze kleurden erg fijn op dit papier. De markers hadden geen last van bloeden. Natuurlijk drukken de markers wel door naar de achterkant, echter hier staat alleen informatie over de volgende plaat op, en die informatie is nog goed te lezen. De stiften zijn iets natter als andere stiften en deze kleurden op zich wel goed, alleen bij grotere oppervlaktes zag je erg de aanzetten. Ik ben ondanks dat toch tevreden met deze fleurige plaat.

Conclusie: Dit boek is een tocht door de geschiedenis van Nederland. Je komt dingen tegen die je al bijna vergeten was. Niet alle platen vind ik even kleurbaar in dit boek, echter dit kan natuurlijk ook net de uitdaging zijn. Het papier is geschikt voor zowel potlood, stift als alcoholmarkers. Dit is wel een groot pluspunt. Doordat op de achterkant geen andere kleurplaat staat, verlies je ook geen andere kleurplaat. Dit is een niet zo’n standaard kleurboek, maar daarom wel een leuke uitdaging.

Gegevens van dit boek:

Titel: Kleur Nederland
Illustrator: Vincent Wijers
Uitgever: Fontaine Uitgevers B.V.
Aantal pagina’s: 144
Afmetingen:23 x 398 x 298 mm
ISBN: 9789059566910
Prijs: € 24,95

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *