Kleurtechnieken workshop

sam_0094

Van BBNC uitgevers ontvingen wij het boek “Kleurtechnieken Workshop” om een recensie over te schrijven. Hier willen we BBNC uitgevers hartelijk voor bedanken.

sam_0095

Informatie die te lezen is op internet: In deze ‘Kleurtechniekenworkshop’ is kunstenares Julia Woning je ultieme gids bij het kleuren – zij begeleidt je van begin tot eind en bij elke stap van het proces. Het begint allemaal met het juiste gereedschap en een beetje voorkennis: je kleurmateriaal en de kleurenleer. Je leert in haar workshop alles over de meest gebruikte materialen, wat hun eigenschappen zijn en hoe je ze het best tot hun recht laat komen. Van kleurpotloden, aquarelpotloden, pastelpotloden, pastelkrijt, viltstiften, waterverf, markers en gel- en glitterpennen tot de doezelaar, wit als kleur en gum als kleurmateriaal. Julia Woning laat je zien hoe je met bepaalde kleurtechnieken en het juiste kleurenpalet de mooiste kleurplaten maakt. Bovendien leer je je eigen stijl ontwikkelen door het toevoegen van patronen, schaduw en lagen. Ook laat ze verschillende mix media zien, het effect van blenden en het gebruik van terpentine.

  • Veel achtergrondinfo over kleurmaterialen en hun eigenschappen
  • Een perfecte balans tussen instructiepagina’s & inspirerende voorbeelden en witruimte om zelf te
    oefenen
  • Landscape formaat geeft volop ruimte om te schetsen en uit te proberen

Na de verschillende kleurboeken die Julia Woning uitgebracht heeft, de workshops die ze geeft en de uitleg die je van haar altijd kunt vinden in de kleurglossy, kon het bijna niet uitblijven dat er een boek zou verschijnen met kleurtechnieken van Julia Woning. Deze ligt dan nu ook voor me.

sam_0096

Het boek is opgebouwd uit verschillende hoofdstukken. Allereerst wordt er aandacht besteed aan de kleurenleer. De primaire, secundaire en tertiaire kleuren komen aan bod, de kleurencirkel en kleurcontrasten. Dit is wel fijn om weer even opgefrist te krijgen. Natuurlijk ooit al eens op school aan bod gekomen, maar dat is in een ver verleden geweest. Dit wordt op een heldere duidelijke manier uitgelegd door Julia.

sam_0097

Na de kleurenleer komen de verschillende kleurmaterialen aan bod en wat je hiermee allemaal kunt. Zo legt ze uit dat je met viltstiften (natuurlijk op waterbasis) altijd kunt aquarelleren. Wat een leuk extra is, want hierdoor kun je je kleuren assortiment opeens een stuk groter. Want door het aquarelleren worden je tinten lichter. Hier moet je alleen opletten dat je niet teveel water gebruikt anders gaat het papier al snel rullen en dat is zonde van je kleurplaat.

sam_0099

Bij het hoofdstuk over markers worden ook de Winsor & Newton pigment markers genoemd. Hier zegt Julia, dat je ze gewoon moet proberen in kleurboeken. Ik vind dit een gewaagde uitspraak. De distributeur van deze pigment markers adviseert net om ze niet in kleurboeken te gebruiken, omdat de inkt lang droogt en behoorlijk streept op gewoon papier. Het zijn geen stiften die je even aanschaft qua prijs. Om teleurstellingen te voorkomen zou ik persoonlijk niet zo’n uitspraak doen.

sam_0100

Het boek is uitgebreid en ik denk dat iedereen die zich iets meer in kleuren wil verdiepen heel veel aan dit boek zal hebben. Je kunt de dingen die Julia Woning uitlegt ook gelijk uittesten door de kleurplaten die er tussen in staan. Dit maakt het boek wel echt een werkboek.

Iets verder naar achter staat een dikke dames tip. Hier zegt Julia Woning dat je kleuren in een kleurplaat kruislings kunt gebruiken. Dit kun je wellicht toepassen, maar vind ik persoonlijk iets wat ik nooit zou doen. In het echte leven zijn de kleuren ook niet zo op elkaar afgestemd en dan vind ik het raar omdat zo in een kleurplaat toe te passen. Maar dat is mijn persoonlijke mening.

sam_0101

Op de allerlaatste pagina staat het dankwoord met er onder informatie over Julia. Deze informatie hebben we op de eerste pagina ook al over Julia gelezen, want hier stelt Julia zich netjes voor en wordt hetzelfde stukje informatie gegeven als onder het dankwoord gegeven wordt. Een beetje dubbelop naar mijn idee.

Ook kwam ik in het boek aardig wat typ-/schrijffouten tegen, wat ik best slordig vind. Ik neem aan dat het boek gecontroleerd wordt, voordat het gedrukt wordt, en dan zouden deze fouten er toch uitgehaald moeten zijn, naar mijn idee.

De vormgeving van het boek spreekt me wel erg aan en hier is heel goed over nagedacht. Doordat alles in het boek getekend is en er geen foto’s in staan, geeft dit een aantrekkelijke en gezellige look.

Conclusie: Het boek is uitgebreid en een mooi naslagwerk als je je meer wilt verdiepen in kleuren. De vormgeving is leuk gedaan door alles uit te werken in tekeningen en geen foto’s te gebruiken. De afwerking qua schrijf- cq. typfouten vind ik erg zonde, en was naar mijn idee niet nodig geweest. De uitspraak over de Winsor & Newton pigment markers vind ik erg gewaagd, maar dat is een keuze van Julia. Dit is een boek wat menige kleurliefhebber zeker nog vaker zal openslaan om iets meer te weten te komen over kleuren en kleurmaterialen.

Gegevens van dit boek:
Titel:  Kleurtechnieken workshop
Auteur: Julia Woning
Uitgever: BBNC Uitgevers
Aantal pagina’s: 96
Afmetingen:15 x 250 x 220 mm
ISBN: 9789045320564
Prijs: € 14,99

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij Bol.com.

One thought on “Kleurtechnieken workshop

  1. Bedankt voor deze review. Altijd fijn om feedback te krijgen. Ik zal er in de toekomst rekening mee houden. Hopelijk heeft een ieder veel profijt van de tips en tricks. Fijne feestdagen allemaal
    Groetjes Julia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *