Mandala Sketchbook

This is the Dutch review. Do you want to read the English review. Press here.

sam_0108

Van Matt Manson ontvingen wij het Mandala Sketchbook om uit te proberen. Hier willen we Matt Manson hartelijk voor bedanken.

sam_0109

Informatie die te vinden is op internet (vrij vertaald): Het Mandala Sketchbook is het perfecte hulpmiddel om mandala’s te tekenen zonder gebruik te maken van een gradenboog en meetlat.
Er staat een uitleg in hoe je een mandala kunt tekenen en een voorbeeld met afbeeldingen hoe je zelf tot een ontwerp kunt komen.
Specificaties:

  • De cover bevat een gouden mandala patroon
  • 380 grams hardcover
  • 200 grams wit papier
  • 48 pagina’s polar graph
  • 20 bij 20 cm

Het schetsboek kan door iederen gebruikt worden, van beginners tot experts. Het biedt de illustrator de vrijheid om zijn eigen werk en stijl te ontwikkelen.

Ik vind het op zich leuk om te tekenen, echter moet ik hier wel echt de rust en tijd voor nemen. Aan mandala’s heb ik me eerder nog nooit gewaagd. Dat was me toch altijd net een stap te moeilijk. Dus toen ik dit schetsboek kreeg, wat speciaal voor mandala’s gedacht is, was ik wel heel benieuwd of ik het nu aan zou durven.

Het papier van dit schetsboek voelt dik aan en ieder blad bevat een polar graph patroon. Dit patroon is uitermate geschikt voor mandala’s, zo blijkt tijdens het uitproberen. Hier heb je geen passer meer bij nodig. De cirkels staan al voorgedrukt en hoef je maar netjes over te trekken. Ideaal. De voorgedrukte lijnen zijn behoorlijk dun gedrukt dus vallen bijna niet op, op de foto.

Voor in het boek staat ook een uitleg over hoe je aan de slag kunt gaan met dit boek. Een stappenplan over hoe je een mandala kunt tekenen en hoe je tot een mooi resultaat kunt komen.

Aan de hand van dit voorbeeld, ben ik zelf ook aan de slag gegaan. Ik ben begonnen met een cirkel in het midden en dan een een soort bloemvorm, zoals ook in het voorbeeld staat. Daarna heb ik mijn eigen fantasie gebruikt. Ik heb de mandala eerst met een Koh-I-Noor 4B potlood getekend. Toen ik tevreden was, ben ik hem gaan overtrekken met de Edding fineliner 0.5. Ik heb de inkt van de fineliner een nacht laten drogen en toen heb ik de potloodstrepen uitgegumd, om zo te voorkomen dat de inkt uitgeveegd zou worden.

Na de eerste plaat had ik de smaak te pakken en ben ik nog een mandala gaan tekenen. Hier heb ik echt helemaal mijn fantasie gebruikt. Ook deze mandala heb ik eerst met potlood getekend om hem erna met fineliner over te trekken. Door de dikte van het papier heb je geen last van doordrukken naar de achterkant. Het boek heeft een ringband, waardoor je het boek helemaal kunt dubbel klappen en je het boek makkelijk kunt draaien en overal goed bij kunt. Ideaal dus.

sam_0113

Conclusie: Dit Mandala Sketchbook is echt een ideaal schetsboek als je graag mandala’s tekent of hier graag mee wilt beginnen. Ik denk dat dit boek niet alleen voor beginners is, maar dat gevorderde illustrators ook hier heel veel profijt van kunnen hebben. Het boek bevat dik papier, waardoor je geen last hebt van doordrukken. Wil je de mandala liever op wit papier, zou je hem kunnen overtrekken met bijvoorbeeld traceerpapier. Waardoor je het voordeel van het patroon van dit schetsboek hebt, en het uiteindelijke resultaat gewoon op wit papier hebt.
Ik zal dit schetsboek zeer zeker nog vaker gaan gebruiken.

Gegevens van dit boek:
Titel: Mandala Sketchbook
Illustrator: Matt Manson
Uitgever: Tangent Books
Aantal pagina’s: 48
Afmetingen: 20 x 20 cm
ISBN: 9781910089521
Prijs: $ 9,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Amazon & Matt Manson.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *