Maak je eigen mandala’s

Van BBNC uitgevers ontvingen wij het boek Maak je eigen mandala’s om er een recensie over te schrijven. Hier willen we BBNC uitgevers hartelijk voor bedanken.

Informatie die te lezen is op internet: Leer hoe je prachtige mandala’s maakt met een variëteit aan tools en materialen. De ene helft van Maak je eigen mandala’s biedt inspiratie de andere helft staat tjokvol unieke en inspirerende opdrachten, oefeningen en toegankelijke stap-voor-stap-projecten die perfect zijn voor zowel de beginnende als gevorderde creatieveling. Je ontdekt hoe je mandala’s tekent en verft, hoe je een mandala samenstelt en hoe je ze omtovert tot een waar kunstwerk, decoratie of cadeau. Het boek staat vol met talloze ideeën, projecten en instructies om te proberen en op verder te borduren zodat je urenlang plezier kunt hebben met het maken van je eigen mandala’s.
De verschillende delen van het boek zijn geschreven door experts op hun eigen gebied: Marisa Edghill is een Canadees ontwerper van papierkunst. Louise Gale is een Brits mixed media kunstenaar. Alyssa Stokes is een kunstenaar uit Baltimore die in haar werk graag gebruikmaakt van natuurlijke materialen en foto’s. Andrea Thompson is een kunstenaar die vooral werkt met aquarelverf.  

Dit boek is geen standaard kleurboek. Je gaat in dit boek met verschillende materialen mandala’s maken. Wat natuurlijk een leuke uitdaging is. Het boek behandelt onder andere het tekenen en kleuren van mandala’s, maar ook hoe je bijvoorbeeld met gedroogde bloemen of snoep een mandala kunt maken. Dit maakt het boek erg afwisselend.

Er worden afwisselende methodes gebruikt om mandala’s te maken. Ik vond zelf de hoofdstukken waarbij de potloden gebruikt werden toch het meest interessant vooral omdat dit natuurlijk raakvlakken met kleuren heeft. Maar ook de andere hoofdstukken zijn interessant om eens uit je comfortzone te stappen.

Zo wordt in het begin uitgelegd hoe je vrij eenvoudig met een passer een mooie bloemenmandala kunt maken. Hier heb je nog niet eens veel tekenkwaliteiten voor te hebben. En alles wat je doet is goed. Het is jouw mandala, wat jij vindt dat er in hoort, komt er dus in voor. Deze bloemenmandala wordt in een handige stappenplan, met foto’s uitgelegd. En zo vind je van verschillende andere mandala’s ook een handig stappenplan om de mandala’s te tekenen en te kleuren.


Hierna krijg je mandala’s door middel van plaktechnieken. Dus met behulp van stickers of papier. Hierbij laten ze ook de andere mogelijkheden zien. Dus buiten heel simpel een mandala maken ook bijvoorbeeld een mandala op een doos en dan de doos verder versieren met washi-tape. Of bijvoorbeeld een mandala op een kandelaar. Eigenlijk allerlei methodes waar je vaak niet eens bij nadenkt. Maar zo kun je je interieur op een eenvoudige manier op leuken.

Als volgende komen de mandala’s met gevonden voorwerpen. Eigenlijk dus mandala’s met alles wat je tegenkomt. Met fruit, snoep, gedroogde bloemen enz. Al vind ik het zelf wel altijd als je bijvoorbeeld fruit of snoep gebruikt, laat dit dan niet te lang liggen en zorg dat je het hygiënisch behandelt, zodat het erna wel nog te eten is, want alleen maar gebruiken voor een mandala om daarna weg te gooien vind ik zonde. Echter bij een kinderfeestje of een party is het natuurlijk wel leuk om het snoep of het fruit op een leuke manier te presenteren. En dan is de mandala natuurlijk een leuke uitkomst.

Als laatste wordt een stuk behandelt waarbij de verschillende technieken gecombineerd worden. Hierbij ga je bijvoorbeeld een kleurtechniek combineren met een tekentechniek. Alleen dan kleur je eerst en als de kleur gedroogd is, ga je pas er overheen tekenen. Dit geeft een heel apart geheel. Ook worden er bijvoorbeeld verschillende soorten collages gemaakt. Dit zijn echt leuke uitdagingen om uit je comfortzone te komen.

Conclusie: Dit boek is geen standaardboek om mandala’s te leren tekenen, maar zeker een boek met een leuke uitdaging. Als je verwacht had dat je hier leert hoe je mandala’s tekent, kan het wellicht een tegenvaller zijn. Echter als je dit boek bekijkt met een open blik en open staat voor de leuke opdrachten in dit boek, weet ik zeker dat je veel plezier aan dit boek zult beleven.

Gegevens van dit boek:
Titel: Maak je eigen mandala’s
Auteurs: Marisa Edghill, Louise Gale, Alyssa Stokes, Andrea Thompson
Uitgever: BBNC UitgeversAantal pagina’s: 128
ISBN: 9789045320571
Prijs: € 12,50

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com & BBNC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *