Bloemenkleurboek om te aquarelleren

We kregen van Kosmos uitgevers dit aquarel boek om er een recensie over te schrijven. Hiervoor natuurlijk onze hartelijke dank.

Informatie die te vinden is over dit boek op internet:
In dit Bloemenkleurboek om te aquarelleren staan prachtige bloemenprenten uit het oeuvre van Janneke Brinkman-Salentijn. De 12 kleurplaten op A4-formaat zijn uitneembaar en op aquarelpapier. Ook voor niet-aquarellisten zijn deze kleurplaten eenvoudig te kleuren met aquarelverf en/of aquarelpotlood.

Op het eerste gezicht een prachtig boek met een vrolijk kleurrijke kaft. Het boek voelt stevig aan en de pagina’s zijn van stevig papier. Dat is natuurlijk ook nodig omdat het papier, om te aquarellen, wel vochtig wordt. De pagina’s zijn enkelzijdig bedrukt met op elke achterzijde uitleg over de te kleuren bloemen.


Verder is er goed rekening gehouden met het makkelijk kleuren van deze platen. Ze zijn namelijk allemaal geperforeerd waardoor ze makkelijk uit het boek te nemen zijn. Dit is handig om te kleuren, maar zeker zo fijn als je je kunstwerken daarna wil inlijsten.
Hieronder een eerste indruk uit het boek met een paar voorbeelden.

Mijn eerste plaat heb ik gekleurd met de Faber Castell albrecht durer. Deze aquarel potloden geven goed hun pigment af als je ze bewerkt met de waterbrush. Voor deze bloem, de hibiscus, heb ik gekozen voor 3 tinten rose/paars. Het is echt fijner werken op dit speciale aquarelpapier dan op gewoon papier. Het is iets grover van structuur waardoor het wateropgeloste pigment hier goed aan blijft hechten. Je kunt eerst met een kleur aanzetten en als je iets toe wilt voegen, kun je steeds een andere kleur erbij voegen. Het maakt niks uit als deze potloden opdrogen want zodra je er weer wat water bij doet kun je ermee blijven spelen. Het papier is echt van goede kwaliteit. Het bobbelt niet op en behoud zijn stevige vorm.

De volgende plaat heb ik voor de magnolia gekozen. Deze wilde ik echt eruit laten springen. De vogels daar in tegen heb ik vrij simpel gehouden om de aandacht van de bloem niet weg te trekken. Deze plaat heb ik gekleurd met de Derwent Inktense potloden. Het verschil van deze potloden, met de eerdere gebruikte aquarelpotloden, heeft als verschil dat, als dit pigment opdroogt, het ook echt droog is. Het pigment droogt op als inkt en is dan ook niet meer met water te behandelen. Wel kun je als het goed droog is er weer een nieuw laagje overheen zetten. De kleuren van deze potloden zijn daar in tegen erg in(k)tens van kleur. Het gebruik met deze potloden was ook op het papier erg fijn.

Concluderend kan ik zeggen dat het een erg leuk en rustgevend boek is. Prachtige kwaliteit aquarelpapier. Het is wel fijner om de pagina’s eerst eruit te halen voordat je gaat kleuren. Ik vond de middenrand erg stug om zo uit het boek te kleuren. Door de geperforeerde rand is het ook leuk om je gemaakte werk in te lijsten of kado te geven. De uitleg op de achterzijde van elke pagina is informatief om te lezen. Er staan voorgekleurde ideeën op de achterzijde maar je kunt natuurlijk altijd je eigen inbreng geven. Persoonlijk vind ik het een erg leuk boek met prachtige bloemenplaten. Zeker voor de kleurders die van aquarel houden een aanwinst.

Gegevens van dit boek:
Titel: Bloemenkleurboek om te aquarelleren
Illustrator: Janneke Brinkman-Salentijn
Uitgever: Kosmos uitgevers
Aantal pagina’s: 24
Afmetingen: 8 x 297 x 210 mm
ISBN: 9789043919333
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *